Kartlegger sykkelskader for tryggere infrastruktur
Målet er å skaffe mer kunnskap om hvor og hvordan ulykker skjer – slik at vi kan få tryggere og bedre tilrettelagte sykkelveier. Prosjektet ledes av Transportøkonomisk institutt (TØI), med forsker Torkel Bjørnskau i spissen.
Folk som har opplevd en ulykke, bruker et digitalt spørreskjema som de besvarer på legevakt, sykehus eller hos fastlege. Da registrerer man ulykker, inkludert stedsdata og hva som forårsaket ulykken.
– Fra juni 2022 til desember 2024 registrerte vi ca. 800 ulykker i Agder. I Kristiansand har vi registrert flere ulykkespunkter. Nå har kommunen iverksatt effektive tiltak, sier forsker Torkel Bjørnskau, Dr.polit. i TØI.
Følger opp skadde pasienter over tid
Pasienter i Agder som har vært utsatt for en sykkelulykke og har gitt samtykke, er fulgt opp av Sørlandet sykehus for å kartlegge helsekonsekvenser etter tre, seks og tolv måneder. Oppfølgingen skjer gjennom spørreskjemaer og registrering av behandlingen de får.
Langsiktige konsekvenser kartlegges nasjonalt
Folkehelseinstituttet, i samarbeid med Nasjonalt traumeregister og Transportøkonomisk institutt (TØI), undersøker de langsiktige konsekvensene av sykkelulykker ved å koble sammen data fra ulike nasjonale helseregistre. Dette gir viktig innsikt i hvordan sykkelulykker påvirker liv og helse – også på lengre sikt.
CyWalk etterfølger ReCyCLIST
ReCyCLIST avsluttes i 2025 og etterfølges av CyWalk, som utvider registreringen tematisk og geografisk, til også å inkludere fotgjengere og Oslo, Bergen, Rogaland, Buskerudbyen, Nedre Glomma og Asker og Bærum.
CyWalk-prosjektet bruker samme digitale verktøy og metode, og målet er å identifisere farlige punkter der syklister ferdes og iverksette tiltak i samarbeid med lokale myndigheter. I prosjektet benytter man metoder fra romlig statistikk for å identifisere ulykkespunkter, i samarbeid med NTNU.
– I løpet av det første året fra mai 2024 til mai 2025 ble det registrert ca. 2000 ulykker. Oslo har flest ulykker (ca. 50 %) og vi har registrert flest ulykker med sykkel. I Oslo har vi identifisert en rekke ulykkespunkter der kommunen har satt inn tiltak, eller planlegger å gjøre det, sier Torkel Bjørnskau.