Takk for støtten fra medlemmer og støttespillere i 2024. Takket være deg og dere har vi løftet viktige sykkelsaker. Ikke minst var den nasjonale sykkelkonferansen en arena hvor vi fikk satt søkelys på hvordan det skal bli enda enklere og tryggere å sykle i hele landet.
2024 markerte også oppstarten av Syklistforeningens bedriftsnettverk og vi gjennomførte den nasjonale Sykkelundersøkelsen, som vi har gjort siden 2008. Vi jobber hele tiden med å utvikle relevante og nyttige medlemsgoder for våre medlemmer. I 2024 kunne vi rulle ut et samarbeid med BikeMember slik at alle våre medlemmer får gratis registrering av sykkel i FG-godkjent sykkelregister. Se alle våre medlemsfordeler: https://syklistforeningen.no/medlemsfordeler/
Her er en oversikt over de viktigste sakene vi har jobbet med i 2024:
Krever lavere fartsgrenser
I 2024 har Syklistforeningen hatt søkelys på behovet for å senke den nasjonale fartsgrensen fra 50 km/t til 30 km/t i byer og tettbygde strøk. Reduserte fartsgrenser gjør det tryggere for barn, syklister og andre myke trafikanter. Det gir mindre støy og bedre luftkvalitet. Vi mener det er på tide å erstatte dagens nasjonale fartsgrenser for å få tryggere og bedre nærmiljø. Vi foreslår også enda lavere grenser, ned til 20 km/t, der det er relevant, som i nærheten av skoler.
Viktige milepæler:
- Løftet 30 km/t som en sak i den politisk debatten.
- Gått i spissen for lokale initiativer over hele landet.
- Produsert kampanjemateriell, inkludert en film brukt i TV-innslag (se filmen her: https://youtu.be/EmIIEFMP36g).
- Oppmuntret folk lokalt til å starte kampanjer i sine lokalsamfunn.
- Se mer på www.30kmt.no
Nasjonal sykkelkonferanse i Stavanger
I september 2024 arrangerte vi den nasjonale sykkelkonferansen i Stavanger, sammen med Rogaland fylkeskommune, Stavanger, Randaberg, Sola, og Sandnes kommune, Kolumbus, Trygg Trafikk og Statens vegvesen. Konferansen samlet over 350 deltakere fra områder som mobilitet, bærekraft og fremtidige løsninger. Samferdselsministeren og flere andre nasjonale politikere sto også på programmet. I tillegg hadde vi Professor Carlos Moreno, mannen bak konseptet “15 minutters byen”, på scenen. Konferansen ble en suksess. Tilbakemeldingene fra deltakerne var svært bra, noe vi tar med videre i planleggingen av den nasjonal konferanse i 2026. For de av dere som var der takker vi for deltagelsen og gleder oss til å se dere igjen i 2026.
Nasjonal sykkelundersøkelse – mangel på opplevd trygghet fremdeles på topp
Annenhvert år gjennomfører Syklistforeningen en landsdekkende undersøkelse blant de som sykler. Resultatene fra 2024 viser at den største barrieren for sykling er mangel på opplevd trygghet. Vi kartlegger innbyggernes erfaringer med sykling der de bor. I år fikk vi inn 8500 svar, og hele 59 kommuner hadde så høy svarprosent at vi kunne lage en rapport som viser hvordan innbyggerne opplever sykkelforhold og parkeringsmuligheter i sin kommune. Resultatene viser at mange ønsker å sykle, og at økt opplevd trygghet er nødvendig for å få flere til å velge sykkelen, les mer om undersøkelsen og resultater her https://syklistforeningen.no/aktiviteter/sykkelundersokelsen/.
Kåring av Norges beste sykkelby
Basert på resultatene fra den nasjonale sykkelundersøkelsen, ble Norges beste sykkelby kåret. I 2024 ble Stavanger kåret til Norges beste sykkelby og forsvarte dermed sin posisjon fra 2022. Prisutdelingen fant sted under Sykkelkonferansen som var nettopp i Stavanger. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sto for overrekkelsen.
Lansering av Syklistforeningens bedriftsnettverk
For å gi sykkelbransjen et sted å møtes og utveksle ideer og erfaringer, lanserte vi bedriftsnettverket i mars i år. Nettverksmedlemmer påpekte at det er et behov for en møteplass for næringslivet som er tilknyttet sykling. Bedriftsnettverket teller nå 10 medlemmer. Nettverket har som mål å koble sammen bedrifter som har forretningsmodeller knyttet til sykling.
Gjennom nettverket skaper vi arenaer for kunnskapsdeling, møteplasser og relevante diskusjoner. Nettverket skal bidra til vekst og utvikling i sykkelbransjen. Samtidig gir det oss verdifull innsikt i utfordringene bransjen står overfor, slik at Norge kan bygge et sterkt økosystem rundt sykling.
Andre høydepunkt fra 2024:
- Vi har bidratt til at flere arbeidsplasser har blitt sertifisert som sykkelvennlige gjennom året. I 2024 sertifiserte vi en rekke arbeidsplasser, i år sertifiserte vi arbeidsplasser for 12 000 ansatte, som nå er klassifisert som sykkelvennlig. Etter befaring, intervju og reisevaneundersøkelse har vi gitt råd og anbefalinger for bedriftene, slik at de kan tilrettelegge bedre og gjøre det mer attraktivt for ansatte å sykle til jobben.
- Vi har også oppdatert vår merkevare og lansert nye nettside med et oppdatert logo- og tydeligere merkevare. Dette styrker vår nasjonale profil og gir oss en tydeligere stemme.
- Våre 19 lokallag er aktive landet rundt; i Lillestrøm har lokallaget arrangert 30 sykkelturer med mer enn 120 deltakere. I Bodø har de vært veldig aktive og det kan du lese mer om her: https://syklistforeningen.no/aktuelt/siste-nytt-fra-bodo-host-2024/
- Hvert år deler Syklistforeningen ut tusenvis av gratis sykkellykter, for å inspirere flere til å sykle trygt utover høsten og vinteren, gjennom Synlig syklist-aksjonen. Dette er kanskje den viktigste se-og-bli-sett aksjonen i landet, og gjennomføres i samarbeid med landets kommuner og fylker. Vi har hatt 45 aksjoner i hele landet, med stort hell. I år har Syklistforeningen samarbeidet med 20 kommuner og 7 fylker. Vi har arrangert både knutepunkt- og skoleaksjoner fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, med lyktutdeling og sykkelfiks på skolene. Se også https://syklistforeningen.no/aktiviteter/synlig-syklist/
- I 2024 lanserte vi håndbok om TRANSPOL – et forskningsprosjekt på omstridte transporttiltak. Forskningsprosjektet Politikere, innbyggerdeltakelse og gjennomføring av omstridte tiltak for bærekraftig transport (TRANSPOL) ser på gjennomføring av omstridte tiltak for bærekraftig transport. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd. Vi deltar sammen med Høgskolen i Molde, CICERO Senter for klimaforskning, Oslo kommune – Bymiljøetaten, Fredrikstad Næringsforening, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), Malmö universitet, K2 – Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik og GEMOTT – Autonomous University of Barcelona. Les mer og last ned håndboka her https://syklistforeningen.no/aktiviteter/transpol/
- Vi delte ut sykkelprisen, som gikk til NRK for SykkelSommer 2023, se https://syklistforeningen.no/aktiviteter/sykkelprisen/
- Vi gjennomførte et pilotprosjekt med BaneNOR om sykkeladkomst og -parkering ved togstasjoner, se https://syklistforeningen.no/aktiviteter/bane-nor-syklistforeningen-kartlegger-pendlersykling/