Skip to Content
Her kan du se hvordan det gikk da det tyske magasinet Velomotion testet de nye ABS-bremsene fra Bosch. Video: Velomotion

Blokkeringsfrie bremser er standard på de aller fleste biler og motorsykler som selges. Nå lanseres ABS-bremsene også for elsykler.

Bosch, som er storprodusent av elsykkelmotorer, mener at de har funnet løsningen. Nå vil det tyske selskapet utstyre også elsyklene med ABS-bremser, skriver Dinside.

– Vi ønsker velkommen ny teknologi som bedrer sikkerhet og framkommelighet på en brukervennlig måte, kommenterer generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening.

Nettsiden påpeker at det er spesielt kritisk å finne balansen mellom kontrollert nedbremsing og full stopp på elsykkel, som er tyngre enn tradisjonelle tråsykler.

Ifølge Bosch vil antallet ulykker på sykkel kunne reduseres med 25 prosent om alle sykler ble utstyrt med ABS. Nedgangen i alvorlige skader vil ifølge selskapet kunne bli redusert enda mer dramatisk, skriver Dinside.

Fakta om blokkeringsfrie bremser

Fakta om ABS-bremser
• ABS-bremser (opprinnelig tysk, Anti Blockier System, også kalt blokkeringsfritt bremsesystem) er et elektronisk styrt system som sørger for at hjulene ikke låses når underlaget er glatt og bremsene er på. Systemet er i dag standard på nesten alle nye biler og motorsykler.
• Systemet «føler» elektrisk om hjulene roterer fortere enn de skal i forhold til bilens rullehastighet. Dette er mulig gjennom en ABS-ring og -sensor for hvert hjul som registrerer eventuelle hjulspinn og automatisk setter på og slipper av bremsekraft (pumpebremsing) med svært korte mellomrom og forholdsvis høy frekvens Dette gjør at hjulene ikke rekker å bli låst.
• ABS-bremser ble først utviklet for militære kampfly i 1950-årene, av spesialselskap som engelske Girling og Dunlop. I dag bygges systemene nesten utelukkende av tyske Bosch.
Kilde: snl.no

Blokkeringsfrie bremser er standard på de aller fleste nye biler og motorsykler. Nå lanseres ABS-bremsene også for elsykler. Foto: Bosch
Annonse
Back to top