Skip to Content
Nedre Leirfoss kraftverk
Fakta om turen

Startsted: Tempe, eventuelt Øvre Leirfoss
Lengde: 12 kilometer t/r
Vanskelighetsgrad: familievennlig, lett
Underlag: asfalt, grus
Type tur: dagstur, kort
Natur/omgivelser: Landlig tur med opplevelse av naturen langs Nidelva.
Trafikk: 95 % av turen er bilfri, ca. 500 m med gang- og sykkelveg langs den trafikkerte Leirfossvegen over Nedre Leirfoss.
Pluss: Turen viser fram Nidelva og kraftverkene ved Leirfossene.
Andre opplysninger: Fiskeforbud fram til 1. juni. Ta hensyn til fiskere.

Denne turen går hovedsakelig på gruslagt sti langs Nidelva, også kalt Pilegrimsstien. Mellom Øvre og Nedre Leirfoss er det asfaltert veg som er stengt for biltrafikk. Turen kan startes både øverst og nederst; vi anbefaler start ved Tempe.

Starter man fra Tempe, kan man nøye seg med å sykle til parkområdet nedenfor Nedre Leirfoss og avslutte turen der, eller snu og sykle tilbake.

For en litt lengre tur fortsetter man til Øvre Leirfoss. Fram til Nedre Leirfoss er det flatt eller småkupert; det er noe stigning til toppen av Nedre Leirfoss og til toppen av Øvre Leirfoss.

For å komme til startstedet: Ta av Tempevegen ved K. Lund, følg Bostadvegen ned til klubbhuset til Nidelv IL. Stien starter der og går bak plasthallen. Stien kan være gjørmete og sleip noen steder, og er tidvis noe bratt til sidene. Den som sykler bør derfor ha alminnelig god kontroll. Bredden på stien varierer fra ca. 1 til 3 meter.

Spennende smal sti

Følg stien hele vegen, under Sluppen bru, helt frem til parkområdet nedenfor Nedre Leirfoss. Dette er et ypperlig sted å raste, her finnes benker, lekeapparater og toaletter.

For å komme til Øvre Leirfoss følger man Leirfossvegen over Nedre Leirfoss. Det er g/s-veg helt fram til og over demningen, atskilt fra vegen med autovern.

Etter demningen krysser man Leirfossvegen ved fotgjenger- overgangen og følger blindvegen Mellomfossvegen videre langs elva. Leira naturreservat ligger på den andre siden av elva – det går en sti her, men den er for bratt til at den kan sykles.

Mellomfossvegen er asfaltert og lett å sykle. Etter en lang, flat strekning fører en bratt bakke opp til demningen Øvre Leirfossen. På østre side av demningen er det et område med benker som passer for en rast. Dette er et fint sted å oppleve Nidelva.

Avslutt turen her, eller returner samme vei som du kom.

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights