Skip to Content
Bike for Peace ruller inn i Innlandet

Bruker sykkelen som talerstol

— Vi sykler for fred, miljøet og for å fremme sykling og sykkelturisme, ivrer Tore Nærland, primus motor i organisasjonen Bike for Peace. Nå er det ordførermøter i Innlandet som venter for ildsjelen og seks andre engasjerte medsyklister som skal delta i neste fredsritt.

– Jeg brenner for sykkel! sier Tore Nærland (foran til venstre), leder for den ideelle organisasjonen Bike for Peace. Her under en tur i Oslo og Akershus tidligere i august, under møte med Frp-politiker Himanshu Gulati (bak, nummer fire fra venstre) utenfor Stortinget.

Fredskjemperen stiftet organisasjonen for over 40 år siden og har fått Kongens fortjenstmedalje for sin iherdige innsats. Gjennom Bike for Peace har han syklet for fred og nedrustning i ikke mindre enn 125 land, og nå venter 11 ordførermøter i Innlandet.

Det er blitt færre atomvåpen. Men de som er, er blitt farligere, og nå jobber vi spesielt for forbud mot bruk

 

– Vi er så langt en gruppe på sju. Flere vil være med enkelt dager. Og det er bare å melde seg for andre som vil delta på hele eller deler av turen. Fred, demokrati og sosial rettferdighet for funksjonshemmede står helt sentralt i arbeidet vårt. I tillegg jobber vi for flere sykkelveier, og dette skal vi oppfordre ordførerne til å bidra aktivt til, sier Nærland.

Fra øst og vest

På denne turen samarbeider Bike for Peace med Mayors for Peace, som har nærmere 8000 medlemsbyer og -kommuner, 105 av dem i Norge, viser nettverkets oversikt. Blant de norske kommuene er Gjøvik, Hamar og Stange, som er stoppesteder på turen i Innlandet.

I sykkelfølget deltar blant andre Åse Simonsen fra Bergen, Tordis Landvik fra Arendal, Knut Erling Wedug fra Lørenskog, Thore Vestby fra Frogn, Thomas Eriksen fra Brumunddal og Nærland selv, som er fra Bryne.

Første ordførermøte blir i Brumunddal 8. september, med Ringersaker-ordfører Anita Ihle Steen (Ap). Deretter går turen til Hamar og møte med ordfører Einar Busterud (By- og bygdelista). Så er Gjøvik og Elverum blant stoppestedene, før siste etappe, 13. september, som går fra Flisa via Kirkenær til Kongsvinger.

Også Rogaland, Oslo og Akershus

I løpet av sommeren er det blitt i alt 14 ordførermøter, under Bike for Peace-turer i i Rogaland og Oslo og Akershus. Og flere ordførere melder om engasjerte møter.

Jeg heier på engasjement og helter som kjemper for det de brenner for

 

Mens varaordfører Hege Svendsen (Ap) i Eidsvoll ble inspirert til å skrive innlegg i lokalavisen under tittelen Kor e alle helter hen før møtet hun hadde med de rullende fredsambassadørene.

«Jeg heier på engasjement og helter som kjemper for det de brenner for. […] Trenger vi ikke lenger engasjerte helter med jakkemerker og plakater som kan vise at dette er en kamp vi ikke har vunnet og at tida er knapp? Vi hadde en slik helt boende i Eidsvoll», skriver Svendsen og tenker på Ole Kopreitan, som var freds- og miljøaktivist og daglig leder for Nei til atomvåpen.

Jobber for forbud mot bruk

To år før Kopreitan døde, i 2009, syklet han sammen med blant andre Tore Nærland på et fredsritt i regi av Bike for Peace. Turen gikk fra Gran på Hadeland til Praha.

– Gjennom Bike for Peace har vi bidratt til nedrustning. Det er blitt færre atomvåpen. Men de som er, er blitt farligere, og nå jobber vi spesielt for forbud mot bruk. Og her bruker vi som i alle år før sykkelen som talerstol, ivrer Nærland.

Annonse
Annonse
Back to top