Skip to Content
Dagstur

Sandhornøy, Våg – Langsanden t/r

Tar du hurtigbåten Nordlands-ekspessen sørover fra Bodø er det kun en kort reise til Sandhornøy. Her kan du sykle på blindveier i vakre og frodige omgivelser, reise ut til en av landets lengste sandstrender, og gå topptur til Sandhornet (993 moh.), hvor du kan se store deler av Nordlandskysten.

Kveldsstemning ved Hustadsundet
Faktaboks tur Sandhornøy

Fylke: Nordland
Start/ sluttpunkt: Våg fergeleie, tilgjengelig med ekspressbåt daglig fra Bodø; Nex rute 1, Bodø – Helgeland. Turen til Våg tar 25 minutter.
Også tilgjengelig med bil fra Kjøpstad v/ Fv17, Kystriksveien, eller ferge fra Sund, litt nord for Inndyr
Distanse: 30 km
Samlet stigning: 320 hm
Underlag: asfalt
Vanskelighetsgrad: lett
Biltrafikk: lite
Aktuell nettside: https://177nordland.no/ac/rutetabeller

Langsanden nord på Sandhornøy

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Utfordring
Ingen store å snakke om, veiens høyeste punkt er kun 28 moh, men det er flere mindre stigninger underveis som tilsammen gjør at turen egner seg best for barn fra ca. 10 års alder.

Opptur
Sandhornøy i Gildeskål kommune er en naturperle, og har en størrelse som gjør at den fint kan utforskes på sykkel. Sett bort fra fjellene er den største attraksjonen kanskje sandstranden Langsanden, nord på øya. Denne er med sine nesten to kilometer usedvanlig lang, selv i Nordlands-sammenheng. Rett sør for stranden finnes et område det går an å sette opp telt, det er også fine svaberg å fiske fra.
Turen ut hit fra Våg er 15 kilometer, på lite trafikkert vei. Den er for det meste lettsyklet og går dels gjennom et frodig kulturlandskap, for det meste nede langs sjøen.
Om man har to dager til rådighet har man god tid til å utforske flere av de koselige småveiene for eksempel ved Sandvika i nord, eller ved Hustad og Horsdal i sør.

Sandhornøy preges av fjellet Sandhornet, som er 993 meter høyt. Fra vestsiden ser det bratt og ganske utilgjengelig ut, men det går en merket sti fra Horsdal til toppen. Turen er temmelig bratt i starten, og helt på slutten, men krever ikke noe mer enn vanlig form for å gjennomføre. Utsikten fra toppen er helt fenomenal – på en klar dag ser man over til Lofoten i nord, til øyene på Helgeland i sør og langt innover Nordlands fjellverden i sørlig og nordøstlig retning.

Matbutikker finnes ved fergeleiet på Våg, overnattingsmulighet finnes på Hustad camping, et par kilometer lenger sør.

Mulig forlengelse av turen: bare noen minutter med ferge vestover fra Våg, ligger Nord- og Sør-Arnøy, det lille veinettet her strekker seg sju kilometer fra nord til sør.

Trykk “Send to Device” over kartet for å laste ned til smarttelefon eller gps.

Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights