Skip to Content
Mira Album er blant over 40.000 påmeldte barn i Norges største gå-og-sykle-til-skolen-kampanje – kalt Beintøft. Denne uka – som også er Europeisk mobilitetsuke – står et sykkeloppdrag på timeplanen. Både hun og Sveinung Melvær Ettestøl bruker sykkel for å komme raskt fram. Foto: Roar Løkken
Fakta om Beintøft

· Alle grunnskoleelever i hele landet er invitert til å delta i Beintøft. Konkurransen varer fra 3. til 28. september, og hovedpremien er 30.000 kroner, som arrangørene – Miljøagentene, Syklistenes Landsforening og LOOP Miljøskole – oppfordrer vinnerne til å brukes på noe miljøvennlig som kommer hele klassen til nytte.

· I løpet av Beintøft skal deltakerne gjennom fire ukesoppdrag med ulike tema: trafikksikkerhet, søppel på skoleveien, sykkelglede og klima.

Alle disse elevene konkurrerer om hvilken klasse som er flinkest til å gå, sykle eller bruke kollektivtransport gjennom fire uker nå september.

– Det er litt konkurranse, ja, smiler Mira Album (11).

Hun er blant 20 elever i 6A på Nøklevann skole i Oslo som er med på det som er Norges største gå-og-sykle-til-skolen-kampanje – Beintøft. Den blir arrangert av Miljøagentene, i samarbeid med Syklistenes Landsforening og Loop Miljøskole. Over 40.000 barn er påmeldt i år, og det er rekord.

Nye oppdrag hver uke

Hver uke skal elevene også løse oppdrag knyttet til miljø og gleden ved å komme seg til skolen uten bil. Og i dag – i starten av Europeisk mobilitetsuke – og utover i uka kan elevene vise hva sykkelglede er for dem.

– Det er fint å sykle når jeg skal litt langt, for da går det raskt. Jeg sykler blant annet til trening, sier Mira, som driver aktivt med orientering og fotball.

Det er viktig å prøve å se verden med barns blikk. De har noen andre behov og perspektiver enn vi voksne har.

 

Men hun skulle gjerne ha syklet enda mer.

– Det er ekkelt å sykle der det er mange biler, og det er det en del steder. Jeg syns de voksne som bestemmer, må gjøre det tryggere å sykle, utfordrer Mira.

Pedalkraft til skolen

Hun har kort vei til skolen og syns det er enklest å gå dit. Mens Sveinung Melvær Ettestøl (11), som går på Bøler skole i samme bydel, sykler til skolen – det går fortest.

– Jeg sykler hver dag når jeg skal på skolen og til aktiviteter, sier Sveinung, som spiller fotball, går i speideren og spiller i korps.

– Jeg liker å sykle uten hender og å sladde, er hans svar på spørsmål om hva som er mest artig å gjøre på sykkel.

Flere år som miljøagenter

Han og klassen har tidligere vært med på Beintøft, men er ikke med i år. Sveinung gjør likevel en innsats for miljøet – ved å være aktivt med i Miljøagentene, barnas miljøvernorganisasjon. Sveinung og Mira har vært miljøagenter i samme lokallag i Oslo siden starten for noen år siden.

– Det første vi gjorde i laget, var å ha en sykkeldag, med blant annet sykkelverksted og en sykkelløype, sier Mira.

Familien hennes kommer seg ellers fram med elbil. Mens Sveinung familie ikke har egen bil.

– Vi deler bil med naboen. Mamma og pappa sykler som regel til jobb, men noen ganger tar de t-banen, sier Sveinung.

Vektlegger barns blikk

Nettopp verdien av aktiv transport er viktig for Syklistenes Landsforenings engasjement knyttet til Beintøft.

– Aktiv transport i hverdagen er nøkkelen til et sunnere Norge, og vi er alle opptatt av å gi barna våre sunne vaner som de kan ta med seg videre i livet, kommenterer Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening.

Han ser fram til resultatene av ukas Beintøft-oppdrag.

– Det er viktig å prøve å se verden med barns blikk. De har noen andre behov og perspektiver enn vi voksne har. Jeg er sikker på at det vil komme mange interessante og inspirerende bidrag. Og jeg ser ikke bort fra at vi kan få nye ideer til arbeidet vårt med både å spre sykkelglede og løfte fram problemområder som begrenser syklingen, slik Mira er inne på, sier Andersson.

  • Oppdatering 11. oktober:

Miras klasse, 6A på Nøklevann skole, ble fylkesvinner i Oslo. Klassen leverte oppdrag hver uke, og nesten alle de 20 elevene gikk til skolen daglig gjennom alle de fire Beintøft-ukene. Det var i alt 121 påmeldte klasser i hovedstaden.

Se oversikt over alle fylkesvinnerne her.

Mira Album har kort vei til skolen og syns det er enklest å gå dit. Mens Sveinung Melvær Ettestøl sykler til skolen – det går fortest.
Annonse
Back to top