Skip to Content
Halvor Andersen er leder for Aktivitetskafeen til Kirkens bymisjon, og derunder hører Pedalen sykkelverksted. Veggene er kledd med planker fra paller. Foto: Bente Wemundstad
Halvor Andersen er leder for Aktivitetskafeen til Kirkens Bymisjon, og derunder hører Pedalen sykkelverksted. Flere av veggene i verkstedet er kledd med planker fra paller. Foto: Bente Wemundstad, Byavisa Drammen

Pedalen sykkelverksted i Drammen er oppe og tråkker igjen, etter vel to år uten aktivitet. Tilbudet er til glede for både sykkeleiere og ansatte som får arbeidstrening. Verkstedet er det nyeste av til sammen ni i regi av Kirkens Bymisjon. Og seinere på våren åpner det tiende, i Bodø.

Både trang økonomi og mangel på lokaler satte sist en stopper for driften. Nå har Kirkens Bymisjon pusset opp lokaler i sentrum der det tidligere lå et massasjestudio. Et par av veggene er kledd med planker fra paller som en av deltakerne på sykkelverkstedet har snekret i Hof fengsel i Vestfold.

– Så du kan si de er respikret her, smiler Halvor Andersen, som er leder for Aktivitetskafeen til Kirkens bymisjon i Drammen, og derunder hører Pedalen sykkelverksted.

– Verdifull arbeidstrening

Tre–fire deltakere får igjen arbeidstrening på verkstedet, under ledelse av Hans Jørgensen.

– Pedalen har vært en verdifull arena for vår arbeidstrening, sier Andersen.

– Publikum har savnet oss også – det får vi høre.

I tillegg til å være et verksted, skal Pedalen ha litt salg av sykler og tilbehør. Men det er driften av verkstedet som er hovedgeskjefen og viktigste arbeidsarena.

Publikum har savnet oss også — det får vi høre.

 

– Kunder vil merke at vi har fokus på dem som har arbeidstrening her. Det er hovedoppgaven, sier Andersen.

Har gode erfaringer

Kirkens Bymisjon har erfart at sykkelverksteder er en svært velegnet som arena for arbeidstrening og sosial utvikling for folk som av ulike grunner er utenfor vanlig arbeidsliv. Der sier Per Frogner, seniorrådgiver kommunikasjon ved organisasjonens hovedkontor i Oslo.

– De kan ha havnet utenfor det vanlige arbeidslivet på grunn av rusutfordringer, fengselsopphold, tung skolehverdag og mangel på motivasjon. Sykkelverkstedene gir mulighet til å fylle dagen med et strukturert og meningsfylt innhold, og gjennom arbeidsoppgavene øker de mestringsevnen og får økt tilliten til medarbeidere og organisasjon, påpeker Frogner.

Kundene må på sin side betale samme priser som på andre verksteder, for de som er på arbeidstrening, skal ikke levere annenrangs arbeid.

– Vi skal ikke drive noen dumping av markedet, men ha reelle priser, sier Halvor Andersen.

Mobilt verksted

Da Pedalen i Drammen drev tidligere, hendte det at de tok med seg verkstedet rundt på skoler i området. Mange barnesykler trengte litt fiksing og reparasjon, en tjeneste Buskerud fylkeskommune betalte.

– Vi håper å få til en slik ordning igjen, sier Halvor Andersen.

I mai tar Pedalen oppstilling på torget i forbindelse med Kirkens Bymisjon Drammens 20-årsjubileum. Da kan publikum bare svinge innom for å få justert vaiere eller fikset småting på sykkelen sin.

Foruten å drive butikk og verksted vurderer Pedalen de å åpne sykkel- og skihotell.

Denne artikkelen bygger på en sak skrevet av Byavisa Drammen og gjengis etter avtale med avisen.

Fakta om Kirkens Bymisjons sykkelverksteder

• Kirkens Bymisjons sykkelverksteder kalles «Pedalen», bortsett fra i Stavanger og Oslo, der navnet er «Paahjul». Bymisjonen driver i alt ni sykkelverksteder.

• Arbeidet med sykkelverksteder som arbeidstreningsarena startet i Kristiansand i 2005. De andre avdelingene ligger i Fredrikstad (2007), Sarpsborg (2016, flyttet fra Halden etter flere års virksomhet der), Oslo (2016), Drammen (restart i 2017), Stavanger sentrum (2013), Hinna i Stavanger (2015), Haugesund (2012), Bergen (2015) og Bodø (i løpet av våren 2017).

• En intern rundspørring ved sju av Kirkens Bymisjons ni sykkelverksteder viser at disse sju verkstedene i fjor hadde i alt 95 deltakere på arbeidstrening. Omsetningen var på til sammen 8,77 millioner kroner. Antall sykler til reparasjon eller på service kom opp i 7179. I tillegg solgte de totalt 244 nye og 300 brukte sykler.

Annonse
Annonse
Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights