Skip to Content

Fjellsykling — seks turforslag

Den friskeste luften, den fineste utsikten, de minst trafikkerte veiene – og de beste vaflene! Sykkelturer til fjells gir nydelig rekreasjon og kan ta deg gjennom åpent landskap over slake åser, store flyer eller inn i bortgjemte dalfører. Noen vil bare nyte fjellnaturen, noen tenker på treningsutbyttet, andre har som mål å stoppe på en idyllisk setervoll med sommerservering. Her er noen forslag til både lette og litt mer krevende turer.

Foto: Øyvind Wold

Utstyr

En vanlig terrengsykkel med knastedekk og demper vil være et godt utgangspunkt for generell fjellsykling på grusveier av varierende kvalitet. Du kan også velge å bruke hybridsykkel på de fleste av de foreslåtte turene, men må da regne med mindre komfort og å sykle litt roligere en del steder. Har du dekkbredde på 40 til 42 millimeter på hybridsykkelen og dekktrykk på rundt 45–50 psi, kan du takle grusveier rimelig bra.

Ha ellers i bakhodet at det på noen av ruteforslagene kan være milevis til både matbutikker, serveringssteder og for ikke å glemme sykkelverksteder. Pumpe, ekstra slange og mye mat bør være en del av standardutrustningen på slike turer.

Sesong

De foreslåtte traseene går fra rundt 500 til over 1200 meters høyde, men sykkelsesongen er også avhengig av lokale nedbørsmengder og sesongvariasjoner. Fra rundt første til tredje uke i juni bør det være tørre og snøfrie veier de fleste steder. På høsten er det gjerne lave temperaturer utover i oktober – og ikke snøen i november/desember – som avslutter sesongen.

Turutvalg

Her finner du forslag fra Røros i nordøst til Hardangervidda i sørvest. Distansene varierer fra ganske kort dagstur og opp til todagers tur. Furusjøen rundt kan gjennomføres av barn fra rundt 10 år, de andre turene er for eldre barn/ungdommer med litt sykkelerfaring (Øyerfjellrunden) eller voksne mosjonister/entusiaster, som turen fra Dovre til Alvdal.

SUVEREN UTSIKT

Øyerfjell  – Runde fra Mosetertoppen

DISTANSE: 34 km.

VANSKELIGHETSGRAD: Lett til middels krevende.

UNDERLAG: 90 % grus, 10 % kjerrevei.

UTFORDRINGER: Bratt start med to hundre høydemeter stigning på tre kilometer, langt parti med dårlig vei fra Nedre Moksjøen tilbake ned til Mosetertoppen, lite egnet for barnesykler med mindre enn 24-tommers hjul.

OPPTURER: Suveren utsikt nordover i Gudbrandsdalen fra Nysetervegen ved Hafjell, kort fottur fra Pellestova til Reinsfjelltoppen (1066 moh.), fine bade- og rastemulighet ved Kriksvika på nordsiden av Reinsvatn, servering på Pellestova og Hornsjø hotell, mest nedoverbakke den siste milen av turen, god skilting for syklister i de fleste kryss på Øyerfjellet.

BILTRAFIKK: Svært beskjeden.

TRANSPORT: Buss fra Lillehammer til Øyer, gondol opp til Mosetetoppen.

RUTEDETALJER OG HØYDEPROFIL: lommekjent.no/ruter/1792814

ANBEFALTE AVSTIKKERE: en kilometer fra krysset ved Øvre Moksjøen opp til trivelige Sjøsetra, med diverse dyr og servering deler av sommersesongen.

NETTSIDE: hafjell.no

Foto: Ole Kristian Rudland

ÅPENT SETERLANDSKAP

Kvamsfjellet – Furusjøen rundt fra Mysuseter

DISTANSE: 23 km.

VANSKELIGHETSGRAD: lett.

UNDERLAG: 75 % grus, 25 % kjerrevei og lett sti.

UTFORDRINGER: stipartiene underveis egner seg mindre for 12- og 20-tommers barnesykkelhjul.

OPPTURER: Skiltet tur, fin introduksjon til denne delen av Fjell-Norge, rundtur med mye åpent seterlandskap og panoramautsikt til Rondane, flere badeplasser underveis, servering på Rondablikk hotell, tilrettelagte og nybygde stier/broer gjør syklingen tilgjengelig for mange. Området egner seg svært godt for kombinasjon sykling og korte fotturer til flere lokale fjelltopper, som Ranglarhøe, Flakshøe og Middagshaugen, som ligger på rundt 1100–1200 meters høyde.

BILTRAFIKK: Lite, deler av ruta har ingen trafikk i det hele tatt.

TRANSPORT: 10 km å kjøre fra Kvam i Gudbrandsdalen, eller tog til Otta og buss derfra til Mysuseter.

RUTEDETALJER OG HØYDEPROFIL: www.lommekjent.no/ruter/1794684

ANBEFALTE AVSTIKKERE: For en teknisk morsommere og mer utfordrende runde (middels krevende) kan man sykle fra Vålåsjøsetrin til Grønbakken via Smuksjøen, Kringsetrin og Hesstjønne. Det gir drøye to kilometer med kjerrevei/sti. Rittet Furusjøen rundt har ellers fire forskjellige ritt-traseer i området, fra 12 opp til 72 km.

NETTSIDE: furusjoenrundt.no

«BIRKEN LIGHT»

«Birken light» fra Sjusjøen via Gjestebodåsen – Moste – Mesnbakken – Store Ljøsvatnet – Storstilen – Nordre Aksjøen – Sjusjøen

DISTANSE: 52 km.

VANSKELIGHETSGRAD: Middels krevende Underlag: 95 % grus, 5 % kjerrevei.

