Skip to Content

10 familievennlige turer

Denne sommeren vil mange familier bruke sykkelen til å utforske Norge, både lokalt og på lengre ferieturer. Sykkelen gir lang rekkevidde, frisk luft og en gylden mulighet til å oppdage nye områder.


Det er et stort antall turmuligheter og attraktive, lite trafikkerte veier man kan legge turen. Om man ønsker å ha med barn på tur er trygghet i forhold til biltrafikk et særlig viktig element. Man ønsker gjerne også å unngå de bratteste motbakkene.

Vi har samlet ti tips til fine familieturer, både kjente og mindre kjente ruter. Turene varierer fra 20 til 95 kilometer, og vil med barn fra rundt ti års alder ta typisk fra en drøy time, opptil tre – fire dager. 

1. Badeplasser i Onsøy

Start: Stortorget i Fredrikstad
Distanse: 20 km
Antatt tid:  ca. 1,5 t
Underlag: Asfalt
Vanskelighetsgrad: Lett

Kan passe for: Barn fra 9 – 10 år

Anbefalt sykkeltype: Alle slags sykler

Utfordringer: Generelt lettsyklet, kun slak stigning fra Ålekilene til Dale

Høydepunkter: Flott sykkelutflukt fra Fredrikstad ut til Onsøykysten, hvor det finnes flere badeplasser. Ved Møklegård kan man velge flere muligheter: Mot Øyenkilen til det populære badestedet Foten med kafeteria eller til Dypeklo, Oksrødkilen eller Slevikkilen med fine badestrender. Lengst vest ligger Mærrapanna med stort friluftsområde og fristende svaberg mot Oslofjorden. Veien følge ut av Fredrikstad og over gang- og sykkelbro ved Gressvik, så skilt langs nasjonal sykkelrute sørover.

Link til navigering

Badeplasser i Onsøy (foto: Thomas M. Hansen, Wikimedia Commons)

2. Kystruta Horten – Åsgårdstrand – Tønsberg

Start: Fergekaia i Horten
Distanse: 31 km
Antatt tid:  ca. 2 – 2,5 timer
Samlet stigning: 210 hm
Underlag: Asfalt og grus, kort parti med bred lettsyklet sti
Vanskelighetsgrad: Lett

Kan passe for: Barn fra 8 – 9 år

Anbefalt sykkeltype: alle typer, men landeveissykkel mindre egnet

Utfordringer: Ingen store utfordringer, men det er diverse kryss der ruta skifter vei og retning, man må følge med på skiltingen

Høydepunkter: Kystnært med flere av østlandets flotteste strender underveis, stor variasjon i natur, fra tett skog til åpent kulturlandskap og små grender. Serveringsmuligheter i Åsgårdstrand, ellers lekeplasser, rastebenker og bademuligheter, mye å se på lang ruta. Turen har lite stigning og kan gjennomføres av de fleste. Ruta er skiltet som en del av nasjonal sykkelrute 1.

Link til navigering

Kystruta Horten - Åsgårdstrand - Tønsberg (foto: Øyvind Wold)

3. Engeløya rundt – Nordland

Start/ sluttpunkt: Ekspressbåtkaia i Bogen, v/Fv835 i Steigen, Nordland, tilgjengelig med hurtigbåten Nordlandsekspressen fra Bodø, ca. to timers reisetid.
Distanse: 39 km
Antatt tid:  ca. 3,5 t
Samlet stigning: 240 hm
Underlag: Asfalt
Vanskelighetsgrad: Lett

Kan passe for: Sykkelvante barn fra 10 års alder

Anbefalt sykkeltype: Alle slags sykler

Utfordringer: Kort, men noe bratt stigning, 50 høydemeter, på nordsiden av øya

Høydepunkter: Turen rundt Engeløya er kort nok til å kunne gjøres på en dag, men har såpass mange severdigheter at man gjerne kan bruke to dager. Veien er hovedsakelig veldig lettsyklet og med lite trafikk, og gir utsikt til en skjærgård med over tusen øyer. Etter en luftig bropassering rett etter Bogen, går veien en kilometer over en molo, før man kommer til selve Engeløya. På veien videre nordover får man utsyn over den store og fraflyttede Lundøya. Fra bakken ved Mjeldskaret går det lett nedover mot Bø, her bør man ta turen ut til Bøsanden, den flotteste stranden på Engeløya. På vestsiden av øya finner man en middelalderkirke, og kommer tett innpå den store skjærgården. Matbutikk på Laskestad, her finnes også et veldig trivelig bygdetun, med benker og servering om sommeren.

Link til navigering

Engeløya rundt - Nordland (foto: Øyvind Wold)

4. Øyhopping i Fosen

Start/ sluttpunkt: Brekstad på Ørlandet, Trondheimsfjorden
Distanse: Brekstad – Garten 10 km / Storfosna og Kråkvåg tur-retur 16 km / Værnes – Valset 14,5 km
Antatt tid:  ca. 3,5 – 4 t + ferger
Samlet stigning: 150 hm
Underlag: Asfalt og grusvei
Vanskelighetsgrad: Lett

Kan passe for: Barn fra 9-10 år

Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel/ hybridsykkel

Utfordringer: Man må ha kontroll på når fergene går

Høydepunkter: Fosen, ofte også kalt Fosenhalvøya, er et område bestående av flere kommuner nord for Trondheimsfjorden. Området har variert natur og topografi, et forholdsvis omfattende veinett og flere interessante severdigheter.

Tettstedet Brekstad er et godt utgangspunkt for å sykle på tur. Liker du båtturer og øyer er det en fin dagstur å øyhoppe til Storfosna. Fra Brekstad til fergeleiet på Garten er det ti nærmest paddeflate kilometer med god utsikt til fjorden og fjella på fastlandet. Fra Garten går det rutebåt til Storfosna. Overfarten tar 20 minutter. I helgene kan det være noen timer mellom avgangene, så sjekk rutetidene før du drar. Om lag 170 mennesker har fast boplass på øya. Storfosna har bruforbindelse til naboøya Kråkvåg, og til sammen er det flere kilometer med stille og fredelige veier på øyene, svært velegna for sykling. Coop Marked ligger 1,5 kilometer fra fergeleiet.

Link til navigering

Øyhopping i Fosen (foto: Øyvind Wold)

5. Langtur i Nordmarka – Oslo

Start: Grua stasjon, Gjøvikbanen, ca. 50 minutters reise fra Oslo S. NB: begrenset med sykkelplasser pr avgang, bør bestilles på forhånd
Distanse: 60 km
Antatt tid: ca. 4 – 6 timer, fordelt på to dager
Samlet stigning: 680 hm
Underlag: 85 % grus, 15 % asfalt
Vanskelighetsgrad: Middels krevende

Kan passe for: Sykkelvante barn fra ca. 10 – 11 år

Anbefalt sykkeltype: Tursykkel med mulighet for lave gir

Utfordringer: Veiene gjennom Nordmarka ved Oslo er generelt småkuperte, med enkelte lengre stigninger. Det stiger jevnt fra starten ved Grua og blir litt brattere siste stykket opp til Mylla. Den største utfordringen er likevel bakken fra østenden av Bjørnsjøen, der veien stiger 70 høydemeter på bare seks hundre meter sykling, her kan det være greit å trille sykkelen.
På østsiden av Gjerdingen følger man en kjerrevei/ bred sti omtrent en kilometer. Den kan delvis sykles også av barn. Selv om stien stedvis er ganske ujevn, vil nok dette partiet av mange oppleves som en artig avveksling fra grusveiene.

Høydepunkter: En tur gjennom Nordmarka ved Oslo byr på stort sett bilfrie grusveier gjennom et mektig skogsterreng bratte åser og store koller med topper opp til syv hundre meters høyde. Turen får lys og siktlinjer ved at den går langs flere større innsjøer, her er det også en rekke aktuelle rasteplasser og teltplasser å finne for den som følger med.
Turen har flere grusstrekk som er raske og lette, ikke minst fra Store Daltjuven og Sandungen mot Kikut. Fra Rottungen mot Hammeren er det også stort sett flatt eller nedoverbakke.

Link til navigering

Langtur i Nordmarka - Oslo (foto: Øyvind Wold)

6. En smak av Hedmarksvidda: Gåsbu – Brumundsetra t/r

Start: Gåsbu utfartsparkering, Hedmarksvidda, oppkjøring fra Hamar eller Løten
Distanse: 30 km
Antatt tid: ca. 2 – 3 timer
Samlet stigning: 400 hm
Underlag: Grusvei
Vanskelighetsgrad: Lett til middels

Kan passe for: Barn fra 11 – 12 år

Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel eller hybridsykkel

Utfordringer: Slak stigning første tre kilometer, og litt brattere (3 – 4 %) siste to kilometer til Brumundsetra

