De beste tipsene Slik gir du sykkelen en skikkelig vårpuss
Når det kribler i pedalene og sykkelen skal på veien igjen, er det lurt å ta en vårrengjøring av sykkelen og smøre kjedet. Heldigvis er det bare litt stell og omtanke som trengs før tohjulingen din er klar for enda en sesong.
– Sett av en time, så er veldig mye gjort. Sykkelen kan bli god som ny, og du får større glede av den. Det er lite som slår følelsen av å suse av gårde på en ren og nysmurt sykkel, sier Mats Mikael Larsen, ivrig hverdagssyklist og tidligere fagsjef i Syklistenes Landsforening. Han har også jobbet som sykkelmekaniker.
Se video med tips for justering av bakgiret nederst i saken.
Her får du hans beste tips til vårens sykkelpuss.
1. Vask sykkelen
Hvis sykkelen er skitten og støvete, er det smart å starte med å gi den en god vask.
– En bøtte med lunkent Zalo-vann og en svamp og/eller oppvaskbørste gjør susen. Avslutt med hageslangen før du retter oppmerksomheten mot kjede, gir og bremser. Dette er deler som er spesielt utsatt for skitt og smuss, og som kan påvirke funksjonaliteten, sier Larsen.
2. Rens og smør kjedet
Ligger det mye gammel olje og skitt på kjedet og tannhjulene, fjerner du det med Zalo-vann eller et annet avfettingsmiddel og en gammel oppvaskbørste eller tannbørste. Da kommer du godt til i kriker og kroker. Du kan også bruke spesialkoster eller en kjederenser som fås kjøpt hos forhandleren. Skyll deretter av med rent vann og tørk med en klut som ikke loer.
– Når restene av gammel moro er fjernet, sprayer eller legger du på ny olje som smører og beskytter kjedet. Snurr pedalene bakover slik at alle leddene i kjedet blir smurt og tørk av overflødig olje, sier Larsen.
Det viktigste er at sykkelen din ikke blir stående ubrukt gjennom sesongen
Det finnes forskjellige typer kjedeolje. En teflonspray tiltrekker seg ikke like mye skitt som vanlig olje. Uansett er det viktig å unngå olje på skivebremsene. Det kan fort skje hvis du bruker kjedeolje på sprayboks. Bruk en avis som beskyttelse mens du sprayer.
3. Test og juster bremsene
Test bremsene ved å klemme inn henholdsvis venstre og høyre bremsehendel mens du dytter sykkelen fremover eller sykler i lav hastighet på et oversiktlig sted. Sykkelen skal kunne bremses ned raskt og kontrollert. Det skal ikke være nødvendig å måtte klemme hendlene langt inn.
– Du justerer bremsene ved å skru på skruene som vaierne går igjennom på bremsehendlene eller ved å stramme vaieren med en unbrakonøkkel på selve bremsen. Er du usikker på hvordan du skal gjøre det, kan du få hjelp på et verksted eller hos forhandleren. Det samme gjelder hvis du ikke er fortrolig med bytte av bremseklosser, sier Larsen.
Selve sjekken av bremseklossene kan du uansett utføre selv. De skal stå parallelt med felgen, i tillegg til å ta godt og like mye på hver side når du bremser. Har sykkelen skivebremser, sjekker du at skiven står sentrert i bremsen. Det er som regel også mulig å se fra oversiden om det er mer igjen av bremsebelegget til skivebremseklossene. Disse har for øvrig lengre levetid enn bremseklosser.
– Til slutt påfører du olje på alle andre ledd og bevegelige deler, bortsett fra skivebremsene. Smør gjerne på litt olje ved vaierstrømpene. Benytter du spray, kan du bruke en klut for å beskytte områdene rundt.
4. Kontroller og juster girene
Deretter bør du kontrollere girene. Det enkleste er å sykle litt på et rolig og oversiktlig sted mens du tester alle girene, men du kan også bruke et mekkestativ. Start med høyre hendel, den som styrer bakgiret. Gir ned til tyngste gir og fortsett oppover til det letteste giret. Kjedet skal følge med opp ved kun ett trykk på hendelen.
– Hvis kjedet slurer og ikke flytter seg opp, må du stramme vaieren. Det gjør du ved å skru litt UT på justeringsskruen som vaieren går igjennom på giret bak. Gir også ned ett og ett trinn fra letteste gir bak. Hvis kjedet ikke går ned, må du slakke vaieren. Det gjør du ved å skru litt INN på justeringsskruen som vaieren går gjennom på bakgiret, forklarer Larsen.
Det er lite som slår følelsen av å suse av gårde på en ren og nysmurt sykkel
Utfør tilsvarende operasjon på giret foran med venstre hendel. Forskjellen her er at det kun finnes justeringsskrue på hendelen, og at du må skru UT for å nå tyngre gir og skru INN for å nå lettere gir.
5. Pump opp dekkene til riktig lufttrykk
Det er mye lettere og morsommere å sykle når dekkene triller med minst mulig motstand. Klem inn med tomlene eller legg vekten din på setet eller styret, så kjenner du fort om lufttrykket er for lavt.
– Se så over dekkene – sjekk at det ikke er noen store skrammer som for eksempel gjør at trådene inne i gummien er synlige. Hvis så er tilfelle, bør dekkene byttes. Pump deretter opp til anbefalt lufttrykk. Dette er angitt på dekkets sideflate, sier Larsen.
Virker så alt som det skal?
Avslutningsvis tar du en kikk på alle bevegelige deler. Fungerer delene slik de skal? Snurr på hjulene og kjenn etter om de ulike delene sitter fast. Ta en tur på sykkelen mens du bruker sansene. Kjenn etter og lytt etter ulyder.
– Alle kan lære seg å mekke sykkel gjennom litt øving og prøving. Men av og til støter man på problemer eller slitasje som ikke lar seg løse med de enkle grepene vi har beskrevet over. Da kan du levere sykkelen inn til din lokale sykkelforhandler. Det viktigste er at sykkelen din ikke blir stående ubrukt gjennom sesongen, sier Larsen.
Er du en av de mange som flyr opp bakkene på en elsykkel? Den trenger samme type omtanke som en vanlig sykkel. I tillegg kan du gi de elektriske kontaktpunktene en dusj med kontaktspray og sørge for å rengjøre kontaktpunktene på batteriet.
Sånn! Nå er du klar for å trille sorgløst inn i sommeren. God sykkeltur!