Skip to Content
Rådhuset vil gå foran med et godt eksempel

Syklister fortjener belønning

Med et av landets høyeste bilandeler, er potensialet for endring stort i Fredrikstad som nå har et mål om en sykkelandel på 12% innen 2030, og rådhuset går i bresjen for å inspirere til sykkelbruk.


Syklister fortjener belønning. I hvert fall hvis man skal tro kontoret til Anne Skauen. Her finner man små premier og oppmerksomheter som deles ut med løse hender.

Det første som møter deg når du går inn ansattinngangen til Fredrikstad rådhus er en stor rød roll-up med budskapet: «Takk for at du sykler!» Ved siden av står et knippe tjenestesykler, som er til utlån skulle en trenge å komme seg kjapt mellom møter i løpet av arbeidsdagen.

– Sykkel er et fortreffelig framkomstmiddel. I en by eller byområde hvor det er tett mellom funksjonene så er det mye mer hensiktsmessig å sykle enn å kjøre bil. Det er trivelig og først og fremst veldig lettvint. Pluss at det gir en fin start på dagen.

Anne Skauen, Miljø- og klimarådgiver i Fredrikstad kommune, har stor tro på at Fredrikstad sine reisevaner vil se helt annerledes ut innen 2030. Da er målet at sykkelandelen skal ligge på 12% og som ansatt i kommunen mener hun at det er viktig å gå foran med et godt eksempel.

– Vi som offentlige aktører har jo et ansvar for å gå foran og legge til rette og vise at sånn kan vi gjøre det, slik at private og andre forhåpentligvis bli inspirert og ser hva som helt konkret kan gjøres. Å prøve å systematisere tiltak for å legge bedre til rette, hørtes ut som en god ide. Vi tenkte det var spennende å gjennomføre disse for å bli sertifisert.

Alle som sykler til jobben på Fredrikstad rådhus kan pryde seg med en fargerik button.

Buttons og rene håndklær

På veggene i gangene i Rådhuset henger det blå skilt med piler som viser vei til garderobene. Vel fremme blir man møtt av ikke bare dusjer og omkledningsrom, men også planter, rene håndklær og til og med en eske med gratis buttons som det står «Jeg sykler til jobben» på. Det som tidligere hadde vært et roterom, ble forvandlet til garderober da rådhuset skulle sertifiseres som sykkelvennlig arbeidsplass. Dette er noen av de fysiske tiltakene som har blitt tatt for å legge til rette for sykling.

Det er ikke så lett å huske alt tidlig om morgenen. Det har heldigvis rådhuset tatt høyde for.

– Vi har også gjennomført noen myke tiltak, som opprettelsen av facebookgruppen «Rådhussyklistene» hvor vi som sykler kan bygge hverandre litt opp, kan drøfte ting, heie og skryte av hverandre. Vi bygger sykkelkultur gjennom å ha etablert den møteplassen, som folk virkelig ser ut til å brukes. Forteller Skauen.

Ut over gruppen og garderober med dusj og håndkleder, tilbyr Rådhuset også sine ansatte:

  • Sykkelparkeringsplasser inne og ute.
  • Utlån av elsykler.
  • Ladepunkt for elsykler.
  • Servicesøyle med verktøy og sykkelpumpe.
  • Tjenestesykler.

Lisa Sklett syns det er veldig praktisk med sykkelbur for de ansatte.

Sparer hundre kroner dagen

Det er rådhusets sykkelparkering, hvor ansatte i kommunen kan låse inn syklene sine ved å bruke nøkkelkortet sitt, som blir dratt frem av Lisa Sklett, fra Geomatikkavdelingen i kommunen. Hun syns dette en av de beste oppgraderingene som har blitt gjennomført for å motivere til sykling.

– Jeg blir oppmuntret av endringene som har blitt gjort på arbeidsplassen. Det at de har sikker sykkelparkering her, både i kjelleren og i en garasje i nærheten hvor man må bruke ansattkortet for å låse inn sykkelen syns jeg er så praktisk. Sykkellåsen min er så stor og tung så er det så greit å slippe å dra med den.

Sklett, som har 16 km til jobben hjemmefra og tre barn som skal leveres på skolen og i barnehagen på veien, sykler allikevel hver dag hun skal på jobb. Hun forteller at hun har leid en sykkelboks midt i mellom jobben og hjemme. Slik får hun kjørt alle dit de skal før hun selv parkerer og hopper på sykkelen de siste fem kilometerne.

– Når jeg sykler den siste strekningen slipper jeg også unna den verste køen. I dag så brukte jeg bare 40 minutter hjemmefra og det er inkludert å være innom skole og barnehagen, parkere og bytte til sykkel. Det er sykt motiverende å sykle når det er kø!

I tillegg sparer hun hundre kroner for hver gang hun ikke må parkere i sentrum. Noe hun etter litt kjapp hoderegning estimerer at i hvert fall utgjør vedlikeholdet av sykkelen. Som helårssyklist trenger sykkelen hennes jevnlig omsorg, for selv om det er kaldt slipper den ikke unna.

– Når det kommer snø så syns jeg det er litt spennende å komme seg over «hindrene». Da blir liksom hele sykkelruta som en hinderløype som du må komme deg gjennom. Jeg syns det er morsomt å jobbe seg gjennom det. Avslutter Sklett.

  • Meld på din arbeidsplass her.
Syklister fortjener belønning. I hvert fall hvis man skal tro kontoret til Anne Skauen. Her finner man små premier og oppmerksomheter som deles ut med løse hender.
Back to top