Skip to Content
særdeles flat og lettsyklet vei på vestsiden av Andøya

Andenes – Stave, tur/retur

Andøya, lengst nord i Vesterålen har en fascinerende natur med store flater og bratte tinder. Veien på vestsiden av øya er nesten uten motbakker og går langs fjell, digre myrer, kulturlandskap og enkelte smågrender. Rett ved siden av ligger storhavet. En kysttur i særklasse.

Lett sykkelterreng
Fakta Andenes - Stave t/r

Start/ sluttpunkt: Andenes lengst nord på Andøya, tilgjengelig med fly, alternativt kjøring fra Sortland og Risøyhamn, eller ferge fra Gryllefjord på Senja
Distanse: 44 km (tur/retur)
Samlet stigning: 370 hm
Underlag: asfalt
Vanskelighetsgrad: lett
Biltrafikk: noe på vei ut fra Andenes, langt mindre når man etter fire kilometer tar av fra Fv82 og følger vestsiden av Andøya

Bleiksanden og Bleiksøya

Utfordring: Knapt noen verdt å nevne, det høyeste punktet på turen ligger seksti meter over havet, litt sør for Storvatnet.

Opptur: Vesterålen, øyriket nord for Lofoten, er et svært attraktiv område å sykle i, og vestsiden av Andøya er en av de letteste strekningene man kan sykle i Norge. Store deler av veien er flat, det er sjelden den stiger mer enn femten meter over havet.
Et naturlig utgangspunkt er Andenes tettsted helt nord på Andøya, med flyplass rett i nærheten. Turen sørover går dels helt nede i vannkanten, dels gjennom Stavadalen, med fjell på begge sider. Underveis finnes et rikt fugleliv, store myrer, forrevne klipper og bergformasjoner, rullestein og en rekke sandstrender. Bleikstranda, med sine to og en halv kilometer, er Norges lengste.
Ved å ta turen til Stave som en overnattingstur over to dager, vil man ha god tid og rekke å gå på merkede stier opp på noen av de lokale utsiktstoppene. Nonstind (379 moh.) er lett å nå fra Stavadalen, den brattere Måtind (409 moh.) er en litt lengre tur (snaue fire kilometer en vei), som også er fin tur å gå på sti fra Laupsvika ved Bleik.
Stave camping har hytter og leiligheter, på Bleik midnattscamp er det hytter og rorbuer.

Mulig forlengelse av turen: sør for Stave er veien særdeles lettsyklet videre mot Nordmela og Nøss, her går veien nede ved sjøen hele strekningen.
Strekningen hele veien fra Andenes til Risøyhamn, som har Hurtigruteanløp, er seksti km, og det er flere overnattingssteder underveis.

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Trykk “Send to Device” over kartet, for å laste ned til smarttelefon eller gps.

Annonse
Annonse
Annonse
Back to top