Distanse: 44 km
Underlag: 3/4 grus, 1/4 asfalt
Gradering: Lett

Kategori: Dagstur/helgetur.

Start og sluttpunkt: Krysset Fv.40 ogSmådølvegen, ved Ånevannet/ Rødberg sentrum

Offentlig transport: Bussrute mellom Geilo og Rødberg og Kongsberg flere ganger om dagen

Trygghet: Generelt svært lite trafikk i selve Smådøldalen, også lite trafikk på Vestsidevegen på sørsiden av Fønnebøfjorden. Ca 2 km av turen går på selve Fv.40 i blandet trafikk.

Stigning: Turen har 500 meter samlet stigning, og vurderes som middels krevende.

Lademuligheter: Det er ingen ladepunkter underveis. Men siden turen har mye nesdoverbakker, bør det gå greit med de fleste el-sykler om man unngår å sykle med maksimal motorassistanse.

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Nasjonal sykkelrute 5 strekker seg 348 kilometer fra Golsfjellet til Larvik, via Geilo og Kongsberg.En av de fineste delene av ruta er de drøyt fire milene fra Ånevatnet til Rødberg. Selv om man sykler et par kilometer langs fylkesvei 40, er trafikken her ikke større enn at de fleste kan sykle her, inkludert ungdom fra 12-13 år.

Veien gjennom Smådøldalen er en idyll preget av fjellvann, noen setergrender og få hytter. Utsikt til fjell på tolv-tretten hundre meters høyde, inkludert de ganske bratte fjellsidene på østsiden av dalen. Flere steder sykler man ganske tett på elva Smådøla.
Turen starter nesten tusen meter over havet og har i store strekk flater eller slake nedoverbakker før den ender ved Rødberg, 370 moh. Det er imidlertid en seig bakke opp mot Fønnebø, denne er såpass bratt at mange sikkert vil velge å trille sykkelen. Når denne bakken er unnagjort, er det svært lettsyklet den siste milen til Rødberg.

Om man ønsker å unngå denne motbakken, kan man i krysset Smådølvegen/Fønnebøvegen eventuelt fortsette rett fram på Smådølvegen, Vikangrendvegen og Uvdalsvegen. Da blir turen også rundt en mil kortere.

Fauskodammen kulturpark
Et naturlig sted å stoppe underveis er ved Fauskodammen, omtrent halvveis. Området ble brukt som base for tømmerfløting helt fram til 1953. Her er et stort tilrettelagt friområde ved elva med svaberg, benker, gapahuker og infotavler om historisk ferdsel, jernutvinning og fløtning. Det er også laget en sti som går forbi flere kulturminner.

Utfordringer
Vær oppmerksom på det er ingen serveringssteder eller butikker langs denne ruta før man kommer til Rødberg.
Turen er skiltet som nasjonal rute 5, men pr 2020 er noen av skiltene delvis skjult av vegetasjon.

Forbehold:
Denne ruten ble sist syklet av SLF i 2020.
Endringer og avvik kan over tid forekomme i servicetilbud, veistandard, trafikkmengde, trafikkmønster, skilting, med mer, og SLF kan ikke ta ansvar for slike endringer.

Har du innspill om turen, så kan disse sendes til: post@syklistforeningen.no