Skip to Content
På ferga mellom Bregenz og Lindau. Foto: Hulda Tronstad
Fakta om turen

Lengde 230 kilometer
Vanskelighetsgrad Lett
Natur/omgivelser Innsjø, skog, kulturlandskap, landsby, naturområder.
Trafikk Lite biltrafikk

Et flatt landskap men med utsikt til Alpene i sør. Seilbåter i vinden på innsjøen. Middelalderbyer og mer moderne småbyer. Tett mellom de gode spisestedene og overnattingsperlene. Gode opplevelser med kunst og kultur. Du har ikke tid til å oppleve alt på en sykkeltur rundt Bodensee.

Elva og innsjøen

Skinnende sol får Bodensee til å skinne i grønt kort tid etter at skyene farget vannet gråblått.
Innsjøen binder sammen de tre landene Tyskland, Østerrike og Sveits. Den store elva Rhinen har sitt utspring i åsene sør for den østerrikske byen Bregenz i den østlige delen av Bodensee, og fortsetter videre som elv ved Stein am Rhein i Sveits. Et lite stykke er også Rhinen grenseelv mellom Tyskland og Sveits. Og vil du forlenge sykkelturen, kan du fortsette nedover Rhinen.
Men vi skal holde oss rundt Bodensee. Et område med bemerkelsesverdig få nordmenn.

Alt fungerer

Kommer du til Bodensee kan du regne med at alt fungerer. Sykkelveiene er gode og godt skiltet. Overnattingsmulighetene er mange og

Både bilferger, passasjerferger og turistbåter går jevnlig på kryss og tvers over Bodensee. Foto: Hulda Tronstad

av god kvalitet – alt fra fenomenale campingplasser til små og større hoteller. Leier du sykkel er de gode og ting blir hentet og levert til riktig tid. Har du elsykkel, er det skiltet til ladestedene. Kartene du får er gode og detaljerte.
Om du ikke overnatter på en campingsplass, kan du godt stikke innom en av dem for lunsj. De kan rett og slett ikke sammenlignes med nordiske campingplasser.
Her kan du til og med finne småttinggraderte vasker i tre høyder i egne bad for barna. Eller hva sier du til et lite måltid med frisk salat med sprøstekt and? Eller mer tradisjonell lokal fisk fra Bodensee? Du kan få dette enkelt servert ved siden av en båthavn og oppstilte campingvogner.

Variasjon og sykkelglede

Du sykler langs sjøen, langs jorder, passerer hester og kyr, søvnige forsteder, hyggelige små landsbyer, åkre med blomster. Du kan sykle inn i landskapsvernområder eller inn i byer. Gode informasjonstavler følger deg på veien. Svært korte strekninger på sykkelturen langs sjøen er på sykkelfelt. Det meste er separate sykkelveier, der det finnes egne vandreruter i tillegg.
Rhinen-deltaet på grensa mellom Østerrike og Sveits kan være en opplevelse i så måte. Her bygges det opp et nytt våtmarksområde til erstatning for det som er ødelagt av utbygging. Og det lages ny sykkelvei langs hele ruta, så du fra sykkelsetet kan oppleve et uforstyrret fugleliv og ta et bad helt uten at du ser andre mennesker. Og bare kort tid etterpå er du inne i «stimen» av syklende. Store variasjoner, med andre ord. Også sykling langs kanalen sørvest for Konstanz kan anbefales. Her finnes perler av stille badeplasser og gode spisesteder. Men du må sykle på stier/sykkelveier, der de gående har forrang og farten skal avpasses etter de som ikke har sykkel. Men det er verdt turen.
Hvem kan sykle her?

Sykkeltur med barn? Venninnegjeng på tur? Familie i tre generasjoner? Bodensee kan anbefales for alle. Dersom du har større ambisjoner for sykkelturen enn hygge og bedagelig sykling i rolig tempo, er det likevel gode muligheter. Ta utgangspunkt i Bregenz. Der kan du ta kabelbanen opp til 1000 meter. Derfra kan du sykle inn over alpelandskapet, med gode sykkelveier i grus der du kan få brukt klatreegenskapene. Det finnes i det hele tatt mange ekstraturer du kan få gjort om du ønsker større utfordringer. Underveis møter du andre syklister. Noen lokale, med barn til butikken, voksne på treningstur eller eldre på sykkeltur.

Den typiske bodensee-turist på sykkel er også her i alderen femti pluss, men jammen er det ikke plutselig også små grupper med yngre i tjue-tredveårene på tur.

 

Oaser på øyene

Oasen på øya Meinau er en opplevelse. En frodighet og blomsterplanter utover det vanlige. Ja,det er en turistmagnet. Men har en fascinerende svensk historie, som gjør det til en selvfølgelighet at en Dalahest i tre troner på gårdsplassen foran souvernirboden.

Men ønsker du solsikkeprakt, åkrer med valmuer, forseggjorte blomsterskulpturer, hav av lavendel eller alleer med irrgrønne kjempetrær med røtter av en annen verde, eller noen mål med vintanker og grønne plener? Da svipper du innom  Meinau for noen minutter i en annen verden, mens eslene skryter høylytt i innhegningen på øya.

En annen opplevelse av de sjeldne er øya Lindau. Men en fargerik historie, men først og fremst en atmosfære som minner om en liten, italiensk landsby. Tett gater, brustein, små kafeer, hyggelig spisesteder, en havn du kan sitte ved for å oppleve solnedgangen. Og i tillegg er det store muligheter for en konsert eller teateropplevelse.

Og apropos kultur: En fantastisk utendørs operascene er satt opp i den østerrikske byen Bregenz. Her svaier seilbåtene i bakgrunnen, mens Nessun Dorma toner fra scenen. Rett ved sykkelveien ligger den også. Og operaen Turandot av Puccini er satt opp på programmet for 2016.

 

Sykkel og båt

Langs hele Bodensee har du muligheten til å sykle – eller å la være. For blir bena slitne, eller noen i følget ikke klarer å sykle med, kan man ta en båt på tvers eller langs sjøen. Noen av fergene tar med seg biler og binder Sveits og Tyskland sammen. Andre båter tar kun med folk og sykler. Noen båter er ren infrastruktur, mens andre er turistbåter. Husk bare at mange av dem ikke går så veldig sent på kvelden, så det er greit å sjekke rutetidene….

 

 

 

 

Annonse
Back to top