Skip to Content
Trafikk-kork, Engeløya style
Fakta Engeløya rundt

Start/ sluttpunkt: ekspressbåtkaia i Bogen, v/Fv835 i Steigen, Nordland, tilgjengelig med hurtigbåten Nordlandsekspressen fra Bodø, ca to timers reisetid.
Distanse: 39 km
Samlet stigning: 240 hm
Underlag: asfalt
Vanskelighetsgrad: lett
Biltrafikk: noe mellom Bogen og Laskestad, ellers lite
Aktuell nettside: levisteigen.no/opplev-steigen.html

Steigen bygdetun på Laskestad

Utfordring: Få utfordringer på denne turen, men brua over Bogøysundet er litt smal, og det er en litt bratt stigning ved Mjeldskaret, som gir rundt femti høydemeter stigning.

Opptur: Turen rundt Engeløya er kort nok til å kunne gjøres på en dag, men har såpass mange severdigheter at man gjerne kan bruke to dager. Veien er hovedsakelig veldig lettsyklet og med lite trafikk, og gir utsikt til en skjærgård med over tusen øyer.
Etter en luftig bropassering rett etter Bogen, går veien en kilometer over en molo, før man kommer til selve Engløya. Vi starter runden østover gjennom et landskap med lite bebyggelse, ved Hakvåg, etter åtte kilometer er det en kort avstikker ned til kafeen Lefs-Pia.
På veien videre nordover får man utsyn over den store og fraflyttede Lundøya. Fra bakken ved Mjeldskaret går det lett nedover mot Bø, her bør man ta turen ut til Bøsanden, den flotteste stranden på Engeløya. Her ser man rett over til Lofotveggen i nord, og kan se midnattsolen om sommeren. Fra Bø er det en avstikker nordover til Grådusan, der man det er laget et museum ved Batterie Dietl. Det var et enormt kanon-anlegg som tyskerne laget under krigen, for å ha kontroll på båttrafikken i den viktige Vestfjorden. Kanonen hadde et kaliber på 406 millimeter og kunne skyte ett tonns granater så langt som 42 kilometer. Anlegger har guidet omvisning om sommeren.
Veien fortsetter rundt den bratte Steigtinden og forbi Steigen kirke, der de eldste delene er fra 12-1300-tallet.
Ved Laskestad er det dagligvare butikk og et svært trivelig lite bygdetun, som har servering i sommersesongen. Det er også skiltet en fottur ut til Vågsneset, en lettgått smal tursti gjennom en variert kystvegetasjon.
Sykkelturen tilbake til Bogen går gjennom et levende kulturlandskap, denne strekningen ( ti kilometer) har i perioder noe biltrafikk.
Overnatting finns på Steigen sjøhus eller Engeløystua.

Forbehold:
Endringer og avvik kan over tid forekomme i servicetilbud, veistandard, trafikkmengde, trafikkmønster, skilting, med mer, og SLF kan ikke ta ansvar for slike endringer.

Har du innspill om turen, så kan disse sendes til: post@syklistforeningen.no

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Annonse
Annonse
Annonse
Back to top