«I byene hvor folk bor tett kan flere reiser gjøres til fots og på sykkel. Det er bra for folkehelsa, og det gir bedre luftkvalitet og mindre støy. For at flere skal velge miljøvennlige transportformer må det bli tryggere og enklere å gå, sykle og ta kollektivt og litt vanskeligere å velge bil.» skriver Rødt i sitt programutkast.
De har flere konkrete og sykkelvennlige tiltak som foreslås. Det tydeligste og beste kulepunktet må være at det foreslås å etablere sammenhengende sykkelveinett i alle byer og tettsteder, samt mellom tettsteder som ligger nært nok hverandre til at sykkel er et realistisk alternativ. Dette er en offensiv og fremoverlent sykkelpolitikk. Og bedre blir det da Rødt foreslår at trafikkgruppene skal skilles så langt det er mulig, og nye sykkelveinett skal ivareta opplevd trygghet, framkommelighet og bidra til å redusere sykkelulykker. I tillegg ønsker Rødt seg flere bysykkelordninger i flere byer.
Rødt har et noe annet syn på byvekstavtaler enn de fleste andre partier. De ønsker å «omgjøre systemet med byvekstavtalene og bygdevekstavtalene for å sikre at staten og lokale myndigheter når mål om trafikkreduksjon i byområdene og nullvekst i resten av landet». Hva denne omgjøringen går ut på kommer ikke klart frem i programutkastet, men så lenge målet er det samme (nullvekstmålet) så får vi håpe de har en større og mer konkret plan med dette forslaget. Rødt vil også bedre trafikksikkerheten, men unngår å konkretisere hvordan de har tenkt å gjøre dette.
Det er gledelig å se at Rødt understreker samfunnsgevinstene av sykling: «mindre lokal luftforurensing, mindre nedbygging av natur og bedre folkehelse gjennom økt mosjon». Dette perspektivet sammen med en rekke gode punkter gjør at Rødt fremstår som et parti med en uttalt god og helhetlig sykkelpolitikk.
Vi triller terning, og gir Rødts sykkelpolitikk terningkast: 5
Les hele utkastet til Rødts partiprogram her: https://roedt.no/program2025