Skip to Content
Den nederste piggen er når dekket var nytt, den øverste piggen slik det ser ut når dekket har rullet 400 km.

Stillegående er vanligvis bra. Stillegående oppvaskmaskin og stillegående biler er ok. Stillegående piggdekk for sykkel er slett ikke bra. Det er veldig illevarslende.

Vi har syklet med disse piggdekkene fra Biltema i 40 mil, og de har laget mindre og mindre lyd. Grunnen er enkel – piggene er blitt svært slitt bare i løpet av et par måneder med noen kilometers sykling hver dag. Her om dagen skjedde det uunngåelige. Vi syklet sakte over et parti med is, men gikk rett over ende. Det var altfor dårlig feste i piggdekkene. Vanligvis sykler vi helt uten problemer på is med såpass nye dekk.

Fungerer ikke lenger

Vi sjekker dekkene litt nøye og ser at på dekket foran er piggene blitt mye kortere og stikker ikke så mye ut, på bakhjulet er piggene omtrent plan med gummien på dekket.

Trafikkfarlig på rekordtid

Dette skjer altfor tidlig. Vi har i løpet av de siste 25 årene prøvd sykkelpiggdekk fra alle merker som har vært på det norske markedet. I noen tilfeller har vi syklet på de samme dekkene i  flere sesonger og syklet flere tusen kilometer uten at noen av dekkene ble i nærheten så slitt som Biltema-dekkene her. Gummien er faktisk ikke slitt i det hele tatt, men det hjelper lite når piggene ikke lenger fungerer. Vi har dessverre hatt lignende opplevelser med tidligere piggdekk fra varehuskjeden. De ble også nedslitte før de var gått 50 mil.

På dette dekket er piggene fordelt på to rekker, på hver sin side av dekket. Med normalt dekktrykk er dekket mye høyere på midten, det er også med på å gjøre at piggene ikke kommer i kontakt med underlaget. Vi senket dekktrykket til under 40 psi, som er anbefalt minstetrykk på disse dekkene, uten at vi fikk brukbart feste av den grunn.

 

Øverste bilde er dekket når det er nytt, nederst etter 40 mil.

Mistet ingen pigger

I starten av testperioden syntes vi dekket fungerte greit nok. Et dekk med bare 144 pigger er jo uansett ikke noe førstevalg om man sykler mye på is, men dekket satt som forventet på isen, og fungerte greit i snø. På pluss-siden noterer vi at vi ikke har mistet pigger i testperioden, uten at det hjelper så mye når piggene er blitt flate.

Om du sykler svært kort i løpet av vinteren og kanskje lar sykkelen stå på dager da det er isete – da kan kanskje dette være et dekk for deg. For alle andre vil vi anbefale andre sykkelpiggdekk.

Fins bedre dekk til lavere pris

Vi har ikke hatt behov for å bråbremse i løpet av testperioden, og vi syklet ekstra forsiktig under innkjøringen av dekkene de første 50 kilometerne, dette er nok grunnen til at ingen pigger har falt ut.

Dekkene koster 399 kroner pr stykk. Det fins langt bedre dekk fra for eksempel Schwalbe til samme pris eller billigere.

Biltema er blitt forelagt testen, og markedsansvarlig Dag Bergby svarer følgende: “Vi på Biltema jobber hele tiden jobber med å utvikle sortimentet for å sikre topp kvalitet på våre produkter. Denne testen er vi ikke fornøyd med, slik at vi vil ta en intern gjennomgang av produktet i nærmeste fremtid.”

Produkt: Biltema varenummer 27-197. Piggdekk med 136 pigger, for hybridsykler.
Pris: 399 kroner per dekk

Se flere tester av sykkelutstyr her.

Annonse
Annonse
Annonse
Back to top
Verified by MonsterInsights