Langtur på sykkel
Reiser begynner lenge før du drar hjemmefra. Det er i planleggingen de virkelige drømmene skjer. Når du har bestemt deg for land, kan du starte planleggingen på ordentlig.
Reiser begynner lenge før du drar hjemmefra. Det er i planleggingen de virkelige drømmene skjer. Når du har bestemt deg for land, kan du starte planleggingen på ordentlig.
Googlemaps er et godt utgangspunkt. Lonely planet passer også for syklister. Og tyske Reiseknowhow har glimrende kart til mange land. Sjekk ellers ruteplanleggeren på bikemap.net.
Ofte må man reise litt før selve sykkelturen kan begynne. Å leie sykkel der en skal sykle fra, kan være et god løsning. Det å frakte sykler er ikke alltid lett.
Fly: Det å frakte sykkelen koster ofte en del hundrelapper. Hvis du demonterer sykkelen, kan den få plass i en fraktveske. Ofte må plass på flyet bestilles, for ikke alle fly har god nok lastekapasitet. (Gjelder særlig for en del mindre fly i Asia)
Flybuss: Sjekk om flybussen tar med sykler. Hvis ikke – sjekk om det kun er motorvei fra flyplassen.
Taxi: Ikke alle taxier tar med sykler. Og en maxitaxi kan være vanskelig å finne.
Buss: Ikke alle busser (faktisk ganske mange) tar ikke med sykkel.
Du kan selvsagt bruke vanlig tursykkel. En lett tursykkel med vanlige dekk er bedre enn en tung terrengsykkel med kraftige dekk.
En optimal reisesykkel kan lett koste 35.000–45.000 kr. Sjekk ut produsenten av de lette titan-syklene fra van Nicholas i Holland. Med en slik sykkel har du hverdags- og reisesykkel for resten av livet.
Det er fullt mulig å få en raffinert løsning på fraktproblemet: sykkel som kan legges sammen. I dag finnes såkalte S&S-koplinger, slik at en normal sykkel kan ombygges eller leveres ny, med slike koplinger. Vips, så kan du dele rammen i to og pakke sykkelen i en solid stoffbag, og få den gratis med som vanlig bagasje (innenfor for eksempel 23-kilos-grensen). Det kan være stålramme eller titanramme. Karbon og aluminium er for dårlig materiale for slike koplinger. En slik sykkel koster selvsagt mer enn en vanlig sykkel. Men skal du gjøre det til en tradisjon å reise på langturer og frakte sykkelen på fly, kan investeringen bli noe du ikke angrer på.
Hjulene bør være 26- eller 28-tommer og ha universaldekk, det vil si relativt glatte og lettrullende dekk på 35–40 mm, slik at de er fine både på asfalt og grus.
Dekk og slanger av godt merke lønner seg, men det kan gjerne være lette racingdekk. Foldepedaler er en fiffig detalj, så slipper man å skru pedalene av og på.
Tyske Rohloff-systemet er overlegent de vanlige utenpåliggende gir-typene. Rohloff-giret er oljesmurt, servicefritt, utrolig slitesterkt og fullstendig innebygget i baknavet, med samme utvekslingsområde som et vanlig 21-27 utvendige gir. Den store fordelen i reisesammenheng er at du unngår skader på giret under transport. En brukket girarm for eksempel er overhodet ikke mulig å kjøpe i mange land. Det betyr lett forskjellen mellom ferie og avlysning. På sammen måte som et koplingsledd i rammen, koster også Rohloff-giret mange penger.
Bagasjeveskene må være solide og absolutt vannfaste. I utlandet er det nesten bare tyske Ortlieb som gjelder. Det er mulig å reise på tur med om lag 10 kilo hver, fordelt på to sykkelvesker. Husk at lett bagasje gir komfortabel og hyggeligere sykling.
Telt eller kokeutstyr er ofte overflødig. Dette både fordi det tar mye plass, men også fordi en de fleste steder finner gjestehus og småhoteller nærmest overalt. Det samme gjelder spisesteder til lave priser.
Man trenger ikke mye verktøy. Her en sjekkliste:
Dette gjelder for relativt nye sykler som er godt vedlikeholdt. Har du eldre sykkel og utstyr, kan verktøylisten bli mye lenger.
Tenk så minimalt som mulig og tenk flerbruk.
Reiser dere flere: Ta med en paperback-bok hver og la bøkene gå på rundgang. (Planlegg gjerne slik at ingen tar med samme bøker.) For øvrig er det kanskje med spennende å prate med folk du møter, framfor å duppe nesen i en bok?
Vær obs på at du ved bruk av smarttelefon et cetera er avhengig av lading og dekning. Det kan være lurt å ha med papirkart og kompass. Distanse: Mellom 50 og 100 kilometer per dag er overkommelig, gjerne med enkelte hviledager. Sjekk veiforhold og stigningsgrad. Fjellpass over 1000 meter kan være drøye å komme over.
Hvis du er litt måteholden med festantrekkene, kan du få en bagasje på om lag 10 kilo samt eventuelt bag for sykkel på 1–1,5 kilo og selve veskene. Dersom en veske kan gå som håndbagasje og den andre i pakkebagen, går det under flyselskapets standard vektgrenser, dersom sykkelen ikke er tyngre enn 12–15 kilo (noe den ikke bør være).
Ofte kan det være mye mas å legge opp et fullstendig reiseplan med overnatting. Reiser du uten booking, gir det en herlig fleksibilitet og frihetsfølelse. Bestill overnatting kun der det er grunn til å tro at det blir fort fullt, som ved festivaler og høytidsdager. For deg som trenger tryggheten i å vite at det alltid står en seng og venter på deg, kan velge ferdige sykkelpakketurer.
Sjekk klimakart under planleggingen. Velg steder med greie temperaturer – 15–30 grader – og lite nedbør (vintrene i Asia). Men husk at regntiden i Asia ofte kan være grei, med korte ettermiddagsskurer og likevel mye sol. Sjekk også normal vindretning, der slike opplysninger finnes. Stadig motvind kan være tungt.
Veiens kvalitet er ofte ikke helt enkelt å finne ut av, heller ikke trafikkbelastningen. Men gode opplevelser kan komme der man ikke forventer det. Motorveier i Thailand er for eksempel ofte helt greie, med brede sidespor for mopeder og sykler. I Asia har hovedveiene ofte mye tungtrafikk og bør unngås. Sideveiene kan være uten fast dekke og derfor noe mer krevende. Ofte kan man søke opp på nettet et nasjonalt sykkelforbund og få svar.
Noen av de store tilbyderne av fellesturer kan ha gode tips om reiseveier. Sjekk ulike reiseblogger om sykling, så finner du kanskje mange som har gjort samme turen?
Språket er selvsagt ikke uten betydning, men selv Kina er intet umulig land å ferdes rundt i. Engelsktalende finnes oftest på hoteller i byene. Er man usikker på veien, for eksempel i land med andre skrifttegn enn våre, må man sjekke guidebokens skrivemåte mot veiskiltet (eller hva som står på bussen, om en tar en buss). Det finnes også «symbolparlør», det vil si med figurer for hva man trenger eller vil uttrykke. I et land som Laos er det alltid noen som kan fransk eller engelsk.
Ved turer til Asia er det viktig med grunnpakken av vaksiner. Sjekk vaksinekontoret når det gjelder hva som trengs. Når det gjelder malaria og denguefeber, er det viktigste et myggmiddel av kraftig sort og relevant bekledning. Oftest får du det på stedet, men ta noe med hjemmefra. I Østen er det stor forskjell på regntid og den tørre årstid, da malariamygg nærmest ikke finnes.
Lokalt kan man bli rådet til å vise tilbakeholdenhet med malaria-profylakse, idet det er lettere med legebehandling dersom man ikke har tatt vaksine. Sjansen for å få et utbrudd er oftest, bare du er forsiktig om natten (evt. myggnett), og dekker deg litt til med fornuftig tøy om dagen. Malariamyggen stikker morgen, kveld og natt, mens dengue-myggen om dagen. Lonely Planet er ofte meget solid i sin veiledning om trygghet der man ønsker å reise.
Valutaregler varierer fra land til land. Oftest er VISA/MC-kort og bankautomater greit. Et land som Burma er imidlertid mer komplisert. Mange steder er 100-dollarsedler en suveren reserve. Så en bunke slike, eventuelt en del små valører også, er en trygg sikkerhetsforanstaltning. Bankautomater kan gå tomme, det kan bli streik et cetera. Da gjelder kun kontanter. Holder man seg unna åpenbart tvilsomme steder, og har sedler i safe på hotellet, samt i magebelte på kroppen, skal det mye til at det går galt. Flere bankkort, kopi av pass, visum og flybilletter er enkle forholdsregler.
Visumreglene er klare for det enkelte land, der må man bare følge disse. Sørg for at dette gjøres før du reiser. Det samme gjelder med pass: Sjekk passet er gyldig og etter gjeldende regler med henhold til foto et cetera.
En god allround reiseforsikring anbefales. Forsikring av sykkel er nødvendigvis ikke påkrevet, om man tar noen enkle forholdsregler som god lås, ikke forlate sykkelen på åpenbart risikable steder (gate om natten et cetera) eller over lengre tid og ta med setet når man forlater sykkelen og så videre. Uansett vil du oppleve at folk flest er ærlige.