Regjeringens forslag til Totalberedskapsplan sier ingenting om hva som er trygge og effektive fremkomstmidler for befolkningen krise- og krigssituasjoner.
– Sykkelen er et robust fremkomstmiddel som er viktig i krisesituasjoner, som for eksempel ved naturkatastrofer. Den fungerer på steder hvor tradisjonelle fremkomstmidler ikke kommer til hvis veier er ødelagt, sier Eline Oftedal, leder i Syklistforeningen.
I dagens trusselbilde er det mange scenarier hvor bil ikke er det beste transportmiddelet. For eksempel kan cyberangrep mot høyteknologiske kjøretøy og strømbrudd som hindrer lading av elbiler skape behov for alternative transportmidler.
– Sykling kan være avgjørende for rask evakuering av folk fra områder som er utsatt for krise, eller for å få inn medisinsk hjelp til isolerte områder. Veinettet i Norge er mange steder den eneste kommunikasjonslinjen inn til bygder og bebodde områder. Når disse linjene blir brutt, kan sykkelen være livsnødvendig, påpeker Oftedal.
Syklistforeningen anbefaler at sykkelen har en plass i den Nasjonale beredskapsplanen.
Internasjonale erfaringer
Nederland har godt utbygd sykkelinfrastruktur og sykkelen er en del av beredskapsplanene for å sikre mobilitet under kriser og naturkatastrofer. Det samme gjelder Danmark, hvor sykler er en viktig del av transportstrategien. Begge land vektlegger sykkel i beredskapsplaner for å sikre at folk kan bevege seg trygt og effektivt i byområder. Flere tyske byer har inkludert sykler i sine beredskapsplaner, spesielt for å sikre at nødetater kan nå frem i tilfelle trafikkork eller andre hindringer.
Forskning viser at der sykkel er del av beredskapsplanen, stiller sivilbefolkningen sterkere i krisetider. En rapport fra Institute of Transportation Studies ved University of California peker på at sykler har spilt en avgjørende rolle for å redde liv under orkaner og jordskjelv.
Fordelen med sykler er at de kan manøvreres gjennom utfordrende terreng, og bruk av sykkelhengere og lastesykler muliggjør transport av forsyninger til berørte områder eller evakuering fra farlige situasjoner. Det er avgjørende der veiene er ødelagt.
Manglende fokus i den nasjonale Totalberedskapsmeldingen
Totalberedskapsmeldingen (Meld. St. 9 (2024–2025) — Forberedt på kriser og krig) ble lagt frem av regjeringen i januar 2025. Den peker hvor viktig evakuering og tilfluktssteder i en krigssituasjon er, men sier ingenting om hva som er trygge og effektive fremkomstmidler for befolkningen i slike situasjoner. De aller fleste bor ikke i nærheten av et tilfluktsrom, og dersom mange må benytte seg av bil, kan det oppstå situasjoner med køer, panikk og liten fremkommelighet.
Syklistforeningen oppfordrer Justis- og beredskapsdepartementet til å inkludere sykkelen som en viktig del av Totalberedskapsmeldingen og sikre at sivil mobilitet blir tilstrekkelig ivaretatt i krigs- og krisesituasjoner.
Meldingen har vært ute på høring. Syklistforeningen sendte skriftlig høringsnotat og deltok på muntlig høring i Justiskomiteen på Stortinget i februar 2025. Våre anbefalinger:
- Inkludere sykkelen i beredskapsplaner: Totalberedskapsmeldingen bør tydeligere peke på utfordringene rundt sivil mobilitet i krigs- og krisesituasjoner og inkludere sykkelen som en viktig del av egenberedskapen og evakueringsplanene.
- Fremme sykkelbruk i krisesituasjoner: Det bør utarbeides planer for å fremme bruk av sykler i krisesituasjoner, inkludert opplæring og informasjon til befolkningen om sykkelens fordeler og bruk i slike situasjoner.
- Styrke sykkelinfrastrukturen: For å sikre at sykler kan brukes effektivt i krisesituasjoner, må sykkelinfrastrukturen styrkes. Dette inkluderer bygging og vedlikehold av sykkelveier som kan brukes under ulike forhold.
- Samarbeid med frivillige organisasjoner: Myndighetene bør samarbeide med frivillige organisasjoner som Syklistforeningen for å utvikle og implementere beredskapsplaner som inkluderer sykling.