Hvilken type sykkel?
For de aller yngste er balansesykkel (sykkel uten pedaler) en enkel og morsom inngang til sykkel med to hjul. Veien via støttehjul på tråsykkel er som unødvendig dersom barnet behersker balansesykkel først.
De fleste barnesykler er terrengsykler uten demping eller med demper foran, og passer fint til all type sykling. Rett styre og litt volum på dekkene gjør den enkel å håndtere og hjulene får god kontaktflate med underlaget. Litt brede dekk uten for mye luft gjør at rufsete vei blir greit å forsere og gir bedre grep på løst underlag.
Barnet skal vokse ut av sykkelen
Som med alt annet utstyr skal barnet vokse ut av sykkelen, ikke inn i den. Barnet skal enkelt kunne sette begge bena trygt i bakken. Ta med barnet i butikken så blir det lettere å velge rett størrelse.
Det er lettere å lære å sykle på en liten sykkel
For barn er det ekstra viktig med sikkerhet og trygghet for god læring. Føler de seg trygge på sykkelen, er det raskere å lære gode sykkelferdigheter og føle mestring. Spesielt viktig er det for den første sykkelen.
Dersom sykkelen er for stor, er det spesielt vanskelig å starte og stoppe trygt. Det fører til usikkerhet, noen ekstra skrubbsår eller i verste fall ulykker med større skader. Hvis du er i tvil er det bedre å velge en litt liten, enn for stor sykkel. Ved å sette opp setet og gjøre justeringer på styret vil barnet likevel kunne vokse med sykkelen i 2-3 år.
Gode bremser er viktig
For å sykle sikkert er det viktig at barnet kan stoppe med kort bremselengde. Det gjør at både barn og voksne føler seg trygge, og gjør syklingen morsommere for alle.
For de aller yngste er det pedalbrems som gjelder
De aller minste syklene har stort sett ett gir og pedalbrems på bakhjulet. Det er intuitivt for barna og de lærer det ganske raskt. De fleste har dessuten en håndbrems for forhjulet. Det øker bremsekraften betraktelig, og er fint å venne seg til å bruke tidlig. Det gjør overgangen til håndbremser foran og bak lettere.
Felgbrems eller skivebrems?
Barnehender er små og har liten kraft. Det er viktig at barnet lett kan gripe rundt bremsehendelen og klarer å klemme hardt nok til å oppnå god bremsekraft.
Det finnes to typer håndbremser. Felgbremser fungerer ved at gummiklosser klemmes mot felgen. Skivebremser bruker hydraulikk eller vaier som styrer bremseklosser som presses mot en bremseskive. De minste syklene har i stor grad felgbrems, men skivebremser har blitt vanlig på de litt dyrere barnesyklene.
Skivebrems gir bedre kontroll enn felgbrems
Skivebremser trenger mindre kraft på hendelen og er lettere å kontrollere bremsekraften med. Det gjør det enklere å låse hjulet og stoppe kontrollert når barnet har lært å bremse med riktig kraft. Skivebremser koster litt mer og er noe vanskeligere å justere og vedlikeholde selv. Legg merke til at bremseklossene må skiftes like hyppig som på en felgbrems. Dersom bremseklossene slites helt ned må bremseskiven også skiftes. Da blir kostnaden tre-fire ganger så høy.
Vær oppmerksom på at de billigste skivebremsene ikke nødvendigvis er et bedre alternativ enn gode felgbremser. Billige skivebremser basert på vaier fungerer ofte dårligere enn gode felgbremser. Viktigere enn bremsesystemet er at barnehånda rekker rundt håndtaket og har nok kraft til å stoppe raskt.
Læring ved lek; bremse-leken
Å leke på sykkelen sammen med barna er gøy og gir god læring: Lag en strek på tvers av kjøreretningen på et oversiktlig sted uten biltrafikk. Konkurrer om hvem av dere som kan sykle i god fart mot streken og bremse fra streken med kortest mulig bremselengde. Start med lav fart, og øk farten etter hvert. Vær forsiktig med håndbremsen i starten. Hvis man låser hjulet, kan det bli velt. Bruk av forbrems sammen med bakbremsen er viktig for en kort bremselengde, men det gjelder å posjonere kraften riktig.
Styr unna de tyngste syklene
For et lite barn er det mye enklere å lære å sykle på en lett sykkel enn et tungt drog. En lett sykkel er enklere å håndtere og få full kontroll på. Barnet opplever raskere mestring og større trygghet. De minste barna bør helst ha en sykkel på godt under 10 kg. Det finnes barnesykler på markedet som veier over 15 kg. De anbefaler vi å styre unna.
Ikke deg lure av utseendet når du velger sykkel. Masse ekstrautstyr, kraftige rammer, feite hjul eller dempere både foran og bak kan bli ganske tøft. Samtidig kan det gi mindre sykkelglede, da slikt utstyr ofte veier mye og bokstavelig talt gjør det for tungt å tråkke opp bratte bakker med.
Med eller uten gir?
For de yngste er det vanskelig å holde styr på bremser og gir samtidig som de lærer seg å tråkke og holde balansen. Å slippe å forholde seg til gir gjør det litt enklere i starten. I læringsfasen er det viktig at sykkelen er lett giret. Det vil ikke ta lang tid før barnet behersker å holde balansen og starte å stoppe trygt, og behovet for tyngre gir til lengre turer melder seg raskt. En sykkel uten gir får derfor kort levetid. Sykkel med frikrans og gir på bakhjulet gir en enkel betjening. Med flere gir får barnet både svært lette gir til motbakkene og samtidig tung utveksling når det suser avgårde. Det anbefales girveksler som girer ved vridning. Det gir enklere betjening for barn.
Tips dersom den første sykkelen er med gir:
Teip girhåndtaket på en lett utveksling med elektrikerteip eller lignende hvis barnet skal lære å sykle på en girsykkel. På lette gir er det enklere å lære seg å holde balansen, starte og stoppe og sørger for at farten ikke blir for høy (det siste er kanskje like mye for mamma og pappa ;-). Så fort barnet behersker balanse og start/stopp kan teipen fjernes, og vips, så er sykkelen klar for familietur i Marka.
Demper eller stiv gaffel til barn?
Mange barnesykler kommer med dempegaffel, og at det kan være fint hvis barnet skal sykle på sti og i terrenget, men at den også gjør at sykkelen veier mer eller blir betydelig dyrere.
Styr unna fulldempet sykkel til de yngste barna. Da blir sykkelen tung. Dempere på barnesykler fungerer dessuten i de fleste tilfeller dårlig. Oppgrader heller til dekk med større volum og fyll det med mindre luft. Da blir kontakten med underlaget, og demper mye av de små ujevnhetene fra steiner og dumper. Kroppen og bena er uansett den beste demperen. Barn lærer fort å reise seg å bruke kroppen som demper over de største hindringene fremfor å sitte på setet.
Læring ved lek; balanse og kontroll på sykkelen
Ta med deg barna til nærmeste akebakke eller langrennsarena. Ofte er det gress-underlag og enkle stier på slike steder. Lag en liten ferdighetsløype eller bruk en enkel sti. Barn elsker å leke. Særlig sammen med voksne. Bonusen er at barnet ditt, og sannsynligvis du selv, lærer god sykkel-teknikk og blir en tryggere syklist til skole eller fritidsaktiviteter.
Hvor mye koster en barnesykkel?
En god barnesykkel behøver ikke koste så mye. Det finnes gode, nye sykler der ute for 1000-1500 kroner og oppover for de aller yngste. For de litt eldre barna bør du legge noe mer i sykkelkjøpet dersom du velger å kjøpe ny sykkel. Med gode gir, bremser og demper som samtidig har lav vekt kommer en fort opp i 5-6000 og oppover. samtidig gir en solid, funksjonell og lett sykkel en bedre sykkelopplevelse. Den vil dessuten vare lenger og kan i større grad gå i arv til yngre søsken eller selges videre når den blir for liten.
Du kan spare mye hvis du kjøper brukt
Sjekk med venner, på Finn.no eller på lokale salgsforum før du går til en sportsforretning og kjøper en ny. Brukt sykkel gir nesten alltid mer for pengene. Tipsene i denne artikkelen gjelder selvfølgelig også hvis du skal kjøpe brukt.
Hvis du skal kjøpe brukt finner du tips og sjekkliste for å unngå å kjøpe katta i sekken her: sjekkliste før kjøp av brukt sykkel
Det er dessuten lurt å ta med en som kan litt om sykkel dersom du ikke er sykkelkyndig selv.