Skip to Content
De første brukerne roser fasilitetene

Kast deg på elsykkelen — på egen testbane

Lurer du på om elsykkel er noe for deg? Test ut mulighetene på Norges eneste elsykkelbane, som åpnet i dag. — De har lykkes med et opplegg som gir mye læring, roser Anita Hammerstad, en av de første som har testet fasilitetene.

Etter et sekstimers elsykkelkurs er sykepleierne Marianne Pettersen Fjeld (t.h.), Anita Hammerstad og Josef Hellinger klare til å ta med eldre ut på tur. Til venstre Inspirias kursleder og helsekoordinator, Lise Borgen-Johansen. Foto: Therese Lande Patrick

– Anlegget er bygd spesielt for personer som lurer på om elsykkel er noe for dem, og som her kan teste forskjellige sykler, sier administrerende direktør Geir Endregard i Inspiria science center i Sarpsborg.

I en 500 meter lang spesialdesignet løype kan besøkende teste ut elsykler som vitensenteret låner ut til uttesting. I tillegg satser Inspiria på spesialkurs for blant andre eldre, personer som ikke har syklet på lenge og ansatte på institusjoner som skal drive persontransport med elsykler.

– Vi jobber også med å etablere spesialløsninger gjennom et samarbeid med Smart City Sarpsborg for å stimulere arbeidstakere til å sykle mer i framtiden, sier Endregard.

Under åpningen deltok blant andre leder av opplæringskomiteen i Østfold, Elin Tvete (Sp), og leder av samferdselskomiteen i Østfold, Olav Mo (KrF).

– For første gang har jeg nå prøvd elsykkel, og dette gir mersmak. Folk må bare få øynene opp for elsykkel som transportmiddel, kommenterte leder Tvete.

Klar for tur med eldre

Anita Hammerstad er blant dem som allerede har fått testet ut elsykkelanlegget. Hun er sykepleier og var sist uke med på et sekstimers kurs i å mestre elsykkel for persontransport. Kursdeltakerne jobber på Karrestad sykehjem og Karrestad eldresenter i Halden kommune. Der har de kjøpt to elsykler for å dra på sykkeltur med beboere.

– Dette var et supert kurs, med et opplegg som ga mye læring. Det var veldig positivt med mye praksis underveis, oppsummerer Anita Hammerstad.

Sykepleierkollega Josef Hellinger er like fornøyd. Han skal i gang med å lære opp andre ansatte som skal ta med eldre ut på tur. Hellinger syklet allerede i fjor på tur med beboere i forbindelse med at eldresenteret prøvelånte en elsykkel. Både han og de eldre var begeistret.

– De hadde det veldig bra. Slike sykkelturer gir hyggelige utflukter, sier Hellinger.

Under opplæringen sist uke merket han seg spesielt ved mulige farer en bør være oppmerksom på.

– Som elsykkelbruker må en vite hva en skal gjøre ved for eksempel bråstopp i nedoverbakker, sier Hellinger.

Leder av opplæringskomiteen i Østfold, Elin Tvete (Sp), og leder av samferdselskomiteen i Østfold, Olav Mo (KrF) sto for åpningen. Foto: Ann-Christin J. Bakke.

– En ubetinget suksess

Elsykkelbanen er nyeste tilskudd i en stor sykkelsatsing i regi av Inspiria. For et år siden åpent vitensenteret en utendørs sykkelpark. Den omfatter blant annet en trafikksikkerhetsløype på 360 meter, en 110 meter lang pumptrack og en 100 meter lang trehjuls- og løpesykkelløype.

– Dette har blitt en ubetinget suksess både som anlegg for mange skoleklasser som besøker Inspiria, som arena for vårt sykkeltilbud til familier i helger og ferier samt som åpent nærmiljøanlegg når vi er stengt. Tilbakemeldingene har vært særdeles positive, sier Inspiria-direktøren.

Endregard opplyser at minst 5.000 personer har besøkt sykkelparken i år. Og rundt 1000 personer har prøvd elsykkel på senteret så langt i år.

Får fram smilet

Sykkelanlegget er finansiert av Østfold fylkeskommune og Bypakke Nedre Glomma gjennom statens belønningsordning. I tillegg har senteret fått midler fra bypakken via Sarpsborg kommune og Smart City-satsingen for særskilt å stimulere til elsykkelbruk.

– Vi så raskt at det å la brukere teste elsykler på det ordinære sykkelanlegget ikke var optimalt. Elsykler brukt blant barna som sykler rundt her, kunne gi farlige situasjoner. Og for å få fram elsykkelgliset trenger en å teste med litt bakker og litt fart. Vi har derfor også lagd tre løyper i nærmiljøet her, framhever Endregard.

De som ikke har prøvd elsykler før, har fort fått elsykkelsmilet

 

Ideen om elsykkelbanen kom etter at fylkets samferdselsseksjon spurte om Inspiria kunne være interessert i å utvide sitt sykkelanlegg.

– Etter rask saksbehandling fant vi fant fram tidligere planer for utvidelse. En landskapsarkitekt fra forrige runde ble hanket inn igjen, og vi kastet oss rundt. Nå, fire måneder senere, står anlegget ferdig.

Gode erfaringer på Hunderfossen

Inspirias elsykkelbane er landets eneste i sitt slag. De siste sesongene har Energisenteret ved Hunderfossen Familiepark hatt en elsykkelbane for uttesting av elsykler, men denne banen er for tiden ikke i bruk.

– Rundt 10.000 personer har hvert år prøvd elsykkel her. De som ikke har prøvd elsykler før, har fort fått elsykkelsmilet, sier markedsansvarlig Jarle Hovland i Energisenteret til syklistene.no.

 

Sykepleier Josef Hellinger skal i gang med å lære opp kolleger som skal ta med eldre ut på tur. Foto: Therese Lande Patrick
Inspirias elsykkelanlegg er landets eneste testbane for elsykkel.
Annonse
Back to top