Skip to Content
Foto: Øyvind Wold
Fakta om turen

Lengde Andenes – Sortland 101 km
Natur/omgivelser strender, myrer, fjell
Underlag asfalt
Pluss natur, utsikt
Minus noe skrint servicetilbud, passer for syklister som er komfortable med å klare seg selv, kan være svært omskiftelig vær
Reise dit fly til Stokmarknes eller Andenes, eller hurtigruta til Stokmarknes, Sortland eller Risøyhamn
Sykkelsesong ca 1.juni – 1.oktober
Sykkelruter nasjonal sykkelrute 1 går i vårt område fra Melbu til Andenes via Hadseløya, Sortland, Bjørnskinn og vestsiden av Andøya
Biltrafikk en del langs E10, Fv.80 og Fv.82, ellers generelt ganske lite
Aktuelt turkart Turkart Vesterålen, 1:100 000, Nordeca
Sykkelkart på nett: www.visitvesteralen.no/aktiviteter/sykkel/sykkelruter-med-kart
Sportsbutikk/verksted: Sport1 Sortland tlf. 76 12 49 40

-Tenk om all tursykling i Norge hadde vært som dette!
Vi triller avgårde med vind og sol i håret. Turen går fra Melbu på Hadseløya helt sør i Vesterålen – til Andøya helt nord i Vesterålen. Stadig vekk høres lyden av bølger som vasker over rullestein, svaberg og strender. Sykkelen har full oppakning, men det er ingen vits å stresse med å finne teltplass, det er nemlig flere uker til sola går ned. Sykkelturen har vart i flere dager. Dette er dag tre på årets vakreste eventyr i Vesterålen og etappen går nordover fra Risøyhamn til Andenes. Veien strekker seg flatt ut flere kilometer foran oss og det er ikke en bil i sikte.

Nærkontakt med lukt og lyd
Mange trekker fram Lofoten som mål for en sykkeltur i Nord-Norge. Vurder om det ikke er heller er Vesterålen som skal bli målet for turen. Eller kanskje du kan si ja takk, begge deler?
I Vesterålen vil du oppdage at du har flere mulige veivalg underveis. Vi har valgt ruta på vestsiden av den neste seks mil lange Andøya, og angrer ikke. Store deler av turen har vi nærkontakt med fugler, hav og den søte herlige lukten av tang, mose og lyng. Naturkontrastene er store, med stupbratte fjellvegger på den ene siden og strender og blomsterprakt på frodige strandenger på den andre.
Du vil oppleve å sykle forbi en rekke merkelige «tettsteder», med fargerike hus som ses på lang avstand. Når vi kommer fram viser det seg at det er grender med hovedsakelig folketomme hus.

Foto: Øyvind Wold

Lys nattsykling
Turen fra det største tettstedet i Vesterålen, Sortland, til Andenes er 11 mil og gjøres lett på to dager.
Regn med noe biltrafikk til du er kommet til Risøyhamn, omtrent halvveis. Vil du unngå denne trafikken, har du selvfølgelig mulighet til å sykle gjennom den lyse natta.
Har du tid og liker å ferdes utenfor allfarvei anbefales «omveien» på snaue fire mil fra Bømyra som går rundt sørspissen av Andøya via Skjoldehamn, Stor-Sandnes og Åknes. Dette viser en lite kjent side av Vesterålen, stort sett uten bebyggelse og med til dels ganske dårlig veier. Men opplevelsen er uforglemmelig.

Øyer og bruer
Sykling i Vesterålen er mest aktuell på de fire store øyene Hinnøya, Langøya, Hadseløya og Andøya. Øyene er knyttet sammen med flere store bruer, som i seg selv er en opplevelse å sykle over. Det er utvilsomt det åpne havet og midnattsola som trekker flest turister til Vesterålen, begge deler ser du best fra vestsiden av Langøya og Andøya. Fylkesvei 82 fra Stokmarknes til Sortland er den raskeste forbindelsen mellom byene, men med en del tungtrafikk er den mindre attraktiv å sykle. Velg heller den mer kuperte men mye mindre trafikkerte omveien på vestsiden via Eidsfjorden og Holmstaddalen.

Foto: Øyvind Wold

 

Rundtur på øyene

Ved siden av muligheten for å sykle rundt Andøya, kan du du få en flott rundtur vest for Sortland. Om du starter fra Rise i Bø og fortsetter rundt via Fjærvoll, Steine og Straumsnes blir det en fire mil lang tur som passerer flere av Vesterålens aller fineste strender.

Turen rundt Hadseløya lenger sør, også fire mil, er nesten uten motbakker. På østsiden av øya går 16 km langs fylkesveien og egner seg mindre for sykling med barn. Til gjengjeld er vest- og nordsiden svært idyllisk og har en rekke steder som er verdt å stoppe. Eksempler er Taen-stranda eller «Uvershola», en knøttliten hytte bygget av materialer funnet i fjæra, og med utsikt rett ut til havet.

Mindre turister – mer planlegging

Når du planlegger en sykkeltur i Vesterålen bør du være klar over området er mye mindre turistifisert enn Lofoten, det kan være mye lenger mellom overnattingssteder, restauranter og matforretninger. Utenom de få større tettstedene er servicetilbudet relativt lite, og bør sjekkes på forhånd.

Ryggedalstunnelen, tre mil vest for Sortland, er 1612 meter lang og dårlig opplyst. Det er lov å sykle her, bruk i så fall refleksvest og/eller lykt. Du kan også velge å ta med sykkelen på buss gjennom tunnelen.

Foto: Øyvind Wold
Foto: Øyvind Wold
Annonse
Annonse
Annonse
Back to top