Skip to Content
Syklingen er blitt en vane i hverdagen for Kirsten Gjerstad (t.h.), Thomas Skogstrand og Marius Fredheim, som alle roser sykkeltilretteleggingen i Jonsvollskvartalet i Bergen sentrum. Her fra sykkel-P-rommet sammen med kollegene Maylin Rosvold og Marthe Berg-Olsen. Alle foto: Iselin Fotland l Sparebanken Vest
Sykkelvennlig arbeidsplass

•       En tjeneste eid og driftet av Syklistenes Landsforening. Både private og offentlige arbeidsplasser har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige og få rådgivning om tilrettelegging slik at flere velger sykkel til jobb. De kan oppnå gull-, sølv- eller bronsenivå, alt etter hvor høy score de oppnår.

•       Over 50 indikatorer innen sykkelparkering, garderobefasiliteter, insentiver og ledelse kartlegges. Sammen med en reisevaneundersøkelse danner det grunnlaget for en rapport som beskriver sykkelforholdene og der det gis råd om ytterligere tiltak og motivasjonsfaktorer arbeidsplassen kan satse på.

•        Sparebanken Vest og Frende Forsikring er blant 70 arbeidsplasser med i alt 25 000 ansatte som er blitt sertifisert som sykkelvennlige siden oppstarten i 2017. I tillegg er en rekke nye bedrifter i ferd med å bli sertifisert.

Det sier Thomas Skogstrand, Sparebanken Vests leder for it-drift. God tilrettelegging, som trygg parkering, garderobefasiliteter og mekkeplass, var helt avgjørende for valg av arbeidsgiver.

Banken har – som landets første – fått overrakt en plakett som synlig bevis på at den har lagt godt til rette for at ansatte på hovedkontoret på Nøstet i Bergen skal velge aktiv transport til jobb. Det skjedde i forbindelse med Syklistenes Landsforenings landsmøtehelg tidligere i oktober. Begge selskapene har tilrettelagt så godt at det kvalifiserer til sølv i sertifiseringsordningen.

Plaketten ble delt ut av foreningen, som også har sertifisert datterselskapet Frende Forsikring. Begge holder til i det som trolig er Vestlandets største og mest bærekraftige finanshus, Jonsvollskvartalet. Også Frende kan skilte med å være først ut – i forsikringsbransjen.

– Det ville vært en dealbreaker for meg hvis det ikke hadde vært lagt til rette for sykling her. Jeg sykler til og fra Fana fire–fem ganger i uken, 15 kilometer hver vei.  Det gjør at jeg er mer opplagt på jobb. Det er viktig å være en best mulig utgave av meg selv for å kunne stå i det stresset som det er innimellom, sier Skogstrand.

150 innendørs P-plasser

Han er blant ansatte som nyter godt av alle fasilitetene for de som velger å sykle til Jonsvollskvartalet. Utenfor hovedinngangen står det et bysykkelstativ med 20 bysykler. I tillegg er det flere stativer for vanlige sykler.

Innendørs nyter ansatte godt av et eget oppvarmet parkeringsrom med plass til drøyt 150 sykler. Nå blir det også i høst egen sykkelvask, egen mekkestasjon og kontakter for elsykler. Fra dette rommet er det direkte tilgang til garderober, dusjer og tørkeskap. Og i gangen utenfor garderobene kan ansatte henge fra seg skjorter som leveres tilbake renset og strøket, til rabatterte priser.

Sykkelgarasjen er jo helt fantastisk

 

– God tilrettelegging er en forutsetning for at jeg skal sykle. Mange av oss har en «skjortejobb», det vil si at det er dresskode, og jeg kan ikke komme til kontorplassen min i treningstøy, sier Marius Fredheim (39), som er leder for risikostyring og konstituert økonomidirektør i Frende.

Han er ivrig jobbsyklist sommer som vinter, med sju kilometers arbeidsvei hjemmefra på Fantoft. Han ser på sykkelturene som en effektiv og forfriskende måte å ta seg fram på.

– Jeg har for øvrig akkurat tegnet årsabonnement på bysykkel, som jeg bruker på den siste strekningen til kontoret når jeg noen ganger tar Bybanen til jobb, sier Fredheim.

(Saken fortsetter under bildet.)

I gangen utenfor garderobene kan ansatte henge fra seg skjorter som leveres tilbake renset og strøket, til rabattert pris.

Del av en miljøtankegang

– Bankens sykkelsatsing henger nøye sammen med et større bærekraftsprosjekt, hvor klima og bærekraft skal være integrert i all vår aktivitet, påpeker leder for samfunnsansvar i Sparebanken Vest, Åsne Ådland Dale.

Banken har mål om å halvere eget klimaavtrykk innen 2025, og hovedkontoret Jonsvoll er miljøfyrtårnsertifisert.

En kollega som syklet hele året, inspirerte meg

 

– Vi jobber med å redusere alt fra flyreiser til printing og matavfall. Og alle leverandører må være klimanøytrale innen utgangen av 2020 for å være en del av vår portefølje. «Vi erkjenner at vår oppgave som samfunnsaktør er større enn det loven pålegger oss», skriver banken på sine nettsider.

Sofasliter i 20 år

For Thomas Skogstrand er miljøgevinsten blant poengene ved å sykle som han trekker fram.

– Men den primære drivkraften er at det er bra for helsen. Min sykkelhverdag startet i 2012, etter at jeg hadde sittet i sofaen i 20 år og var i dårlig form og kanskje litt tung i kroppen. Jeg bestemte meg for å få gjort noe. Jeg fant en gammel sykkel i boden og tok en tur i det fine været som var den dagen. Det viste seg å være hyggelig. En kollega som syklet hele året, inspirerte meg, og jeg begynte å sykle til jobb et par ganger i uken. Det ble etter hvert lettere og lettere, og de siste fire–fem årene har jeg i snitt syklet fire ganger i uken – året rundt, forteller Skogstrand.

I Bergen er Skogstrand for øvrig kjent for at han i fjor syklet Oslo–Paris til inntekt for Barnekreftforeningen. Han deltok som en av rytterne i Team Rynkeby, et nordisk samarbeid innen veldedighetssykling.

Ingen konkurranse

Også for kollega Kirsten Gjerstad (55), som er systemutvikler i banken, er sykling blitt en naturlig del av hverdagen, etter å ha vært jobbsyklist i en årrekke.

– Jeg sykler til jobb stort sett hver dag. Det vil si 10–11 kilometer, fra og til Nesttun. Det gir en frisk start på dagen – jeg får i gang kroppen, sier Gjerstad, som ikke ville syklet uten dusjmuligheter og annen tilrettelegging. I tillegg står trygg og tørr parkering sentralt.

– Sykkelgarasjen er jo helt fantastisk.

Også for henne er daglig trim viktig.

– Men jeg har sluttet å konkurrere med meg selv om å komme fortest mulig fram. Jeg tar det med ro og bruker en drøy halvtime hver vei, sier Gjerstad.

Nå håper Frende Forsikring og Sparebanken Vest at flere bedrifter i Bergen vil bli inspirerte til å sertifisere seg som sykkelvennlige arbeidsplasser.

– Her kan både private og offentlige arbeidsplasser bidra med noe som både skaper trivsel og styrker omdømmet, og som samtidig gir økt lønnsomhet, særlig med tanke på redusert sykefravær, utfordrer Åsne Ådland Dale.

Se bildeserie som viser garderobefasiliteter og annen tilrettelegging for ansatte som velger aktiv transport til Jonsvollskvartalet i Bergen sentrum.
Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights