Skip to Content

Med sykler til rådighet

Sykler til utlån, garderobe med badstue og dusj både for damer, herrer og sykler(!). Det skal ikke stå på komforten i Sarpsborg.


Fra to kilometer til to mil! De har kanskje forskjellig reisevei, men de ansatte i Sarpsborg kommune har i hvert fall en ting til felles: De elsker den friske morgenluften på vei til jobb.

Da parkeringsmulighetene ble redusert bestemte Næringsutvikler Thomas Engh seg for å investere i en elsykkel. Nå går det knapt en dag hvor han ikke sykler.

– Det er egentlig tullete å ta bil på de små avstandene jeg reiser.

Thomas Engh, som driver med næringsutvikling i Sarpsborg kommune, har i løpet av det siste året byttet ut bilen med elsykkel når han skal til og fra jobb. Han forteller at han aldri har vært noen sykkelentusiast og det var ikke før parkeringsmulighetene ved jobben ble redusert, at han tok steget ut i sykkelverden.

– Jeg bor ikke langt unna, men jeg opplevde at jeg ble svett da jeg kom på jobb hvis jeg syklet så da slutta jeg med det. Jeg hadde jo lenge gått og tenkt på å kjøpe en elsykkel, så da parkeringsmulighetene ble innskrenka bestemte jeg meg for å gjøre det.

Med elsykkelkjøpet ble også kalosjer, regnbukse og en rimelig stilig regnfrakk anskaffet, og nå går det knapt en dag hvor Thomas ikke sykler lenger.

– På den avstanden som jeg sykler så går det faktisk fortere enn med bil. Og så er det deilig med frisk luft på morgenturen. Jeg bruker også sykkelen under dagen når jeg har møter i området. For meg er sykkelen ren transport, jeg bruker det ikke til trening.

Etter at sykkelparkeringen i garasjen ble ekstra sikret med kodelås for å komme inn, håper de at enda flere vil ta sykkelen til arbeidet.

Lett med rett utstyr

Thomas er en av 220 ansatte på Sarpsborg rådhus som nyter godt av tilretteleggingen som er gjort. Ved sykkelparkeringen i garasjen finner en ikke bare stativer for sykler. Her er det også vaskekar med sykkelstativ, spyleslange og vaskebørster så alle enkelt og greit kan vaske over syklene sine. Du finner også en mekkevogn på hjul, fult utrustet med skrutrekkere, skiftenøkler, olje og sykkelpumpe. Her er det lagt opp til å ta sykkelen til jobb, skal man tro Linn-Anett Gjerlaugen, Kontroller i kommunen.

– Jeg liker veldig godt den sykkelstasjonen med alt utstyret som er her, for hjemme i garasjen vår er det smekka fult så det er ikke så lett å finne hverken skiftenøkkel eller sykkelpumpe. Det er veldig ålreit å komme hit hvor alt er lina opp. Jeg føler at det er tilrettelagt for å sykle til jobben her.

Med litt i overkant av 2 kilometer til jobb og barnehage på veien nyter både Linn-Anett og fireåringen hennes den friske luften på reiseveien. Hun foran og han i vogna bak. Det er nettopp den friske lufta som er en av hovedgrunnene til at Linn velger å sykle til jobben, som hun sier selv:

– Jo mer man kan være ute jo bedre!

 

– Sønnen min syns det er veldig stas når vi begynner å sykle til barnehagen. Med elsykkel kommer vi oss fra A til B på en enkel måte, selv om det er kupert her. Forteller Linn-Anett Gjerlaugen.

Å skape noe positivt

– Vi tenker jo at Rådhuset må gå foran som et godt eksempel. Så da begynner vi her og får litt erfaring med det og så kan vi jo deretter hjelpe de andre kommunale arbeidsplassene med å få til det samme. Sier Marianne Knudsen, rådgiver kommuneområde Teknisk.

Da det ble bestemt at ansattparkeringen i kommunen skulle avgiftsbelegges bestemte hun seg for at dette måtte hun gjøre noe positivt ut av. Hun slo seg sammen med Areal- og transportplanlegger Jørgen Amos Ruud og sammen gikk de inn for å få rådhuset sertifisert som sykkelvennlig arbeidsplass.

– Det var behov for å gjøre noe med sykkeltilrettelegginga her på huset. Å sykle er en veldig fin måte å holde seg i form på samtidig som man kommer seg rundt. Det er også en viktig måte å løse trafikkutfordringer på. Her i Nedre Glomma så er de fleste reisene ganske korte så de kan veldig enkelt tas med sykkel, men ofte tenker ikke folk på sykkel som et alternativ. Jeg syns det er veldig viktig å jobbe for å få folk til å sykle, for en stor del av hovedutfordringen er nettopp at det ikke blir vurdert en gang, selv om det kanskje kan være mer effektivt enn å ta bilen. Sier Jørgen.

Marianne Knudsen, Thomas Engh, Linn-Anett Gjerlaugen og Jørgen Amos Ruud sykler til jobben i Sarpsborg Rådus.

Med sertifisering som gulrot sørget Jørgen og Marianne for at ansatte nå kan dra nytte av:

  • Sykkelparkering inne og ute
  • Sykkelmekkeutstyr
  • Jobbsykler til utlån
  • Ladepunkter til elsykler
  • Sykkelvasker
  • Garderober og treningsrom

Dessuten kan de også skilte med badstue for de ansatte – noe som kanskje kan heve motivasjonen ytterligere for å velge tohjulingen en kjølig morgen.

– Men man skal være klar over at den er felles for kvinner og menn før man går inn, skyter Marianne inn.

Det er kanskje ikke rart at Jørgen og Marianne gikk i bresjen for sertifiseringen. Selv sykler Jørgen til og fra toget året rundt og Marianne smiler over tanken på å tilbringe hele 4 mil på sykkelsetet i løpet av dagen. Nå håper de begge at flere blir motivert til å velge tohjulingen.

– Det å bli sertifisert som en sykkelvennlig arbeidsplass er en markering som skaper noe positivt. Det blir litt som en intern markedsføring, som kanskje kan få flere til å sykle. Det er jo ikke sikkert at alle vet hvor godt tilrettelagt det er her. Avslutter Marianne.

  • Meld på din arbeidsplass her.

– Til våren satser vi på å arrangere en sykkeldag for de ansatte med tilbud om vask, skifte av dekk og enkle reparasjoner. På sikt ønsker vi å invitere med besøkende på sykkeldagen i samarbeid med Mathallen, sier Mari Klundby.

Verktøyet på jobben blir trukket frem som et av høydepunktene i sykkelsatsningen. Med mekkesaker lett tilgjengelig kan de ansatte utføre enkel vedlikehold av syklene sine.
Back to top
Verified by MonsterInsights