Skip to Content
Familiesykling på barnas premisser

Sykling med barn

Det er mange gode grunner til å gi barna gode sykkelopplevelser tidlig, men det er også noen fallgruver.


Ta pauser, eller ta høyde for at barnet ikke orker å sykle hele veien. La barna bestemme hvor turen går og når dere tar pauser. Her fra Bygdøy rundt. Foto: Øyvind Aas

Ikke kjøp for stor sykkel.
Sykkel barnet vokser inn i kan virke skummel og uhåndterlig. Kjøp heller ny sykkel noe oftere, gjerne brukt, slik at sykkelen passer barnet best mulig der og da.

Start gjerne med balansesykkel
Barn som har syklet og løpt mye med balansesykkel lærer seg fortere å sykle på sykkel med pedaler, uten støttehjul. Likevel kan det være lurt med støttehjul i en kort periode der barnet lærer seg å bruke pedalene til fremdrift.  Alternativt finnes det håndtak som kan festes på setepinnen for støtte. Å holde barnet i armhulen til det får balansen er også fin tilvenning.

Ikke vær for ambisiøs med turene.
Sørg for at sykkelturene med små barn er på barnas premisser. Det går selvfølgelig an å motivere og lokke med noe for å øke distansen noe, men det er lurt å unngå at barnet for negative opplevelser med å sykle for langt. Gjør noe moro ut av de korte turene også.
Oppsøk gjerne steder der barnet kan sykle fritt og trygg. Idrettplasser, fotballbaner, skolegårder utenfor skoletid osv er fine steder å lære seg å sykle og til å finne gleden i fremdriften selv.

Ta hyppige pauser
Husk at turen i seg selv er målet. Stopp å se på en maurtue, et rart tre, fisker som vaker eller andre morsomme ting. Ha gjerne et spennende mål for turen, men sett pris på veien dit også.

Vær åpen for å korte ned eller avbryte turen
Går barnet lei, eller blir slitent kan det være lurt å avbryte, eller kanskje dytte barnet litt, eller la det sitte på med den voksnes sykkel eller tilsvarende. Sykkelturer med små barn bør ikke være motivert av trening verken for voksne eller barn. Hygge sammen bør være det viktigste. Kanskje går det an å hoppe på en buss, båt, tog eller bane for å korte ned turen noe?

La barna ta del i planleggingen av turen
Se på kart sammen, eller snakk om hva dere kan oppleve underveis. For de minste kan det være gøy med oppgaver og skattejakt underveis.

 

Back to top
Verified by MonsterInsights