Skip to Content

Skolestart nærmer seg, og mange barn skal sykle til skolen. Sykkelgleden blir så mye større når alt fungerer som det skal. Viktigst av alt, en velholdt sykkel er en tryggere sykkel. Her er 5 viktige punkter å sjekke.


Lufttrykk

Sjekk at det er tilstrekkelig med luft i dekkene – både foran og bak. For lite luft i dekkene gjør det tyngre å tråkke sykkelen fremover. Hva som er riktig lufttrykk, varierer mellom ulike typer dekk og dimensjoner. Normalt er dekkene merket med anbefalt lufttrykk på siden.

Vask og smøring av kjede

Jevnlig rengjøring av sykkelen reduserer slitasjen. Det er best å skylle av skitt og møkk rett etter bruk – før det har rukket å sette seg for godt fast. Dersom kjedet er møkkete vil det være fornuftig å starte med en grundig vask, da skittet på kjedet vil føre til at drivverket slites raskere. Bruk Zalo-vann og klut, eventuelt en oppvaskkost eller tannbørste for å komme til på utilgjengelige steder. Etter at kjedet er rengjort og har tørket, påføres sykkelolje på kjede, tannhjul og trinser. Avslutt med å tørke av overflødig olje fra kjede og tannhjul.

Bremser

Sykkelens bremser må stilles inn slik at barnet kan stoppe på en rask og enkel måte. Bremsehendelen skal ikke måtte klemmes helt inn før bremsene tar, da må bremsene justeres. Både for- og bakbrems bør ta omtrent på samme sted, for å bidra til å unngå bråbrems. Sjekk også at barnet når enkelt frem til bremsehendlene med sine hender, og at det klarer å klemme de helt inn.

Setehøyde

Et for høyt sete, vil gjøre sykkelturen til skolen ubehagelig. På en annen side vil et for lavt sete gjøre at barnet ikke får utnyttet kraften i tråkket på en god måte. Ideelt sett skal barnet nå ned med tærne i baken, når det sitter på setet. For barn som ikke har blitt trygge på sykkelen enda, kan det være lurt å stille setet noe lavere, slik at det blir enklere å sette to føtter i bakken om barnet kommer ut av balanse.

Ryggsekk

Se til at barnets skolesekk sitter godt på ryggen – en tung sekk som sitter skjevt kan være nok til å skape ubalanse. Det er også viktig å sjekke at løse stropper på sekk og gymbag festes, slik at de ikke kommer inn i hjulene når sykkelen er i bevegelse.

Back to top
Verified by MonsterInsights