Distanse: 64 km
Underlag: Asfalt
Gradering: Middels krevende

Start og sluttpunkt: Hvittingfoss sentrum/ Larvik stasjon

Offentlig transport: Bussruter 42 og 44 fra Holmestrand stasjon, tog fra Larvik.

Trygghet: Trafikkbildet er noe variert, men store deler av ruta sykler man sammen med beskjeden trafikk.

Stigning: Totalt 650 høydemeter stigning, fordelt på en rekke mindre bakker. Turen har også mange lette strekk, og vurderes som middels krevende.

Lademuligheter: Det er overkommelige avstander mellom ladepunkter på denne delen av Numedalsruta og for de fleste el-sykler vil det holde med en lading underveis.

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Denne strekningen følger den sørlige delen av Nasjonal sykkelrute 5 i Lågendalen. Den viser den indre, og nok for mange mindre kjente, delene av Vestfold.

Lite trafikk
Turens største attraksjon er nok det frodige elvelandskapet, med bondegårder, små grender og de bratte åsene og bergene langs dalføret. Syklister vil også sette pris på de mange fredelige småveiene med lite trafikk, her kan man ofte sykle flere kilometer mellom hver bil man møter. Dette skyldes at nasjonal rute 5 er lagt på den andre siden av Lågen i forhold den langt mer trafikkerte hovedevein gjennom dalføret, Fv.40.

Utfordringer
Ruta mangler en del skilt de siste ti kilometerne inn mot Larvik, pr 2020.

Kupering
Det kan komme som en overraskelse at selv om man i utgangspunktet følger dalen langs Numedaslågen, så er denne ruta langt fra flat. Det er en rekke kortere bakker der man stiger ca. ti til tretti høydemeter, som til sammen senker gjennomsnittsfarten og krever litt krefter. Turen kan ikke sies å være familievennlig og egner seg best for voksne i normal form. Alternativt kan el-sykkel være et godt valg for de som ikke er så vant med å sykle.

Servicetilbud
Det er nyttig å kjenne til at det er relativt lite tilbud med servering og overnatting langs ruta utenom Hvittingfoss og Larvik. Det trenger ikke være noe stort problem, da mange sannsynligvis vil ta turen i løpet av bare en dag.
Det er matbutikker via avstikkere i Svarstad og Kvelde. Det er campingplass og kro ved Brufoss nord for Svarstad etter åtte kilometer, og en stor campingplass ved Åsrumvannet, etter 46 kilometer.
Langs Numedalslågen vil man ellers finne flere trivelig rasteplasser og gapahuker helt nede ved elva. Disse plassene i seg selv er en opplevelse og bare ett av flere argumenter for å velge denne naturskjønne ruta.

Forbehold
Denne ruten ble sist syklet av SLF i 2020.
Endringer og avvik kan over tid forekomme i servicetilbud, veistandard, trafikkmengde, trafikkmønster, skilting, med mer, og SLF kan ikke ta ansvar for slike endringer.

Har du innspill om turen, så kan disse sendes til: post@syklistforeningen.no