Høydepunkter: Denne turen er en ganske snill «topptur» i vestlige partiene av den store og fredelige Hedmarksvidda. Utgangspunktet Gåsbu er et serveringssted og hytteområde i Vangsåsen i Hamar kommune. Vi sykler nesten bilfrie og lettkuperte veier gjennom ganske urørt fjellskog, med myrer og enkelte innsjøer.
Turen starter med noen slake motbakker før det blir ganske lett sykling fra Stormyra mot St. Olav og Kveåsjøen. Oppe ved Brumundsetra åpner utsikten seg, men blir mye bedre om man ta den korte fotturen, under en kilometer, på merket sti opp til Brumundkampen, 826 moh. Herfra ser man helt til Jotunheimen. På toppen står en gammel brannvakthytte, som er åpen for turfolk.

Link til navigering

En smak av Hedmarksvidda (foto: Øyvind Wold)

7. Trollsykkelruta Ringebu – Lillehammer

Start: Skotten seter, sørøst for Ringebu sentrum
Distanse: 95 km
Antatt tid: ca. 8 – 9 timer, fordelt på tre – fire dager
Samlet stigning: 1520 hm
Underlag: 85% grus, 15% asfalt
Vanskelighetsgrad: Middels til noe krevende

Kan passe for: Sykkelvante barn fra 9 – 10 år, forutsatt at man bruker flere dager på turen

Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel eller hybridsykkel

Utfordringer: Denne sykkelturen er generelt noe kupert, inkludert et par lengre motbakker. Fra elva Tromsa opp til Stortann seter er det en seig bakke, og fra Åmotsetra er det to hundre høydemeter opp til Tvåjord. Den lengste stigningen er likevel fra Åstbua i Åstdalen opp til Knidalen, vest for Hornsjø.

Høydepunkter: Trollsykkelruta på østsiden av Gudbrandsdalen går gjennom et vekslende og vakkert fjellterreng, delvis over tregrensa. Mesteparten av traseen går mellom 800 og 950 meters høyde. Veien går forbi mange fjellvann og en rekke setergrender, mens flere strekk er helt uten bebyggelse. Til tross for de nevnte motbakkene er ikke ruta sett under ett veldig krevende, mange partier er ganske flate eller med slake utforkjøringer. Ved Aksjøsetra starter en strekning på 16 kilometer, som i hovedsak er utforbakke.
Det er mange fine plasser å slå opp telt langs ruta, men det er også to selvbetjente DNT-hytter som kan nås ved avstikkere; Vetåbu og Djupsli. Det er to serveringssteder underveis, på Hornsjø hotell og Nordseter fjellpark. Ved nordenden av Våsjøen finnes et tilrettelagt friluftsområde med gapahuk, benker, bålplass, grill, brygge og toalett.

Link til navigering

Trollsykkelruta Ringebu - Lillehammer (foto: Øyvind Wold)

8. Rallarvegen Haugastøl – Flåm 

Start: Haugastøl stasjon
Distanse: 82 km
Antatt tid: ca. 6 – 7 timer, to til tre dager. Fra rallarvegen.com finner man anslåtte sykkeltider, med innlagte pause:
Haugastøl – Finse 3-4 timer (27 km)
Finse – Haugastøl 2-3 timer (27 km)
Finse – Fagernut 1 time (10 km)
Finse – Hallingskeid 3 timer (21 km)
Hallingskeid – Flåm 3 timer (32 km)
Finse – Myrdal 5 timer (38 km)
Finse – Flåm 5-6 timer (53 km)
Samlet stigning: 1190 hm
Underlag: Mest grusvei, asfalt på slutten i Flåmsdalen
Vanskelighetsgrad: Middels krevende

Kan passe for: Barn fra ca. 11 – 12 år, mulig å ha med yngre barn om de er sykkelvante og man bruker flere dager

Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel eller hybridsykkel

Utfordringer: Ingen store utfordringer, men man kommer over 1300 meters høyde på turen og må man må ha med klær for å takle høyfjellet. Bakkene fra Myrdal stasjon ned i Flåmsdalen er bratte og med krappe svinger, her er der viktig å sykle rolig og kontrollert.
Snøen kan ligge på deler av veien ganske lenge, sjekk snørapport før du legger ut på tur:
https://www.haugastol.no/rallarvegen-report.

Høydepunkter: Rallarvegen er et enestående kulturminne. Den åtte mil km lange strekningen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei. Veien følger Bergensbanen fra Haugastøl over høyfjellet via Finse til Myrdal og Flåm. Årlig gjennomfører mer enn 20 000 hele eller deler av turen på sykkelsetet. Rallarveien er en spektakulær sykkelrute på vekslende og delvis røft underlag. Vest for Finse kommer den håndbygde anleggsveien opp i 1343 meter over havet. Til tross for dette er det svært få krevende motbakker. Mesteparten av turen er bilfri og går på høyfjellet, med utsikt til noen av landets mest ikoniske fjell. Ruta er også lett å følge, det er nesten umulig å sykle feil.
Ønsker man å gjøre turen lettere/kortere, kan man ta toget til Finse stasjon (1222 moh.) og sykle derfra.

Link til navigering

Rallarvegen (foto: Øystein Grue)

9. Hafjell/Mosetertoppen: Omvei til Øyer via Skjønsbergaksla

Start: Mosetertoppen (780 moh.) v/Hafjell, tilgjengelig med gondolbane fra Øyer sentrum v/E6 i Gudbrandsdalen
Distanse: 30 km
Antatt tid: ca. 2,5 – 3 timer
Samlet stigning: 330 hm
Underlag: 25 % asfalt, 65 % grus, 10 % kjerrevei
Vanskelighetsgrad: Lett til middels krevende

Kan passe for: Sykkelvante barn fra 10 – 11 år

Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel eller hybridsykkel med litt brede dekk

Utfordringer: Slake stigninger i begynnelsen av turen, her stiger man drøyt hundre meter, før det flater ut litt nord for Steinmyrhaugen. Kjerreveien over Bottrudhaugen er litt humpete og ujevn, og mindre egnet for barnesykler med 20-tommers hjulstørrelse.

Høydepunkter: Å ta gondol fra dalbunnen opp til Mosetertoppen er en artig måte å starte en sykkeltur på. Turen begynner i et av de største hyttefeltene i landet, men etter bare halvannen kilometer kommer vi inn den ganske urørte og fredelige delen av Øyerfjell, nesten helt uten hytter og biltrafikk. Mesteparten av turen er lettsyklet, fra Bottrudhaugen, etter sju kilometer, er det knapt en eneste motbakke, og mot slutten kommer lange nedoverbakker fra Svartåsen og nedover Skjønsberglia.
Fra krysset ved Steinmyrhaugen fortsetter man rett fram på grusveien mot Bottrudhaugen, som etter hvert går over til å bli en vakker kjerrevei som gir lett terrengsykling mot Rognhaugen. Veien er ikke vanskeligere å sykle enn at man klarer seg fint uten støtdemper. Fra Rognhaugen passerer man noen få setre og etter hvert også gårdsbruk når man kommer nedover Skjønsberglia. Utsikten sørover mot Hafjell og Gudbrandsdalen er virkelig flott, her er det verdt å stoppe opp og se seg rundt.

Link til navigering

Hafjell/Mosetertoppen (foto: Øyvind Wold)

10. Moelv – rundtur i Prøysenland

Start/slutt: Moelv stasjon
Distanse: 21 km
Antatt tid: 1,5 timer
Samlet stigning: 240 hm
Underlag: 85 % asfalt, 10 % grusvei, 5 % kjerrevei
Vanskelighetsgrad: Lett til middels

Kan passe for: Barn fra 12 år

Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel eller hybridsykkel

Utfordringer: Slak stigning fra Ringsaker kirke opp til Samsal, herfra litt brattere to kilometer i retning Prøysenhuset, her er underlaget delvis grus/kjerrevei av litt vekslende kvalitet

Høydepunkter: Turen følger delvis den skiltede sykkelruta «Mjøstråkk». Etappen er preget av et bølgende terreng og store gårder i det rike kulturlandskapet i Ringsaker.
Ut av Moelv er det en trafikk ved siden av sykkelveien, men det blir mye mindre etter at vi har krysset under E6 og fortsetter mot middelalderbygningen Ringsaker kirke. Etter å ha tatt av på Fv95, er det bare en halv kilometer til Sveinhaug gård, som har utendørs «godværskafe» og gårdsutsalg om sommeren. Ved Samsal tar vi til venstre for å komme inn på «Præstvægen» i retning Prøysenstua og Prøysenhuset. Den går oppover på en litt ujevn skogsvei den siste kilometeren før man kommer til stua der Alf Prøysen vokste opp.

Link til navigering

Moelv - rundtur i Prøysenland (foto: Øyvind Wold)

Les inspirerende artikkel om utstyr for frakt av barn på sykkel  (på engelsk)

Back to top
Verified by MonsterInsights