Skip to Content
Foto: Øyvind Wold
Fakta om turen

Startsted: Movatn stasjon på Gjøvikbanen
Lengde: 22 kilometer
Vanskelighetsgrad: Middels
Underlag: grus
Type tur: terrengsykkeltur
Natur/omgivelser: Skog
Trafikk: I utgangspunktet bilfritt, men det kan være trafikk i forbindelse med tømmerdrift etc.
Pluss: Lange slake nedover-bakker vest for Tømte og ned mot Skjærsjøen.
Andre opplysninger: Passer for sykkelvante barn fra 9-10 år.

Foto: Øyvind Wold

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Enkelte utsiktspunkter i Oslo er mindre kjent enn andre – Mellom-kollen på 537 meters høyde er ett av dem.

Etter fem kilometer sykling i slake motbakker fra Movatn stasjon vest-over opp til Tømte gård, er det bare én kilometer å gå på blåmerket og skiltet sti til toppen; dette er over-kommelig for alle. Å kombinere sykling og vandring på denne måten er en fin måte å få litt avveksling fra syklingen.

Synet fra toppen ut over Maridalen og marka er flott, og viser til fulle hvor grønn og frodig hovedstaden vår er. Det er skog, innsjøer og kulturlandskap som dominerer synsbildet

Verdt å merke seg at Mellomkollen ligger så høyt at det ofte ikke er helt tørt på stien her før ut i juni.

Selve syklingen er ikke særlig krevende siden man starter turen på 280 meters høyde. Turen går opp til 450 meters høyde.

Man følger veien med stort sett jevn og fin stigning vestover og opp til Tømtetjern. Like etter tjernet tar man til venstre (sørover) de siste hundre meterne mot Tømte gård – det kan ligge snø i veien øst for Tømte til ute i mai. Rett før selve gården er det skilt og sti mot Mellomkollen.

Turen fortsetter på flater og lange utforkjøringer ned til Skjærsjøen. Ved sørenden av den tar vi til høyre (vestover) opp en litt seig bakke til kaféen Ullevålsseter med fin og fri beliggenhet. Herfra er det en fem og en halv kilometer ned til Sognsvann stasjon.

NB: Strekningen Ullevålseter – Sognsvann er en av de mest brukte turveiene i hele Nordmarka, med mange turgåere, eldre, barn og hunder – vis hensyn og kjør rolig!

Annonse
Annonse
Back to top