Skip to Content

Transport av sykkel

For de fleste av oss venter flotte turmuligheter rett i nærheten av der vi bor – både i by og bygd. Samtidig ønsker mange å utforske andre deler av landet. Her er tips og råd for frakt av vanlig sykkel og elsykkel på bil, buss, tog og fly.


BIL

En mulighet er å frakte sykkelen/syklene inni bilen. Ved å ta av ett eller begge hjul kan det være en mulighet for mange.

Med tilhengerfeste på bilen er hengerfestestativ en god løsning. Husk at bilens reg-nummer og lys skal vises, enten med en skiltplate man henger utenpå syklene eller om sykkelstativet har dette. Det finnes stativer hvor syklene henger i stativet og stativ der syklene settes oppå stativet. For elsykler anbefales spesielt det siste siden de er mer stabile. Pass også på vektbegrensninger. Har man for eksempel to elsykler på et stativ beregnet for tre sykler vil det oftest gå greit. Det er viktig å sjekke at stativet sitter godt på kula, for å sikre at stativet ikke vrir seg.

Uten hengerfeste finnes det stativ man kan henge på bakluka. Her er det viktig å være oppmerksom ved montering og bruk slik at man ikke skraper opp bilen. Uten hengerfeste har man oftest ikke kontakt for skiltplate koblet til bilens lys, så det kan være vanskelig å gjøre dette på en lovlig måte. Har du en smal bil (smalere enn 180 cm) er det viktig å merke seg at syklene ikke kan stikke utenfor bilen. Dette kan være særlig problematisk med terrengsykler, som gjerne er lange. Dette gjelder enten syklene henger på luka eller står på hengerfestestativ.

Sykler kan også fraktes på taket av bilen. Det gjelder også for elsykler, men for mange vil det være svært krevende å løfte tunge elsykler opp og ned av biltaket. Her må man passe på både hvor mye selve sykkelholderen tåler og hvor mange kilo man kan ha i taklast på bilen.  

Sykler som er festet på bil kan være tyveriutsatte, og det kan være vanskelige å få sikret dem godt nok ved parkering. Gode låser er en forutsetning om man må forlate bilene med syklene på.

På nettsiden til Syklistforeningen finnes det tester av ulike typer stativer:

 

TOG

Å få med sykkel på tog er mulig, selv om det er begrenset plass.

Å få med sykkel på tog kan være utfordrende, da de fleste tog har plass til et begrenset antall sykler. Populære avganger, typisk lørdag formiddag, kan ha stor pågang, og det kan være lurt å reservere plass. Det er mulig å få med elsykkel på tog på lik linje med vanlig sykkel. Merk at litium-ion batterier som benyttes i elsykler ikke skal lades om bord i tog.  

Hvor mange ledige sykkelplasser som finnes, er avhengig av antall reisende, rullestoler og barnevogner om bord, siden selskapene må passe på framkommeligheten. Personalet om bord avgjør om det er plass til sykler.

I Norge er det nå tre togselskaper som opererer de ulike strekningene. Vi har her samlet retningslinjene som er oppgitt på deres hjemmesider angående transport av sykkel.

I stor grad gjelder prinsippet at det ikke er mulig å forhåndsbestille plass, men man må møte opp og håpe det er ledig. Pris for sykkel er vanligvis som for barnebillett. Dette finner du mer info på hvert selskaps hjemmeside.

Vy
Med lokaltog kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
Du kan reservere plass til sykkel på Bergensbanen (noen avganger har egen sykkelvogn) og Gjøvikbanen (17 sykkelplasser for reservasjon).
Øvrige ruter kan ikke reserveres. Antall sykkelplasser varierer. Konduktøren vurderer om det er plass.
Ved buss for tog er det ikke mulig å ta med sykkel på lange strekninger, og det anbefales heller ikke på øvrige strekninger.

Mer info om sykkel på tog, ruter og priser på Vy her.

Go-Ahead Nordic
Med Sørtoget Lokal (tidligere Arendalsbanen) og Jærtoget kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
Det er mulig å reservere plass til sykkel på Sørtoget Region. Dette bestilles sammen med setebilletten.

Mer info om ruter og priser på GoAhead her.

SJ Norge
Med lokaltog kjøper du sykkelbillett om bord. Konduktøren vurderer om det er plass.
Det kan reserveres plass til sykkel på Dovrebanen og Nordlandsbanen hos vy.no.
Det er ikke mulig å reservere plass til sykkel på Raumabanen og Rørosbanen. Konduktør vurderer om det er plass.

Mer info om ruter og priser på Vy.

(Informasjon om frakt av sykkel på buss og fly under bildet)

Med toget når du noen av de flotteste turene i Norge - her fra Rallarvegen. Foto: Øystein Grue, Jernbanemagasinet

BUSS

Mange ulike selskaper opererer lokale og regionale bussruter i Norge. Det anbefales å gå inn på det enkelte selskap der du har tenkt å reise, og sjekke.

Som hovedregel er det mulig å ta med sykkel på buss dersom det er plass. Det er sjåføren som avgjør dette. På buss er det ingen garanti for å få med sykkel – det er helt avhengig av bagasjeplass. Enkelte busselskaper krever at du reserverer plass på forhånd.

Vy buss
Det er plass til to sykler på bussen, men for å være sikret plass, må du forhåndsbestille plass til sykkelen din. På strekninger som kjøres av Vy Travel AB i Sverige (Oslo–Göteborg/København/Stockholm) kan du ikke ha med sykkel.

Mer info om ruter og forhåndsbestilling på Vy buss her.

Nor-Way Bussekspress
Så lenge det er plass i bussen, kan du ta med sykkel. Billett for sykkel barnebillett må kjøpes direkte av sjåføren ved påstigning. Selskapet anbefaler at sykkelen blir pakket inn for å hindre skade på sykkelen og annen bagasje.

Mer info om ruter på Nor-Way Bussekspress.

FLY

På fly er det vanlig å betale 500–700 kroner per tur for en sykkel. Plass må bestilles på forhånd. Sykkelen må pakkes i beskyttende emballasje, og flyselskapene anbefaler hard emballasje som er spesielt beregnet på sykler.

Dersom du ikke pakker sykkelen i hard emballasje, må du vri på sykkelstyret, ta av pedalene, slippe luften ut av dekkene og ta av eller dekke til andre deler som stikker ut.

Det er ikke mulig å få med elsykkel på fly.

BÅT 

Hurtigruten
Går fra Bergen til Kirkenes. Det koster 150,- pr. døgn å ta med sykkel, som bookes direkte med å ringe 8100 3030

Havila Kystruten
Går fra Bergen til Kirkenes. Det koster det 99,- å ta med sykkel, som bookes direkte med å ringe 7000 7070.

Ferger og hurtigbåter
Det varierer mellom gratis for sykkel og barnebillett. Kontakt aktuelt fergeselskap for detaljer.

 

NB: Situasjonen med Covid-19-smitte gjør at regler og forskrifter rundt reiser og transport endres forløpende. Hold deg oppdatert på hjemmesiden til de forskjellige reiseselskapene for riktig informasjon.

Se også oppdaterte reiseråd fra Helsedirektoratet.

 

Det tas forbehold om endringer.

Back to top
Verified by MonsterInsights