Skip to Content
Lista fyr i bakgrunnen, skilt for kyststien i forgrunnen
FYR TIL FYR: Sykkelruten går fra Lista Fyr (i bakgrunnen) til Varnes Fyr. Foto: Anne Rita Egeland

– Samtidig markerte vi også at Utvalg Kulturlandskap fyller 10 år og er blitt utvidet til å omfatte hele strekningen som sykkelruta går gjennom, forteller planlegger Hilde Synnes Drønen i Farsund kommune.

Sykkelruten går fra Lista Fyr i sør til Varnes Fyr i nord, en strekning på 15 kilometer, og er kommet i stand gjennom et er et samarbeidspilotprosjekt som Statens vegvesen, Farsund kommune og Vest-Agder fylkeskommune står bak.

– Utgangspunktet for ruten var at Statens vegvesen ønsket å lage et forprosjekt for hvordan man kan legge bedre til rette for sykkelturisme. Her er det lagt vekt på kultur, natur og arkitektur, og hvordan du skaper de gode opplevelsene på sykkel. På Vita Velo-ruten får du oppleve alt fra arkitektur til storslått natur og kulturlandskap, og tanken er at det skal oppstå flere Vita Velo-ruter rundt om i landet, og at Vita Velo skal bli et kvalitetsstempel på en tursykkelrute, sier Drønen.

Sykkelruten går for det meste på grusvei, fra «Flat-Lista» til kupert klippelandskap på Varnes.

– Dette er første fase i en visjon om en sammenhengende sykkelrute langs hele kysten i Farsund. Vi må jobbe tett med både grunneierne og Fylkesmann for sentrale deler av traseen går på privat grunn og gjennom Listastrendene verneområde, så det er mye å jobbe med, og det krever tid, forklarer Drønen.

Annonse
Annonse
Back to top