Skip to Content

Gjør det enkelt å være jobbsyklist

I splitter nye lokaler, fulle av miljøvennlige løsninger, legger Kemnerkontoret i Oslo til rette for at ansatte og besøkende skal velge aktiv transport. Resultat: første offentlige etat som får høyeste utmerkelse i vår sertifiseringsordning Sykkelvennlig arbeidsplass.


ELSYKLIST: – Kjempemessig, sier Marianne Hofseth-Olsen om sykkeltilretteleggingen på egen arbeidsplass.

– Vi er stolte av å ha fått gullsertifisering, og det vil vi at alle våre rundt 300 medarbeidere også skal være, sier kemner Astri Marija Rosenqvist.

– Ja, dette er veldig bra, kvitterer Marianne Skogseth, en av stadig flere ansatte som parkerer sykkelen i et eget innendørs parkeringsrom med plass til 90 sykler. Det er blant en rekke fasiliteter i bygget der Kemnerkontoret leier lokaler, i Nydalen.

Skogseth sykler på jobb de fleste av dagene, til og fra Holmlia – 17 kilometer hver vei.

– Det er tungt begge veier, men kjempedeilig. Jeg starter dagen med frisk luft og trening, før jeg skal sitte inne og jobbe, framhever Marianne Skogseth.

Ny sertifiseringsordning

Hvis den dyre sykkelen din ikke står trygt på jobb, reduseres også lysten til å sykle. Det er mange tiltak arbeidsgiver kan gjøre for at flere vil velge sykkel. Sykkelvennlig arbeidsplass er en sertifiseringsordning hvor arbeidsplasser kan få rådgivning om hvordan tilrettelegge best mulig, og bli sertifisert som sykkelvennlige. Finn ut mer: Sykkelvennlig arbeidsplass

Er blitt helelektrisk

Navnesøster og kollega Marianne Hofseth-Olsens arbeidsvei går fra Manglerud, som betyr en 9,5-kilometers sykkeltur – på elsykkel.

– Før jobbet jeg på Aker Brygge og syklet et par dager i uka på vanlig sykkel, men motivasjonen var så som så. Med elsykkel er det noe helt annet. I familien hadde vi før en vanlig bil og en elbil. Vi solgte begge to og kjøpte én ny elbil. Vi er rett og slett blitt helelektriske, smiler Hofseth-Olsen.

Et unntak er hennes seksårige sønn, Lauritz, som har en vanlig barnesykkel, og som hun sykler sammen med til barnehagen.

AKTIV TRANSPORT: Marianne Skogseth, Marianne Hofseth-Olsen, Lina Rosenvinge og Alf Helge Hartveit Skistad sykler alle til Kemnerkontorets flunkende nye lokaler i Nydalen. Alle foto: Kjetil Hasselgård, Syklistenes Landsforening

Doblet kapasitet

I de tidligere lokalene til Kemnerkontoret i Oslo var det plass til bare halvparten så mange sykler i et eget parkeringsrom. Hadde kapasiteten vært den samme i det nye bygget, ville det ikke vært plass til alle syklene på de mest populære sykkeldagene.

Gode alternativer til privatbil er et av en rekke kriterier som nybygget tilfredsstiller – og som gjør at det er miljøgodkjent som ‘Excellent’ etter såkalte Breeam-Nor-krav, som vil si passivhus-standard. Bygget er eid av Avantor, første selskap Syklistenes Landsforening ga toppscore i sertifiseringen.

ROMSLIG: Det er plass til 90 sykler i parkeringsrommet, dobbelt så mange som i Kemnerkontorets forrige lokaler. Tilbudet inkluderer uttak til lading av elsykler.

– Vi må selvsagt bidra

– Det er klare politiske signaler om at all fremtidig vekst i transport i byene skal skje med kollektivtransport, sykkel og gange. Da må selvsagt vi som offentlig etat bidra til dette ved å legge til rette for at medarbeiderne våre enkelt kan komme seg til jobb ved å velge en av disse tre transportformene. Og så mener vi en slik sertifisering gjør oss mer attraktive for nye medarbeidere, kommenter kemneren, Astri Marija Rosenqvist.

Hun kan i tillegg vise til at Kemnerkontoret har vært sertifisert som Miljøfyrtårn siden 2006.

Her er noe av det Norges største skatteoppkrever, som Kemnerkontoret i Oslo er, høstet poeng for under sertifiseringen:

  • Utenfor rommet som sikrer trygg og tørr oppbevaring av ansattes sykler, er det etablert sykkelvask og stasjon med verktøy.
  • De har tidligere arrangert sykkelfiksedag både vår og høst. Dette blir innført igjen, og arbeidsgiver vil dekke hele kostnaden for de ansatte.
  • Alle ansatte som ønsker å sykle til konferanse (som arrangeres cirka hvert andre år), kan sykle til konferansen dagen før konferansestart og få gratis overnatting.

Og nå nylig kom et sykkelstativ opp rett ved inngangen, blant annet tiltenkt besøkende.

  • Meld på din arbeidsplass her.
TRYGT OG TØRT: Marianne Skogseth er en av stadig flere ansatte ved Kemnerkontoret som parkerer sykkelen i en eget innendørs parkeringsrom med plass til 90 sykler.

Jurister på hjul

Også på vei til møter skal det legges til rette for sykling. Kemnerkontoret disponerer én elsykkel og to vanlig sykler.

– Vi skal blant annet forsøke å få flere av juristene våre til å bruke elsykkel til retten, sier Kristian Melsæter, en av fire i en egen gruppe som har jobbet med å bli godkjent som Sykkelvennlig arbeidsplass.

To andre arbeidsplasser i kommunen, Oslo rådhus og Renovasjonsetaten, var med i pilotperioden for sykkelvennligtjenesten og ble da godkjent som sykkelvennlige arbeidsplasser.

Astri Marija Rosenqvist håper andre offentlig arbeidsplasser i hovedstaden også vil kaste seg med.

– Vi utfordrer Skatteetaten samt andre etater i Oslo kommune som ennå ikke er sertifisert, sier hun.

Fakta om Sykkelvennlig arbeidsplass

• Både private og offentlige virksomheter har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige. De kan oppnå gull-, sølv- eller bronsenivå, alt etter hvor høy score de oppnår.
• Hele 40 prosent mener at arbeidsgivere ikke gjør nok for at ansatte skal sykle til jobb.
• Ved å legge til rette for at flere sykler til jobb, bidrar virksomheten til å vise miljøansvar og bedre helse hos ansatte, i tillegg til styrket bunnlinje ved reduksjon av sykefravær.

Back to top
Verified by MonsterInsights