Skip to Content
Robert Mohr (51) jakter verdensrekord

Jorden rundt på norsk elsykkel

Han satser på Guinness-rekord, Robert Mohr, som først etter 24.000 kilometer på elsykkel er i mål. — Hvis jeg kan vise at det er mulig å sykle jorden rundt på en Buddy Bike, betyr det at det bør være enkelt å bruke elektrisk transport i byene, sier Mohr.

Rekord
Geograf, forfatter, journalist og eventyrer Robert Mohr skal sykle jorden rundt på elsykkel for blant annet å vise at elektrisk mobilitet er en god transportløsning. Her like etter starten på verdensrekordforsøket – i Oslo. (Alle foto: Buddy Electric)

Planen er å sykle jorden rundt på 120 dager. Mohr har tatt fri fra jobben som journalist på en tv-stasjon i München i håp om å sette verdensrekord.

– Jeg har brukt lengre tid på planlegging enn tiden jeg skal bruke på selve reisen. Min reiserute er på 24.000 kilometer, og jeg vil slå den gamle rekorden på 12.400 kilometer med god margin. Denne rekorden ble riktignok utført med en elektrisk motorsykkel og ikke en elsykkel, sier 51-åringen.

I 11 land

Starten gikk i Oslo 16. mai. Om alt går etter planen, skal han ankomme Street Life-festivalen i hjembyen i september 2017. Han reiser gjennom Sverige, Latvia, Russland, Mongolia, Kina, USA, Portugal, Spania og Frankrike. For å rekke tilbake til festivalen, må han sykle hele 20 mil om dagen. Det vil si åtte timer på sykkelsetet hver eneste dag.

Til rekordforsøket har Mohr valgt en Buddy Bike, som er utviklet i Norge og i Polen, skriver tu.no. Det er ikke snakk om en standardmodell, men en som Buddy Electric på Økern har modifisert slik at den kan klare distansen.

Jorden rundt med elbil

Jorden-rundt-reiser er ikke noe nytt for Mohr. I 1992-1993 ble han den første til å kjøre jorden rundt med elbil. Turen varte i åtte måneder, og han tilbakela rundt 32.000 kilometer. Da brukte tyskeren god tid på de ulike destinasjonene.

– På min første jordomreise dro jeg fra vest til øst, altså motsatt vei. Da kjørte jeg med elbilen Kewet, forgjengeren til norske Buddy. I den lille elbilen var jeg beskyttet mot vær og vind, det er jeg ikke nå. Det faktum at jeg reiste med en forgjengeren til Buddy for 25 år siden, er hovedgrunnen til at jeg oppsøkte Buddy Electric og fikk låne en elsykkel av samme merke, sier Mohr.

Sykler til jobb

Målet med rekordforsøket er blant annet å vise at elektrisk mobilitet er en god transportløsning. Mohr ønsker å bidra til at folk endrer sine transportvaner og tenker mer miljøvennlig. Han sykler daglig mellom arbeid og bolig og har registrert at det er både raskere, rimeligere og morsommere enn for bilister som kjemper mot tiden i kø.

Planen er å ringe på hos tilfeldige mennesker og høre om jeg kan sove i hagen deres og låne strøm

 

Det er mye som kan gå galt når man skal sykle jorden rundt. For å redusere faren for problemer, sykler Mohr med punkteringsfrie dekk, og sykkelen har et kjede av høyeste kvalitet. Han ser for seg at Mongolia blir mest utfordrende fordi det er så mye ødemark der.

Inntil 35 mil før neste lading

– Elsykkelen fungerer også uten strøm om det blir en utfordring å finne ladepunkter. Jeg har med tre store batterier på 630 Wh (watt-hour). Dette gjør at jeg i teorien kan sykle 350 kilometer før jeg må lade.

Han har pakket alt han trenger for de neste fire månedene i to vanntette sidevesker.

– Jeg har med to sett klær, to sett med sko og soveposen min. Så langt det er mulig, vil jeg unngå å ta inn på hotell eller herberge. Planen er å ringe på hos tilfeldige mennesker og høre om jeg kan sove i hagen deres og låne strøm. Jeg blir ekstra glad om jeg blir invitert inn, smiler Mohr.

Allerede på dag tre ble Mohrs største bekymring en realitet. Elykkelen ble stjålet fra rommet hans på et vandrehjem i Ørebro i Sverige. Takket være en GPS-tracker, politet og vennlige hotellansatte fant han sykkelen igjen. Frontlys og baklys var ødelagt, men ellers var den i god stand.

Robert Mohr satser på å sykle 24.000 kilometer på fire måneder, for å slå verdensrekorden for elsykkel.

Her rett før start i Oslo.
Én sykkel, tre batterier, 11 land, 120 dager og 24.000 kilometer.
Annonse
Annonse
Back to top