Skip to Content
Fra Sia på Borøya i Tvedestrand kommune. Her kan du sykle gjennom sørlandsidyllene.

Tekst og foto: Guttorm Eskild Nilsen

Høsten er en ypperlig årstid når du vil oppleve Sørlandet fra sykkelsetet. Høstdagene kan være solfylte og varme, og du slipper sommertrafikken. Mange steder har du veien nærmest for deg selv. Når du har syklet deg varm, kan du ta et forfriskende bad i et stille innlandsvann eller stupe i sjøen. Her er tre utgangspunkt for gode opplevelser fra sykkelsetet:

Største øy

Tromøya ved Arendal er Sørlandets største øy, om lag 14 km på langs. Parker ved Tromøy kirke. På Flademoen, like ved kirken, finner du statue av Teskjekjerringa til Alf Prøysen; hun var «barnefødt i Tromø sogn». Du finner det flotte friområdet Hove, og det er flere spisesteder og forretninger på øya. Bruk sykkelvei der det er mulig.

Bilfri øy

Tvedestrand er Bokbyen ved Skagerrak. Ytterst mot havet ligger Sandøya. Du må ta rute- eller taxibåt for å komme dit. Det er kun to biler på øya, men alle beboerne har sykkel. Anbefalt fartsgrense er 20 km/t. Sandøya har mange småbedrifter; pølsemakeri, keramiker, lysestøperi, ullproduksjon, båtbyggeri, bakeri og mye mer.

På Treungenbanen

Hvis du vil ha en fin sykkeltur i innlandet, anbefaler jeg den gamle traseen til Arendal – Treungenbanen, fra Høgefoss kraftverk ved Haugsjåsund, til Treungen.  Du kan spise nistematen i parken ved innsjøen Nisser. Tveitsund bru i sentrum er Norges nest lengste steinhvelvbru, med et spenn på 51 meter. Den ble fredet i 1999, men brukes fremdeles av store lastebiler.

 

 

Trivelige

Sørlendingene er et trivelig folkeferd og mest tilfreds med livet – det siste dokumentert i en nasjonal undersøkelse som ble presentert i fjor. Erfaringene på mine turer er at folk har god tid. Stopp og slå av en prat med folk du møter. Kanskje blir du invitert inn på kaffe.

Les også: Elsykkel-entusiast tar deg fra hav til hei

Flere fakta

Tromøy

E18 til Arendal. Kystveien mot øst, og over Tromøybrua. Parker ved Tromøy kirke. En sykkeltur på Tromøya blir fort på 40 km. Spisteder og dagligvareforretninger. Det er sykkelvei noen steder. Bruk den. Severdigheter: Hove, Tromøy kirke, Revesand, Brekka.

Sandøya

E18 til Tvedestrand. Riksveien mot Lyngør, ta av til Borøya. Sørlandets Maritime AS kjører skyss- og taxibåt fra Hagefjordbrygga. En sykkeltur på Sandøya blir gjerne 8–12 km lang. Sandøya har 200 fastboende (om sommeren er folketallet 2000!). Butikk i Sandøykilen. Bakeri og rikt, lokalt næringsliv.

Treungenbanen

E18 til Fiane i Tvedestrand. Riksveien forbi Åmli sentrum til Haugsjåsund i Nissedal kommune. Kjør opp forbi Høgefoss kraftverk, til den gamle traseen. Om lag 9 km til Treungen sentrum og Nisser. Du må inn på riksveien to strekninger. Spisesteder og dagligvarebutikker. Besøk det private Z-Museum. Blant annet Norges største, private samling av telefonapparater.

Annen informasjon

«11 sykkelturer som passer for alle», utgitt av artikkelforfatteren på Bokbyen Forlag. På elsykkeltur.no finner du reportasjer fra 22 sykkelturer i Aust-Agder og mye aktuelt stoff om elsykling. I Arendal finner du Aust-Agder Turistforenings kontor ytterst på langbrygga ved Pollen.

 

Annonse
Annonse
Back to top