Skip to Content
Stinettverket på Fredericia Vold er hele 16 kilometer langt, så man kan virkelig nyte det grønne landskapet enten på sykkelsetet. Alle foto: Roar Løkken

Kanskje du vil bruke vinteren til å planlegge ferieturer på to hjul. Her er smakebiter av opplevelser som venter under en rundtur i Lillebælt i Danmark, et område som er del av det nyeste tilskuddet til danskenes nasjonale sykkelruter, kalt Østersjøruten. Med sine 820 km er den Danmarks lengste av i alt 11 offisielle sykkelruter.

Midt i mellom Danmarks øyer finner du Lillebæltselven, og over den går broene som knytter landet sammen. Den gamle Lillebæltsbroen ble påbegynt i 1925 og stod klar ti år senere. Dette ble den første faste forbindelsen mellom Jylland og Fyn, som gjorde Fredericia og Middelfart til sentrale punkter for byutvikling og kulturell oppblomstring. Slik er det fortsatt i dag, og er man sykkelturist i disse områdene er det mangt et høydepunkt man ikke vil gå glipp av.

Den gamle Lillebæltsbro er det eneste stedet i Europa det er mulig med brovandring. Guider leder det som er en to kilometer lang tur – 60 meter over vannet – mellom Jylland og Fyn.

1. Bridgewalking

Ordet er kanskje selvforklarende? Ja du skal gå over en bro, men ikke bare på broens gang- og sykkelfelt – på den gamle Lillebæltsbroen kan du nemlig få en guidet tur på selve brokonstruksjonen! Turen tar deg med fra søylenes føtter hele veien opp til toppen hvor du ikke bare kan se ned på syklistene og bilene som krysser broen under deg, men virkelig ta inn over deg en utsikt som er Danmark sjelden.

Og når du står der på toppen, kan kjenne broen svinge av vekten til for eksempel Carlsberg-toget som raser forbi under deg, lastet med millionvis av øl som er på vei fra Fredericia til København. Da setter du også ekstra pris på den spesiallagde drakten og sikkerhetsselene som sørger for at du er spent godt fast til broen og er helt trygg.

Bridgewalking finnes kun tre steder i hele verden: Australia, New Zealand og da altså i Lillebælts-området i Danmark. Så hvis du sykler i området, er dette en opplevelse av de sjeldne det er verdt å stikke innom.

CLAY i Middelfart er Nordens eneste spesialmuseum for keramisk kunst, kunsthåndverk og design. Foto: Thea Foslie

2. CLAY Keramikkmuseum

Dette museet huser en av verdens største museumssamlinger av keramikk, og man må virkelig ikke være porselensfigursamler for å få glede av den utrolige samlingen man kan oppleve her. På CLAY kan du følge keramikkens historie gjennom århundrer og oppleve moderne keramikkunst gjennom alt fra de minste små figuriner til enorme utendørskonstruksjoner. Museet huser også den komplette Royal Copenhagen-samlingen på hele 55 000 gjenstander som befinner seg i «Skattekammeret».

Kontrastene finner du også i selve bygningen museet befinner seg i. Originalt ble herskapsvillaen bygget som et enkesete til Hindgavl Slott, men på 1900-tallet ble det omgjort til et pensjonat. Det var ikke før i 1994 at keramikkmuseet flyttet inn og med det også den moderne påbygningen som stod ferdigstilt i 2015. Det er en fantastisk arkitektonisk opplevelse å se den gamle villaen og de moderne bygningene vevd sammen.

Det er selvfølgelig også mulig å nyte en kaffetår og et kakestykke servert på lekkert porselen i CLAY kafé – et perfekt stopp etter en liten rundtur på sykkel.

Fredericia var tidlig en religiøs fristad og ble et hjem til mange forfulgte trossamfunn, i byen kan du blant annet se de eviggrønne, jødiske gravlundene.

3. Fredericia Vold

Er du av de historisk interesserte, er en tur til Fredericia Vold et must når du først er i området. Her kan du sykle i det velbevarte festningsområdet mellom kanoner, vollgraver og bastioner som omkranser byens eldste bydeler, som daterer så langt tilbake som 1650. Stinettverket på volden er hele 16 kilometer langt, så man kan virkelig nyte det grønne landskapet enten til fots eller på sykkelsetet.

Voldanlegget er et av Nord-Europas største og mest velbevarte, og med en guide kan du få høre historien om hvordan det også spilte en rolle i et av Danmarks aller største nederlag.

Det er også mulig å booke en historisk byvandring som tar deg med til flere av de historiske områdene i byen. Fredericia var tidlig en religiøs fristad og ble et hjem til mange forfulgte trossamfunn, i byen kan du blant annet se de eviggrønne, jødiske gravlundene. Det er også her man finner Danmarks minnelund for falne jernbanearbeidere.

Michael Østergaard er guide under hvalturer fra Middelfart på Fyn. Det er niser, den minste hvalarten, som fins i området.

4. Hvalsafari

Nei, du leser ikke feil, Lillebæltselven er faktisk et av de mest hvalrike farvannene i hele verden! Her lever det over 3000 marsvin – en av de minste tannhvalene. Marsvinet, som på norsk heter nise, blir rundt 180 cm langt, veier mellom 60 og 70 kg og blir minst 25 år gammelt.

Sett fra deg sykkelen på gamle havn i Middelfart og bli med på båttur og observer nisefinner som popper opp av vannoverflaten når de skal opp for å trekke luften. Er man heldig, samler det seg nok hvaler til at man kan høre dem snakke sammen med deres sedvanlige klikkelyder. Og uansett hvor heldig man er med oppmøtet, trår guiden til med en skikkelig sjømansskrøne eller to – samt fargerike historier fra steder man passerer på turen.

Tidligere ble den lille hvalen jaktet på, sist under andre verdenskrig for å skaffe lampeolje, men nisen ble fredet i 1967.

Severin Kursus og Konference er et av 13 Bed + Bike-sertifiserte overnattingssteder i Lillebælt-området.

5. Bed + Bike-sertifiserte overnattingsmuligheter

Lillebælts-området er svært tilrettelagt for sykkelturer både med tanke på alt av sykkelveier samt de mange overnattingsmulighetene hvor sykkelen din – og du som sykler – blir ivaretatt.

Det finnes hele 13 Bed + Bike-steder i området, de mest sykkelvennlig overnattingsstedene i Danmark. De tilbyr blant annet sikker oppbevaring av sykler, muligheten til å lappe sykkelhjul og sunn og næringsrik frokost, før nye kilometer på sykkelsetet venter.

Mer om opplevelsene i Lillebælt-området
  1. Eneste mulighet for brovandring i Europa.
  2. En av verdens største museumssamlinger av keramikk.
  3. En av Nord-Europas største voldanlegg.
  4. Nisesafari i Lillebæltselven.
  5. Sertifiserte Bed + Bike-overnattingssteder.
Annonse
Back to top