UTFORDRING: Kort parti med litt grov kjerrevei på Kuåsen og Gjestebodåsen, seig bakke med ca tre hundre høydemeter å klatre fra Sør-Mesnavannet opp til Ljøsmyrene, den mye omtalte «Rosinbakken» på 1,2 km fra Storstilen.

OPPTUR: Lange strekk med behagelig, lett og rask sykling, med utsyn til hyttegrendene, sjøene og åsene i området, morsom og overkommelig terrengsykling over Gjestebodåsen, en mil med nedoverbakke til Sør-Mesna-vannet. Stopp gjerne ved den svært spesielle «Ludden»-hytta på Kuåsen, og les litt om historien til originalen og eneboeren Ludvik Olestadengen som bodde her fra 1920 til 1955. Terrenget, veiene og bakkene på denne runden gir en forsmak på hva sykkel-Birken handler om – kanskje likevel ikke så tøft som mange tror …?

RUTEDETALJER OG HØYDEPROFIL: lommekjent.no/ruter/1791526

NETTSIDEvisitsjusjoen.no

BILTRAFIKK: Beskjeden, enkelte partier bilfrie.

TRANSPORT: Buss fra Lillehammer til Sjusjøen flere ganger daglig.

URØRTE FJELLVIDDER

Nord-Østerdalen: Røros – Tolga via Grådalen og Øversjødalen

DISTANSE: 114 km.

VANSKELIGHETSGRAD: middels krevende Underlag: 50 % asfalt, 50 %.

UTFORDRINGER: grusveier av varierende kvalitet, dekk med litt knaster bør vurderes, to merkbare bakker, fra Rambergsjøen og Narsjøen, ellers småkupert mot Tufsingdal og gjennom Øversjødalen, ingen serveringssteder, og kun ett overnattingsted underveis; den selvbetjente DNT-hytta Ellefsplass ved Holøydalen.

OPPTURER: flott friluftsopplevelse med store urørte fjellvidder, langstrakte myrer og en rekke innsjøer gjennom stort sett ubebodde/bilfrie fjelldaler. Den inntegnede ruta starter med traseen på vakker lett kjerrevei gjennom bilfrie Mølmannsdalen til Skjevdalen, mange attraktive teltplasser både i Grådalen og Øversjødalen, svært lett sykling fra Øversjødalen, med avslutning med lang slak nedoverbakke til Tolga.

BILTRAFIKK: nesten ingen på grusveiene, relativt lite trafikk på asfaltstrekkene på Fv26 og Fv28, men bilene kommer til gjengjeld fort Transport: Tog til Røros stasjon.

RUTEDETALJER OG HØYDEPROFIL: lommekjent.no/ruter/1794690

NETTSIDE: roros.no

SÆRPREGET NATUR

Gudbrandsdalen til Østerdalen: Hjerkinn – Alvdal via Folldal og Haustsjøen

DISTANSE: 78 km.

VANSKELIGHETSGRAD: Middels til noe krevende Underlag: 45 % asfalt, 45 % grus, 10 % kjerrevei.

UTFORDRINGER: Vei av veldig varierende kvalitet mellom Grimsmoen og Haustsjøen, dels løs, sandete og smal, sykkeldekk med bredde, knaster og lavere lufttrykk en fordel, krevende stigning opp mot Reinslia.

OPPTURER: Med start tusen meter over havet på Hjerkinn er de første 35 kilometerne veldig lettsyklede med mye slak utforkjøring, sykling i særpreget natur over store furu- og lavdekte morenesletter på Grimsmoen og langs Grimsa. Traseen følger en del langs den gamle taubanen over fjellet til Østerdalen, diverse kulturminner og spor fra denne tiden kan sees underveis. Flott utsikt over Haustsjøen, Rondane og Alvdal Vestfjell, traseen delvis skiltet.

BILTRAFIKK: Starten langs fylkesvei 29 har en del trafikk, fra Krokhaug rett øst for Folldal sentrum, er det lite eller ingen trafikk.

TRANSPORT: Tog til Hjerkinn stasjon.

RUTEDETALJER OG HØYDEPROFIL: lommekjent.no/ruter/1794743

ANBEFALTE AVSTIKKERE: Ta gjerne den korte avstikkeren (500 m) ned til fiskebuene nede ved selve Haustsjøen, fint sted å raste. De som ønsker en litt lengre versjon av turen kan man ta av fra Åsan og sykle på sørsiden av Haustsjøen via Reinslisetra og Kjemsjøsetra.

NETTSIDE: hub-biking.no/index.php/nb-NO/reisemal-norge/start-folldal/90-folldal

EKTE SNAUFJELLSYKLING

Geilo: Skurdal – Tuva

DISTANSE: 33 km tur/retur.

VANSKELIGHETSGRAD: Noe krevende.

UNDERLAG: Grus

UTFORDRINGER: Tøff klatring fra Nedrestølen til Bekkeset.

OPPTURER: Ekte snaufjellsykling i opptil 1250 meters høyde mellom Bekkeset og Tuva, servering og overnattingsmuligheter på Tuva, mye mindre syklister enn langs Rallarveien.

BILTRAFIKK: Lite.

TRANSPORT: Kjøre/sykle sørover på Fv40 fra Geilo til Hovde i Skurdal, ca. sju km.

RUTEDETALJER OG HØYDEPROFIL: lommekjent.no/ruter/1794744

ANBEFALTE AVSTIKKERE: Sykle kjerrevei fra Holværvatnet inn til foten av Ustetind (1376 moh), derfra kort fottur til toppen, med kjempeutsikt til Ustaoset og Hallingskarvet.

NETTSIDE: hardangerviddanett.no/hjem/medlemmer/tuva

Annonse
Annonse
Annonse
Back to top