Skip to Content
Fra toppen av Nevelfjell, «byfjellet» i Lillehammer – 1089 meter over havet, det høyeste punktet i området. Har man litt erfaring med stisykling, kan man komme seg opp på denne toppen fra både Pellestova og Nevelåsen. Alle foto: Øyvind Wold
Om forfatteren

• Øyvind Wold har skrevet blant annet «På sykkel i fjellet – 50 turer utenom allfarvei», og tidligere i år utga han digitalboka «Langtur på sykkel i Norge – en guide til planlegging og gjennomføring» sammen med Lars Erik Sira.

• Wold er helårssyklist og jobber for tiden med flere prosjekter i Syklistenes Landsforening, deriblant Grønne sykkelruter, der foreningen kartlegger naturpregede og trygge sykkeltraseer i en rekke norske byer.

• I fjor ga han ut skiboka «35 turer i verdens beste skiterreng» sammen med Øyer Turskiløyper. Han følger nå opp med en sykkelbok for det samme området: «35 sykkelturer i verdens beste skiterreng».

– Fjellene øst og nord for Lillehammer er mest kjent for sitt fantastiske skiterreng. Etter å ha syklet mye her de siste seks årene, kom ideen med å presentere sykkelmulighetene, som jeg mener er blant de beste i landet. Jeg tror syklister på alle nivåer kan finne turforslag i denne boka å glede seg til å prøve ut, sier Øyvind Wold.

Han gir ut boka sammen med Øyer Turskiløyper, som driver på non-profit-basis. 56-åringen kom i fjor med en skibok for det samme området, og «35 sykkelturer i verdens beste skiterreng. Hafjell – Øyerfjellet – Nordseter – Sjusjøen» er en oppfølger. Den er i coffee table-format og presenterer varierte sykkelmuligheter på fjellet, fra Ringebu-grensa i nord til Ringsaker og Brøttum i sør, både på grusveier og kjerreveier og på stier.

For liten og stor

Rutene han presenterer, varierer fra 1 km — i Hafjell Bikepark — til 107 km — langs Trollsykkelruta, mellom Lillehammer til Ringebu. Men brorparten av rutene er mellom 15 og 35 kilometer lange og går i lett, kupert fjellterreng, og disse kan sykles av de aller fleste.

Her kan du klare deg med en vanlig terrengsykkel eller en hybridssykkel. Støtdempere er ikke påkrevd

 

– Her kan du klare deg med en vanlig terrengsykkel eller en hybridssykkel. Støtdempere er ikke påkrevd.

Nytt graderingssystem

Hver tur har også eget kart og en QR-kode der man enkelt kan scanne ruten og kart rett inn på smarttelefonen. Boka gir også diverse tips om besøksmål, serveringssteder, toppturer, utstyr og favoritt-turen til en rekke sykkel-profiler.

Sammen med bokdesigneren, Laura van As, presenterer Wold også et nytt system for gradering av ruter.

– Vi har utviklet et fem-prikksystem med farger som gir en mye mer nyansert framstilling av hvor lett eller krevende en tur er. Slik blir det lettere å finne riktig tur etter den formen og erfaringen man har, sier han.

Trå til – og nyt

– Jeg anbefaler å kombinere sykkelturer med overnatting i telt. Og ta gjerne med fiskestang. Her er det bare å nyte tilværelsen.

Overskuddet av boksalget går til Øyer Turskiløypers arbeid med skiløyper og stier. Boken vil bli tilgjengelig på Milsluker’n i Oslo og Sport 1 i Lillehammer og Øyer og på nett hos Mosetertoppen Skiline.

Lansering: 7. november
Utgiver: Øyer Turskiløyper
Tekst og bilder: Øyvind Wold
Kart: Bernt Bjørnsgård
Design: Laura van Arkelen
Antall sider: 132
Format: 29 x 29 cm

Traseen fra Kriksvika forbi Kriksfjell er en av områdets gromstier. Reinsvannet i bakgrunnen.
Langs Åstaelva finnes mange fine steder å telte.
Annonse
Annonse
Back to top