Skip to Content
Alle foto: Øyvind Wold
Faktaboks Streitkampen rundt
Streitkampen rundt

Fylke: Hedmark
Start/ sluttpunkt: Folldal sentrum, v/Fv29
Distanse: 35 km
Samlet stigning: 640 hm
Underlag: 10 % asfalt, 80 % grus, 10 % kjerrevei
Vanskelighetsgrad: middels krevende
Biltrafikk: for det meste lite eller ingen biltrafikk, noe trafikk på den korte strekningen langs Fv27

For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.

Denne flotte og stedvis litt krevende fjellrunden starter med en ganske seig motbakke, men til gjengjeld tar den deg opp til et av de fineste utsiktspunktene du kan få til Rondane.
Fra Bergsengseter på Tollevshaugen, tusen meter over havet, ser man rett bort på Høgronden og Midtronden og andre topper i den nordlige delen av nasjonalparken. Bergsengseter er en særpreget seter som er møysommelig gjenoppbygd i gammel stil og har overnatting i de restaurerte seterstuene. Stedet har fått utmerkelsen Olavsrosa, som er et kvalitetsmerke fra Norsk Kulturarv, som tildeles steder med særlig høy standard med hensyn til kulturhistorie og formidling.

Når stigningene mot Hovdegrenda er unnagjort, er dette en ganske lett og attraktiv tur, på det høyeste partiet sykler man på som vei stengt for bil. I den krappe svingen rett vest for Streitkampen åpner det seg et vidt utsyn. Ønsker du å komme enda høyere, er det en lettgått sti, på ca tre kilometer østover opp til Streitkampen (1214 moh). Herfra ser man ikke bare Rondane men også Alvdal Vestfjell og Dovrefjell.
Bratt nedkjøring fra Bergsengseter til dalbunnen. Turen videre østover i Grimsdalen er svært lett, for det meste flatt, eller slak nedoverbakke mot Fv27. De første kilometerne går veien i åpent terreng, men kommer etter hvert ned i furuskogen. Flere fine steder å raste langs elva. Grimsdalen er Norges lengste seterdal, med både hester, sau og kyr på beite.
For å slippe å sykle langt langs fylkesveien, har vi lagt ruta på bygdeveien via Streitlien bygdetun, som gir en liten omvei og ekstra stigning, men samtidig også fin utsikt.

Utfordring
Tre hundre meter stigning, delvis noe bratt, på vei opp mot Hovdegrenda, her kan det være aktuelt å trille sykkelen et stykke. Veien over Streitmyrene til Bergsengseter er delvis stengt for biltrafikk og i noe dårlig stand, terrengsykkel er det beste valget.
Fylkesvei 27 følges to kilometer fra fallet, og selv om trafikkmengden ikke stor, kommer bilene fort, turen passer best for sykkelvante barn fra 12 år og oppover.

Forlengelse
Turen kan om ønskelig gjøres til en litt lenger helgetur, med overnatting på den betjente Grimsdalshytta, som befinner seg en mil vest for Bergsengseter. Sykkelturen bort dit følger en nesten helt flat vei gjennom Grimsdalen.

 

Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights