Uten motbakker i et øyparadis
Kjenn gleden av å suse avgårde i medvind – eller på utfordringen med å møte skikkelig motvind. Etappene er korte, flate og barnevennlige på øya Texel.
Kjenn gleden av å suse avgårde i medvind – eller på utfordringen med å møte skikkelig motvind. Etappene er korte, flate og barnevennlige på øya Texel.
For utvidet funksjonalitet som f.eks å laste ned koordinater i GPX eller KML, må du åpne kartet. Klikk på kartet for å komme videre til kartleverandørens nettside.
Lange strender og kanskje mer natur og skog enn du hadde ventet. Koblet med svært god tilrettelegging for sykkel er elementer som særpreger De frisiske øyer utenfor Nederland.
Nordsjøruta
Nordsjøruta er en sykkelrute på over seks tusen kilometer som går gjennom landene rundt Nordsjøen, inkludert både Norge og Nederland. For å komme til øya Texel er det naturlig å bruke nettopp Nordsjøruta. Nordsjøruta er meget godt skiltet.
-Vi opplevde det som veldig trygt, bra tilrettelagt og supert skiltet, det er nesten umulig å sykle feil, sier Einar Grieg.
For barnefamilier og uerfarne syklister er øya Texel et funn. Mange opplevelser underveis, mye å se på og passe avstander for sykling. Øya er 170 kvadratkilometer og har fjorten tusen innbyggere. Det meste av sykkelveiene ligger helt separat fra biltrafikken, som gjør det flott å ha med barn, eller barn i sykkelhenger. Biltrafikken på disse øyene kan variere svært, mens enkelte av øyene er bilfrie.
Om Texel
Du trenger ikke ta med sykler eller annet utstyr. Alt kan leies i sykkel-landet Nederland. Det enkleste er å ta fly til Amsterdam og bruke kollektivtransport. Både tog og buss fungerer utmerket og går ofte.
-Vi fløy til Amsterdam, tok buss til Alkmaar og vider til byen Bergen, forteller bergenseren Grieg.
I Bergen fikk de leid tre-girs bysykler og hengere. Deretter syklet til opp til kystbyen Helder, der fergene ut til De frisiske øyene går.
– Dette ble en veldig fin start på turen, og en rute jeg gjerne skulle syklet mer av ved en annen anledning.
Ut til øyene
De vest-Frisiske øyer, Waddeneilanden på nederlandsk, består av en rekke større og mindre øyer, som grunnet erosjon, stormer og strømmer er i stadig endring og bevegelse. Blant de større øyene er Vlieland, Terschelling, Griend, Ameland og Schiermonnikoog. Alle disse har mer enn tusen innbyggere, unntatt Griend, som er ubebodd. Fra fastlandet går det ferger til flere av øyene, mens det derimot er vanskeligere å reise øyene i mellom. Her må man sjekke nøye på forhånd, hvis man ikke har god tid og kan ta tingene litt som det kommer.
-Da vi skulle reise fra Texel til naboøya, oppdaget vi at ferga bare går to ganger i uka, og at turen må forhåndsbestilles, så da ble det ikke noe av, sier Grieg.
Pannekakehus og landsbyer
Syklingen på sykkelveiene på Texel er lett og barnevennlig. Med store strender, sanddyner, vind og bølger er det også nok av ting å finne på for barna, ikke minst å drive drageflyging. Det finnes også naturreservater der man kan gå turer. Avstanden er kort mellom de små, hyggelige og godt bevarte landsbyene. Atmosfæren er fantastisk og det er utrolig hyggelig det å rusle rundt. Barna vil også elske at det er en rekke pannekakehus som selger pannekaker med masse forskjellig fyll.
Overnatting finner man blant annet på flere campingplasser. Du kan blant annet finne svært gode hustelt til leie, og disse er godt utstyrte.
Utfordringer
-Som norsk turist kan man ikke bli annet enn imponert av tilretteleggingen og infrastrukturen nederlenderne har gjort for syklister. Enkelte ting som motvind må man jo bare finne seg i, ellers er det bare å legge opp til realistiske dagsetapper og ta tiden til hjelp.
Det som kan være verdt å merke seg at er mange av tilbudene som turister er på jakt etter, som servering og overnatting, ofte ikke tar visakort. Kun cash er betalingsmiddel.
En annen ting som kan være et problem er å finne god sykkel- og turistinformasjon på engelsk, det meste er kun på nederlandsk.