Sykkelen er viktig for kvinner i dag, både for å rekke tidsklemma og snike inn trening. Men visste du at sykkelen var viktig i kvinnefrigjøringen?
– Jeg tror sykkelen har gjort mer for å frigjøre kvinner enn noe annet i verden. Jeg jubler hver gang jeg ser en kvinne sykle forbi, sa den amerikanske kvinnerettsforkjemperen Susan B. Anthony i et intervju i 1896.
I en rekke byer og land på 1890-tallet sto Susan B. Anthony og andre suffragetter midt i en kamp som handlet om mye mer enn å sykle. Med sykkelen kunne kvinnene lettere komme seg unna overvåkende familieoverhoder og anstander og slik utfordre Victoria-tidens strenge kvinnesyn. Sykkelen var et viktig verktøy for å kunne drive kvinnekamp og politikk.
Likestillingskampen førte til at kvinners rettigheter ble sterkere, og kvinners stemmerett kom på plass i en rekke land de påfølende tiårene. At kvinner ble aktive med sykling og annen sport, betydde at de måtte ha mer praktiske klær. Korsettet og side kjoler ble byttet ut med bukse-varianter. Dermed har også sykkelens inntog bidratt til å påvirke motebildet. Mer praktiske klær tilpasset et mer aktivt liv var nå viktig for kvinner. Korsettet og store volanger måtte vike, som da den såkalte reformdrakten ble løftet frem av The Rational Dress Society i England. Gruppen hadde stor tilhengerskare, spesielt på 1890-årene, da sykkelen kom for fullt.

Betzy Kjelsberg, første kvinnelige syklist i Drammen
I Norge er Betzy Kjelsberg kjent som en av de fremste forkjemperne for kvinnesaken. Hun skal også ha vært den første kvinnelige syklisten i Drammen, og importerte sogar sin egen sykkel. Med sykkelen kunne hun drive kvinnekamp og politikk i praksis og mer effektivt.
– Når kvinnene begynte å sykle i 1890-årene, fikk en stor andel av befolkningen nye muligheter til å komme seg rundt på egen hånd, sier historiker Magne Brekke Rabben ved NTNU til Forskning.
Kari-Anne Pedersen, tidligere konservator ved Norsk Folkemuseum, istemmer:
– Sykkelen ga kvinner en mulighet til å bevege seg og bli mobile på en helt annen måte enn før.
Det var nemlig ikke bare stemmerett kvinnen kjempet for. Tilgang til mobilitet var viktig for å kunne komme seg effektivt og trygt frem til politiske møteplasser. Her kunne de diskutere politikk og drive likestillingskampen.

I dag: Hege sykler for å rekke tidsklemma
I dag, over 100 år etterpå, er sykkelen nærmest allemannseie. I hvert fall her i Norge. Jenter og kvinners sykling skiller seg ikke stort fra menn og gutters vaner i dag, men mange vektlegger sykkelens rolle litt annerledes enn menn. Det sosiale aspektet er viktig for mange av våre kvinnelige medlemmer. Likeså det å greie en hektisk hverdag der tiden er knapp. Flere av våre kvinnelige medlemmer trekker frem sykkel som en viktig løsning i hverdagen:
Hege (40) bor i Oslo og har 7 km sykkelvei fra hjem til jobb hver dag. Hun er avhengig av elsykkelen for å få hverdagslogistikken til å gå opp. Jobb, skole barnehage. Når det er noe galt med den, hvilket er ganske ofte, så faller korthuset sammen og hun er for sen til alt. Hege har en mann som jobber mye og hun har stort sett ansvaret for hjemmet i tillegg til en full jobb med mye ansvar. Hun kjenner på tidsklemma.
Hege liker seg i byen og skulle gjerne blitt boende sentralt. Etter at familien vokste, trengte de mer plass og flyttet ut av bykjernen. Sykkelen tar henne tettere på alt i byen likevel.
– Det er en frihetsfølelse å ha sykkelen, og å råde over egen tid.
For at Heges sykkelhverdag skal bli bedre, ønsker hun seg større sykkelfelt med fysisk skille fra biltrafikk og uten gående. Hun synes også at raske syklister må ta mer hensyn. Mest av alt ønsker hun seg tryggere sykling, både for seg selv og barna. Samt enklere tilgang på service og vedlikehold av sykkelen og sykkeldusj på jobben.
Sosialt og hyggelig med sykling
Ingrid, 29 år, ser på syklingen som en kilde til å spare penger og snike inn trening i hverdagen:
– Jeg sykler fordi jeg sparer penger. Samtidig får jeg bedre helse. Og det er ikke feil med litt rekreasjon i hverdagen, understreker hun.
Og småbarnsmoren Karoline synes sykling er et viktig redskap for trening og helse. Hun planlegger å sykle til jobben etter hvert, nå som de har fått nye og fine garderober på arbeidsplassen. Hun gleder seg til sesongstart, og ta i bruk de nye fasilitetene.
– Jeg setter stor pris på det sosiale med syklingen selv om det ikke har blitt mange slike turer sammen med mannen min etter at vi fikk sønnen vår. Derimot blir det litt turer med venninner, sier hun.
Uansett hvorfor og hvordan du velger å bruke sykkelen: Vi heier på alle som sykler. Gratulerer med 8. mars!
Kilder:
-
- Forskning: https://www.forskning.no/kjonn-og-samfunn-kulturhistorie-sykling/sykkelen-har-gjort-mer-for-a-frigjore-kvinner-enn-noe-annet/327155
- Rabben: Sykkelens historie i Norge, Museumsforlaget, 2017.
- Pedersen: Fra korsett til silikoninnlegg. I By og bygd, Norsk Folkemuseum, 2000, artikkel https://www.nb.no/items/5217cbc27441b1da8efd955f5fdba741?page=17&searchText=Kropp%20og%20kl%C3%A6r
- Strange: The Bicycle, Women´s Rights, and Elizabeth Cady Stanton. Women’s Studies, oktober 2010, doi: 10.1080/00497870214048. Sammendrag
- Kommunal Rapport https://www.kommunal-rapport.no/kronikk/oslo-trar-til-for-syklistene/222725