Skip to Content
Forfatter Håvard Syvertsen har en forkjærlighet for hverdagssykling, men legger også ut på langtur. Her fra sykkeltur i Sørkedalen i Oslo. Foto: Privat

– Egentlig har jeg skrevet en bok om lykke, sier Håvard Syvertsen om sin egen bok om sykling.

Han ser tilbake på en fin tid mens han skrev boken og mener det er vanskelig å skrive om lykke.

– Men det var viktig for meg å skrive fram den gleden det er å sykle, fortsetter forfatter Håvard Syvertsen til Syklistenes Landsforening i det første intervjuet knyttet til utgivelsen av boken.

Ivrig hverdagssyklist

Til hverdags bruker 56-åringen sykkelen mye som framkomstmiddel. Håvard bor nokså sentralt i Oslo, og sykkelen er det beste framkomstmiddelet i sommerhalvåret. Da lar han racersykkelen stå, mens han sykler rundt på en nokså sliten hverdagssykkel.

– Oslo har jo blitt adskillig mer sykkelvennlig de siste åra, selv om det ennå kan gjøres mer for å lette framkommeligheten for syklister, mener Syvertsen når vi kommer inn på sykkeltilrettelegging og fremkommelighet i hovedstaden.

Kreativ vinkling

Historien i boken, som er gitt ut på Kagge Forlag, er bygget opp som et Tour de France-ritt med 21 etapper og to hviledager, til sammen 23 frittstående meditasjoner om det å sykle. Boka tok en del lenger tid å skrive.

– Jeg brukte nok en åtte–ni måneder totalt på å skrive om sykling. Å få lov til å vie så mye tid til en lidenskap har bare vært moro, konstaterer Syvertsen.

Da Syklistene spør ham om det har vært vanskelig å skrive boken, ler han med sin mørke og milde stemme.

– Nei, boka er skrevet om en besettelse hentet fra mitt eget liv, men formen var det vanskelig å finne, sier forfatteren, som nå har åtte romaner og 3 novellesamlinger på samvittigheten.

Jeg vet godt at jeg elsker å sykle, men hvorfor gjør jeg det?

 

Boken er skrevet i sakprosa, noe Håvard ikke hadde gjort tidligere.

– ­­Skriveprosessen er ganske lik alt annet jeg har skrevet, men denne gangen skrev jeg fra mine erindringer, sier Syvertsen.

Samtidig er han tydelig på at det å stå fast i skrivearbeidet er fortsatt frustrerende selv om du skriver om noe du liker. Å få lov til å skrive en bok om å sykle hadde han heller ikke sett for seg.

– Å få rytme og tekst til å funke er ikke lett, men egentlig har jeg bare kost meg, fortsetter forfatteren.

En familielidelse

– Stoffet kom bare til meg gjennom min egen historie, sier Syvertsen. – Det var mye jeg hadde glemt, men det kom tilbake gjennom arbeidet med boka. Det var en fin prosess, fortsetter forfatter Håvard Syvertsen. Boka tar utgangspunkt i et personlig forhold til sykling. – Jeg vet godt at jeg elsker å sykle, men hvorfor gjør jeg det? Hvorfor holder jeg på med dette? Hva fasinerer med sykling?

Syklinga drifter jeg etter og får ikke nok

 

Dette er noen av spørsmålene Håvard Syvertsen brukte som utgangspunkt for teksten. Et dypdykk i hans egen historie ga mange av svarene.

– Min far var selv sykkelrytter og dommerfunksjonær i styret for sykkelklubben når jeg var barn, sier Syvertsen, mens han tenker seg om.

– Det må ha vært tilbake i 1967, fortsetter han.

Han har klare erindringsbilder av seg selv som ligger og studerer sykkelbladene hans egen far hadde bestilt fra sykkelforbundet. Han kunne ikke lese, men ble fasinert av bildene.

Besettelse

– Noen er besatt av musikk, gitar eller å løpe; med meg er det syklinga, sier Syvertsen.

­– Satt opp mot skigåing har jeg ingen drift knyttet til å gå på ski og kan bare vente på å bli ferdig, men syklinga drifter jeg etter og får ikke nok.

Forfatteren var nettopp ferdig med sommerferien.

– Jeg hadde tre uker hvor jeg heldigvis fikk mulighet til å ta med sykkelen på halve ferien, ivrer Syvertsen.

Som 14–15-åring var han selv aktiv rytter i en fireårsperiode, men mistet brått lysten på å sykle. Derimot tok det ikke lange tiden før han var på setet igjen. – Etter to–tre uker var jeg på igjen, men denne gangen bare for å sykle

– Den beste måten å sykle på, konstaterer Syvertsen.

En turkisgrønn Bianchi ble i ungdomsårene den ultimate drømmesykkelen for forfatter Håvard Syvertsen. Foto: Privat

Sykkeldrømmen Bianchi

Han så seg tidlig ut drømmesykkelen. Den spesielle turkisfargen kalt Celeste og det designet på sykkelene til det italienske sykkelmerket Bianchi.

Kongsberg Sykkelklubb viste filmen «Stjernene og vannbærerne» av Jørgen Leth. Bianchi-laget i filmen hadde hovedrollen, og det var første gang han så den fantastiske turkisfargen på en Bianchi-sykkel.

Håvard Syvertsen innrømmer at han er ikke opptatt av de tekniske aspektene med lidenskapen, men kun det å sykle.

– Boken er også et slags tidsbilde av Norge fra oppvekst til i dag, sier Syvertsen.

– Vi hadde ingen oljerikdom, så avstanden er stor frem til 2018, fortsetter han.

Drømmesykkelen er i dag blitt til virkelighet og bringer stadig forfatteren ut på nye sykkelopplevelser.

Når vi først er inne på temaet om hverdagssykling, trekker Syvertsen frem viktigheten av at vi syklister kan godt bli  mer hensynsfulle i trafikken.

– Det gjelder både hverdagssyklister og de av oss som liker å sykle på racersykkel. Av og til blir man vitne til manøvrer av folk med altfor dyre sykler og ditto utstyr, som de ville mistet lappen for om de hadde utført med bil. Verken nyttesyklingen eller treningssyklingen lider under at vi bremser opp når det trengs, framhever han.

– Det er mye god mosjon i å få fart på pedalene igjen etterpå, konkluderer den erfarne hverdagsssyklisten.

Her ser du et knippe utvalgte romaner og novellesamlinger forfatter Håvard Syvertsen har på samvittigheten – selvfølgelig støttet opp av sykkelbokstøtte. Foto: Privat
Fakta om forfatteren

• Håvard Syvertsen er en norsk forfatter født i 1962.
• Debuterte i 1992 med novellesamlingen «Nå ville han ikke tenke på det».
• Dette er Håvard Syvertsens 11. utgivelse.

• Romaner:
o Etterpå, 1995
o Rast, 1997
o I lyset, 2002
o In vivo, 2004, sammen med Geir Gulliksen
o Det skal nok gå alt sammen, men hvor hen?, 2006
o Det håndgripelige, 2010
o Lyset skinner i mørket, barnebok 2013, illustrert av Akun Duzakin
o Jaycal er kjærlighet på somali, roman 2015, sammen med Amal Aden
o Et uoverskuelig mørke, 2017
o Å sykle – en besettelse, 2018

• Novellesamlinger:
o Nå ville han ikke tenke på det, 1992
o Betzys sommer og andre fortellinger, 2000
o Det gode som jeg vil, 2012

Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights