Skip to Content
Horten-Sandefjord

Kystruta langs Vestfolds smørside

Lettsyklede, koselige småveier med utsikt til havet. Det relativt flate Vestfold er høyaktuelt for sykling, og kystruta fra Horten og sørover er kanskje den aller mest attraktive traseen – krydret med vikingetid og middelalder. Denne helgeturen byr på noe av den mest avslappende tursyklingen i Norge. 

Turen er godt merket. Foto: Øyvind Wold
Fakta om turen

Lengde 59 kilometer
Vanskelighetsgrad Lett
Natur/omgivelser Kyst, stille stier
Underlag 85 prosent asfalt, resten grusvei eller lettsyklede stier
Trafikk Lite biltrafikk
Transport Tog/buss eller ferge fra Moss til Horten, tog fra Sandefjord på returen. Rutetid ferge Tenvik-Engø: www.veierland.org/ferga/rutetider.pd

Hvitveis og Munch

Ved fergeleiet ved Horten starter turen umiddelbart på separat og trygg sykkelvei sørover. Etter kort tid kommer du til en av turens høydepunkter, der kystruta følger den svært idylliske turveien sørover gjennom Borreskogen. Her sykler du flere kilometer på helt bilfri vei, blant store løvtrær, mellom vikinggraver og gjennom det frodige Fjugstad naturreservat, og til dels helt nede ved sjøen. Sykler du her i mai kan skogbunnen være et eneste stort lysende teppe av hvitveis. Turveien ender i lille trivelige Åsgårdstrand, et naturlig sted å stoppe. Her er både kafe og konditori, ting å se på er blant annet huset der Edvard Munch bodde mens han malte flere av sine kjente bilder.

Barnevennlig og opplevelsesrikt

Nydelige skogsveier med hvitveisteppe om våren. Foto: Øyvind Wold


Du følger sykkelruta langs kysten videre sørover, og får etter hvert et nytt parti med fin sti gjennom Essoskogen, før du kommer ned til den store åpne Skallevoldbukta og Ringshaugbukta, med kanskje Vestfolds fineste badestrender. Her er det også benker og store gressplener, om du ikke liker å sitte på sand. Videre herfra er det bare noen få kilometer inn til Tønsberg sentrum.

(Nesten) bilfritt på Veierland
 Sykkelrute 1 forsetter fra Tønsberg via Vear og Melsomvik, men det finnes et alternativ som er mye mer spennende:  Ta sykkelen utover Nøtterøy og bruke Veierlandsferga videre. Det kan være en del biltrafikk langs Fv.308 på Nøtterøy, men fra avkjørselen ved Stangeby på vei mot Tenvik er det adskillig roligere. Den lille ferga fra Tenvik tar deg til Engø på en snau halvtime, men siden sykkeldistansene mellom byene er så overkommelige har du god tid til å gå av ferga for en liten runde på svært fredelige Veierland. Denne idylliske øya er så godt som uten biler, med koselige smale veier, en liten kafe og flere små badeplasser. En svært barnevennlig øy å sykle på.

Vikingetid og Gokstadskipet
Fra fergeleiet ved Engø til Sandefjord er det bare drøyt fem kilometer, her passerer du blant annet den imponerende Gokstadhaugen, der det verdenskjente Gokstadskipet (bygget år 890) og en rekke andre kulturminner ble gravd fram i 1880. Man kan eventuelt vurdere en liten avstikker sørover til den beskyttede Skjellvikstranda på østsiden av Østerøya. Her er det langgrunt og ofte behagelige badetemperaturer.

En ekstra sløyfe
Følger du den beskrevne ruta har du tilbakelagt drøye seks mil. Vil du forlenge turen langs sykkelrute 1, er det bare to og en halv mil til neste by, Larvik. Sykkelrute 1 følger i starten ved siden av den trafikkerte Fv.303, men tar inn på mindre veier fra Hystad. Når du nærmer deg Larvik er det mulig å gjøre avstikker til fine badeplasser som Huestranda, Frenvik og Sandvika.

Hva trengs av utstyr?
Det er ingen utfordrende bakker underveis, og både barnesykler, terreng-, hybrid- og tregirs bysykler kan brukes. Sykkelhenger med barn kan også brukes om man tar det litt roligere på gruspartiene.

Annonse
Annonse
Annonse
Back to top