Skip to Content
Mærradalsjungel
Fakta om turen

Startsted: Montebello T-banestasjon, linje 2
Lengde: 15 kilometer tur/retur
Vanskelighetsgrad: lett, Middels
Underlag: asfalt, grus
Type tur: dagstur, terrengsykkeltur
Natur/omgivelser: Spennende elvenatur gjennom krattskog
Trafikk: Bilfritt, med unntak noen få hundre meter fra Bogstad camping til Bogstad gård.
Pluss: Historisk park og museum, bondegård med dyr, kafe, badeplass.
Andre opplysninger: Passer for barn fra 9-10 år

Turen får et naturlig mål om den forlenges opp Hovseterdalen og gjennom parkdragene forbi Voksen kirke og ender ved Bogstad gård. For at man skal få tid til å se elvas løp med stryk og slyng, anbefales å ta turen i langsomt tempo – nemlig oppover.

Betegnelsen Mærradalen er særlig brukt om strekningen mellom Ullernchauseen og Sørkedalsveien. Navnet er gitt forskjellige forklaringer; at dalsøkket ble brukt henholdsvis som havn eller som gravplass for hester.

Floraen i dalen er rik. Her vokser blant annet Blærestarr, Falkbregne og Grønnburkne. Kattugle og Fossekall er også observert. Mærradalsbekken, som renner gjennom dalen, kommer fra Voksenkollen.

Vegetasjonen er som en grønn beskyttende tunnel, som gir en spesiell naturopplevelse hele sommerhalvåret; man sykler nesten i et slags tusmørke. Det mest interessante, men også bratteste partiet, er den nederste delen av dalen.

Nærmere Huseby skole åpner vegetasjonen seg. Etter å ha passert riksveien og under T-banelinje 5 til Østerås, kommer man på asfaltert turvei i et frisert grøntområde.

Turveien går etter hvert over i en tursti nordover, oppe på Ankerveien tar du til venstre, og i krysset ved Sørkedalsveien til høyre. Etter bare 300m, tar du av til venstre på turveien som går helt fram til Bogstad gård (fra 1761).  På veien dit kommer man til Bogstadvannets mest brukte badeplass, med både langgrunn sandstrand og flytebrygger.

Like etter blir gården synlig, nesten som et slott på avstand. Gården er åpen for publikum, med kafé, dyr, galleri og utstillinger. Ta deg også tid til en spasertur i parken ned mot Bogstadvannet; et vakkert eksempel på engelsk landskapsstil.

Tekst og foto: Øyvind Wold

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Annonse
Annonse
Annonse
Back to top