Skip to Content
Gamle jernbanetraseer er ofte fine å sykle på. Her slår Herdis Gautefald av en prat med forfatteren av sykkelturboka, Guttorm Eskild Nilsen, på den gamle Treungenbanen i Nissedal kommune. Herdis er fysioterapeut og anbefaler både elsykling og vanlig sykling på det sterkeste. (Foto: Alvar Nilsen Bergendal)

På Sørlandets største øy, Tromøy, har du mange veier å boltre deg på. På Vegårshei kan du sykle fjorden rundt og få innsikt i fjern og nær historie. Fellesnevneren er sørlandsnatur fra hav til hei.

Dette er to av de mange mulighetene elsykkelentusiasten, forfatteren og journalisten Guttorm Eskild Nilsen løfter fram i sin ferske bokutgivelse om sykkelturer i Aust-Agder. I tillegg har den innfødte sørlendingen tatt et par avstikkere til Telemark.

Hver tur er presentert med kart, fargefotografier, faktarammer og fyldige bildetekster.

Glede og idyll

«Alle kan dra på sykkeltur. Du også», oppfordrer Guttorm Eskild Nilsen i forordet.

Han vil inspirere folk til å ta med seg kaffe og nistemat i sykkelveska og oppleve Sørlandet. Ved hjelp av kart, fotografier, faktarammer og tekst viser han hvilke spennende steder leserne kan utforske fra sykkelsetet.

Med elsykkel kommer jeg langt, uten å bli utslitt

 

– Hensikten med boka er å bidra til at enda flere opplever sykkelgleden og finner idylliske og spennende steder, sier 62-åringen fra Tvedestrand.

Sverger til elkraft

Er du passelig sprek, kan du sykle turene i boka på vanlig tråsykkel. Selv sverger Nilsen til egen elsykkel, som han kaller «en genial investering som gir økt livsglede». Det var den som fikk ham opp på en tohjuling igjen – over 30 år etter at han sist kom seg ut på tur med pedalkraft.

– Med elsykkel kommer jeg langt, uten å bli utslitt, framhever forfatteren.

De siste årene har han tilbakelagt mange tusen kilometer på elsykkel i egen landsdel – langs kysten og i innlandet. Og årlig arrangerer entusiasten elsykkeltreff og -turer.

Sykkelturboka, som er på 100 sider, har han gitt ut på Bokbyen Forlag i hjemkommunen Tvedestrand. I tillegg til presentasjonen av turene har den kapitler om elsykler og elsykling, tursykling, vintersykling, helse og annen nyttig informasjon.

Langs Sia på Borøya i Tvedestrand kommune syklet du gjennom sørlandsidyllene. (Foto: Guttorm Eskild Nilsen)
På Gloppe i Risør kommune bruker cowboyene sykkel når de skal drive dyra fra et beite til et annet. (Foto: Guttorm Eskild Nilsen)
«Borøy – levende helårsidyll» heter et av kapitlene i Guttorm Eskild Nilsens sykkelbok. På denne øya i Tvedestrand sykler du på smale veier preget av sørlandsidyll. Her fra en tur for elsyklister.
Annonse
Back to top