Skip to Content
Egil Sandnes i Røst kommune
Kommuner Egil har samlet til nå

• Sør-Trøndelag: (Nå del av Trøndelag): Trondheim, Malvik, Selbu, Tydal, Holtålen, Midtre Gauldal og Melhus, Skaun, Orkdal, Snillfjord, Hemne, Røros.
• Møre og Romsdal: Aure, Kristiansund.
• Nordland: Hadsel, Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy, Røst
• Finnmark: Sør-Varanger, Nesseby, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Gamvik, Lebesby, Tana, Karasjok, Kautokeino, Alta, Loppa, Hasvik, Hammerfest, Kvalsund, Måsøy, Nordkapp, Porsanger. 
• Oslo: Oslo
• Akershus: Nesodden, Frogn, Vestby, Fet, Sørum, Gjerdrum, Nannestad, Hurdal, Nittedal, Skedsmo, Rælingen, Enebakk, Ås, Ski, Oppegård, Lørenskog, Bærum, Asker, Aurskog-Høland, Nes, Ullensaker, Eidsvoll.
• Vestfold: Svelvik, Sande, Hof, Lardal, Larvik, Sandefjord, Stokke, Andebu, Re, Holmestrand, Horten, Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme. 
• Østfold: Moss, Rygge, Råde, Sarpsborg, Rakkestad, Eidsberg, Trøgstad, Spydeberg, Askim, Skiptvet, Våler, Hobøl, Hvaler, Fredrikstad, Halden, Aremark, Marker, Rømskog.   
• Oppland: Gran, Lunner
• Buskerud: Røyken, Hurum, Ål, Hol.
• Telemark: Siljan, Skien, Porsgrunn. 
• Hedmark: Engerdal, Trysil, Åmot, Rendalen, Alvdal, Tynset, Tolga, Os.
• Hordaland: Eidfjord, Ulvik, Granvin, Voss, Vaksdal, Modalen, Masfjorden, Lindås, Austrheim, Fedje, Radøy, Meland, Bergen, Askøy, Øygarden, Fjell, Sund, Osterøy, Samnanger, Fusa, Tysnes, Os, Austevoll, Fitjar, Stord, Bømlo, Sveio, Etne, Kvinnherad, Kvam, Jondal, Ullensvang, Odda.
• Rogaland: Haugesund, Utsira, Karmøy, Vindafjord, Sauda, Suldal, Tysvær, Bokn, Rennesøy, Finnøy, Hjelmeland, Strand, Stavanger, Kvitsøy, Randaberg, Sola, Sandnes, Forsand, Gjesdal, Bjerkreim, Time, Klepp, Hå, Eigersund, Sokndal, Lund.
• Vest-Agder: Sirdal.

På et eller annet tidspunkt begynte Egil Sandnes å lære seg navnet på alle verdens land og hovedsteder, og etter hvert fant han ut at å lære seg alle norske kommuner var et passe stort prosjekt.

– Så gikk det opp for meg at det burde være mulig å sykle gjennom alle de norske kommunene. Å lære seg navn og plassering på alle kommunene, er selvfølgelig mye lettere når du har syklet gjennom dem! sier Egil Sandnes.
En tur fra Trondheim, der han er fra, til Arendal sommeren 2005 ble startskuddet for mang en langtur på jernhingsten, før han i 2011 gikk i gang med sitt kommunesamlingsprosjekt.

–  Jeg startet prosjektet med en ganske kort tur på bare tre dager. Den første dagen syklet jeg de cirka 13,5 milene fra Trondheim til Stuggudalen i Tydal kommune, hvor foreldrene mine har hytte. En tur jeg for øvrig har syklet mange ganger den ene eller andre veien. Det var en ekstremt varm dag med temperaturer som bikket 30 grader. Jeg hadde med meg for lite vann til å begynne med og måtte fylle kraftig på i Selbu. Jeg drakk over 10 liter vann den dagen!

Nesten halvveis

Nå, åtte år etter, har Sandnes syklet gjennom hele 40 prosent av Norges kommuner, og fullført fylkene Finnmark, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold, Hordaland og Rogaland.

Jeg triller bare vogna rett inn lavvoen jeg har med, og slipper mye fomling med bagasjen

 

Selv om kommunesammenslåing nå er i full gang landet over, har han bestemt seg for å holde seg til den originale planen og sykle 428 kommuner gjennom – slått sammen eller ei! Hvor lang tid dette vil ta, er han usikker på, men dette var ikke noe race i utgangspunktet.

– Jeg vet ikke når jeg kommer til å være ferdig med prosjektet. Et par år har det skjedd andre ting. En gang fikk jeg så vondt i ryggen etter å ha ryddet et naust at jeg måtte droppe sykkeltur, et år ble jeg stående i det samme naustet og lage møbler til hytta, og et annet år syklet jeg fra Wien til Zürich sammen med min beste turkompis Jan Michael Bithammer eller «Mekke», som jeg kaller ham.

I utgangspunktet er tanken å sykle en lang tur hvert år, og Sandnes satser på å fortsette med lange sykkelturer også når han er ferdig med å sanke kommuner.

Komfort før vekt

Sandnes bruker som regel mye tid på å planlegge turene før han sykler av gårde. Jakten på gode sykkelveier kan være en utfordring, spesielt siden han foretrekker å sykle runder snarere enn å sykle et strekke frem og tilbake igjen. Dessuten er det viktig at turen blir komfortabel å gjennomføre.

– Jeg har med ganske mye bagasje, og har alltid med meg ei sykkelvogn av typen Burley Nomad. Jeg prøver å ligge i telt mest mulig, men det avhenger selvfølgelig av været og tilgang på campingplasser. Jeg har med en 4–6-manns-lavvo, noe mange anser som unødvendig, men for meg handler det om komfort. Jeg kan både sitte og stå der inne. Dessuten triller jeg bare vogna rett inn, og slipper mye fomling med bagasjen. Og der kan jeg lage mat over gass hvis jeg er forsiktig.

Finnmark på topp

Etter nesten et tiår på sykkelsetet i Norge har Sandnes et klart favorittområde han anbefaler alle å ta en tur til.

Fergene legges ned, og vi syklister og andre myke trafikanter står på bar bakke

 

– Finnmark er vilt og vakkert! Det er nok favoritten så langt. Rent praktisk kan nok andre steder være bedre. Jeg måtte bestille spesialskyss med båt for å komme meg helt rundt Varanger-halvøya. På den annen side hadde jeg tilsvarende problemer med å komme meg mellom øyene i Rogaland, og måtte få skyss i tunnel. Det er et stadig økende problem at alle øyer skal knyttes sammen med tunnel. Fergene legges ned, og vi syklister og andre myke trafikanter står på bar bakke. De fleste plasser går det buss, men prøv å komme deg fra Rennesøy til Finnøy uten bil!

Årets kommuner

i 2019 er det møre og romsdal som står på agendaen forteller egil.

– Og kanskje hele eller deler av Sogn og Fjordane i løpet av sommeren. Jeg har ikke lagt opp ruten enda, men jeg vet det blir utfordrende.

Annonse
Annonse
Back to top